La Virreina passa de pantalla amb una exposició de Jeff Wall

El director del centre, Valentín Roma, defineix la programació del 2024 de la institució com un “salt d’escala” respecte anys anteriors.

Una exposició antològica del canadenc Jeff Wall (1946), un dels fotògrafs més prestigiosos del món, serà la cara més visible del “salt d’escala” que aquest 2024 farà La Virreina. Centre de la Imatge de Barcelona, institució dirigida per Valentín Roma. El nou any suposarà per a la sala d’exposicions un punt d’inflexió que portarà a Barcelona  a partir del 17 de maig la mostra monogràfica més important feta mai a l’Estat espanyol i la primera a la ciutat de Jeff Wall, però a més el centre podrà reprendre part de l’activitat que per circumstàncies com la congelació pressupostària i les conseqüències de la covid, s’havien hagut de paralitzar o alentir, com l’edició de llibres, la investigació i els programes públics i les produccions d’obres.

Jeff Wall The Thinker 1986 Foto cedida per La Virreina Centre de la Imatge (ICUB)
Jeff Wall The Thinker 1986 Foto cedida per La Virreina Centre de la Imatge (ICUB)

La clau d’aquesta nova escala és l’increment de 200.000 euros que l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) dedica a La Virreina, que enguany ha fet pujar fins a 1.372.00 euros el pressupost del centre, 927.000 euros dels quals es dediquen a activitat. No és que es tracti d’un augment espectacular però sí substancial, i permetrà a la institució potenciar la programació i activitats. Una reactivació que estarà més en consonància amb el prestigi que La Virreina ha anat adquirint al llarg de l’etapa de direcció de Valentín Roma (des del 2016), cosa que també coincideix amb les bones xifres de visitants del centre. Si l’any 2022 La Virreina va tenir 108.000 visitants, el 2023 s’ha tancat amb 140.000, una xifra que Roma valora molt positivament. El director del centre no dubta en admetre que “hem de fer una exposició a l’any a la qual vingui molta gent”.

La mostra de Jeff Wall, en la qual l’artista s’ha implicat molt directament, és qualificada per Valentín Roma com una “espècie de petit esdeveniment i l’exposició més complexa que hem fet mai”.

La mostra de Jeff Wall, en la qual l’artista s’ha implicat molt directament, és qualificada per Valentín Roma com una “espècie de petit esdeveniment i l’exposició més complexa que hem fet mai”. Ocuparà tota la primera planta de La Virreina amb 38 caixes de llum de grans dimensions. És una exposició que implica una logística complicada -alguna obra pesa més de 400 quilos- però que oferirà una panoràmica completa de la trajectòria de Wall, un creador que concep el procés de la fotografia gairebé com un rodatge cinematogràfic i que és autor d’escenes que es mouen entre la ironia, la documentació i la crítica social i política i que són una mena de versió contemporània dels grans tableaux vivants de la tradició pictòrica. Però a més l’exposició també donarà a conèixer la faceta de Wall com a teòric amb la publicació d’un llibre d’entrevistes i textos assagístics seus, així com el catàleg de la mostra.

Clemente Bernad, Donostia - San Sebastià, 1997. Foto cedida per La Virreina Centre de la Imatge (ICUB)
Clemente Bernad, Donostia – San Sebastià, 1997. Foto cedida per La Virreina Centre de la Imatge (ICUB)

Pel que fa a la fotografia, La Virreina també exposarà a partir de mitjans d’octubre l’obra del navarrès Clemente Bernad (1963), que documenta amb imatges el procés del conflicte basc, entre 1987 i 2018. Bernad va fer aquest apropament a una realitat tan complexa d’una forma “gens condescendent i donant el punt de vista de les dues bandes”. Un mes després s’inaugurarà una mostra de l’artista multimèdia brasilera Regina Silveira (1939), que Roma defineix com “la gran matriarca de l’art conceptual brasiler”, mentre que al juny exposarà l’artista visual canària Raisa Maudit.

Al novembre tornarà a exposar a La Virreina l’artista Mar Arza (1976) però aquest cop amb una exposició molt més àmplia que la que va presentar el 2028 a la sala Xavier Miserachs. Aquesta vegada Arza exposarà sis projectes inèdits, produïts específicament per al centre, al costat d’altres obres més antigues que donaran una completa revisió d’aquesta interessant creadora. En l’obra de Mar Arza la poètica del text té un gran importància, com succeeix encara que amb una intenció diferent amb el pintor i poeta visual Josep Iglésias del Marquet (1932-1989), al qual també es dedicarà una exposició de manera simultània a la de l’artista castellonenca. En aquest darrer cas, l’exposició ocuparà la sala Xavier Miserachs, que es reobrirà amb aquesta mostra.

Mar Arza, Arxivador, 2024. Foto cedida per La Virreina Centre de la Imatge (ICUB)
Mar Arza, Arxivador, 2024. Foto cedida per La Virreina Centre de la Imatge (ICUB)

D’altra banda, a més de les dues publicacions sobre Jeff Wall, La Virreina també recuperarà la seva activitat editora amb la publicació d’un recull d’escrits traduïts al català de Joseph Beuys, a qui La Virreina va dedicar una excel·lent exposició el 2021.

Mentrestant, encara sou a temps de visitar les exposicions vigents. Antifuturismo Cimarrón fins al 31 de gener; i les mostres de Fernand Deligny i Chantal Ackerman fins al 14 d’abril de 2024.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació