(In)Visibles i (O)Cultes

La nova exposició del Museu de Ciències Naturals dona veu a dones silenciades pel patriarcat.

Maria Serra Moncunill

Filologia Catalana. Patrimoni Cultural

Són moltes les dones que, al llarg de la història, han estat discriminades laboralment i intel·lectualment només pel simple fet de ser dones. La seva feina ha quedat invisiblitzada i oculta, i els seus noms han romàs oblidats al llarg dels segles.

Lisa Meitner, coneguda com la mare jueva de la bomba atòmica

Ara el Museu de Ciències Naturals de Barcelona inaugura l’exposició (In)Visibles i (O)Cultes, que donarà a conèixer la vida de 24 dones que han estat eclipsades, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI.

Molts dels mèrits i descobriments d’aquestes dones han estat silenciats, esborrats o atribuïts a homes. Els estralls del patriarcat van encara més enllà: sabem de l’obra de moltes d’elles només perquè algú les va mencionar per casualitat, si és que algú les va voler recordar. Sabeu qui era Aglaonice? Durant molts anys, la història l’ha recordada com una bruixa, però va ser la primera astrònoma d’Europa. O Maria la Jueva, considerada la primera inventora d’occident. Fins i tot Lise Meitner, científica dels segles XIX i XX, coneguda com «la mare jueva de la bomba atòmica» i única dona que té l’honor de tenir un element de la taula periòdica amb el seu nom. El desconeixement sobre aquestes científiques evidencia el silenci que han patit.

L’exposició recorda diversos mèrits d’aquestes 24 científiques, com Peseshet, la primera metgessa, o Tapputi Belatekallim, la primera química de la història; la mostra recupera també mostres de sororitat femenina de la mà d’Agnòcide al segle IV aC o la figura de Trotula de Salern, la primera ginecòloga de la història al segle XII. També s’hi mostra de quina manera van ser invisibilitzades o ocultes, des de l’atribució dels seus descobriments a altres homes o discriminades i ridiculitzades; no obstant això, la força i valentia que van mostrar a l’època ha permès que, anys després, puguem parlar d’elles i visibilitzar-les.

La biografia i obra de cadascuna d’elles ve complementada amb un Sabies que…?, on s’explica alguna curiositat.

El museu propicia un espai per a conèixer-les i també per a reflexionar. Sense els avenços de les dones, avui no seríem om som. El Museu de les Ciències Naturals n’ha fet aflorar vint-i-quatre, però quantes encara continuen sent invisibles i ocultes?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació