Guerrer@s a l’Escola Industrial

Catalunya Mirades Solidàries transforma en una exposició a l'Escola Industrial el llibre de fotografia 'GUERRER@S' elaborat en homenatge al fotògraf Joan Guerrero

Fa unes setmanes vàrem parlar de la publicació del llibre de fotografia GUERRER@S. Recordem que es tracta d’una nova iniciativa de l’associació de fotògraf@s documentals Catalunya Mirades Solidàries (CMS) que va aplegar la col·laboració de seixanta-set fotògrafs i fotògrafes per editar un llibre amb un doble objectiu.

Joan Guerrero. Foto: J. M. Cortina

El primer és fer un sincer homenatge de la professió a l’estimat Joan Guerrero, mestre de tants i tantes fotògrafes. I, el segon, contribuir a documentar la complexa situació actual que afecta, a escala mundial, tots els àmbits de la vida. Es tracta d’oferir una visió de la societat amb imatges d’interès humà i que sigui, al mateix temps, un retrat dels reptes que tenim plantejats avui: el canvi climàtic, la vulneració de drets, el racisme o la marginació que la pandèmia va agreujar. I això es fa amb la voluntat que sigui un reflex dels valors ètics, fotogràfics i solidaris que ens ha transmès l’obra i la vida d’en Joan Guerrero. Trobareu en aquest enllaç un ampli comentari d’aquest llibre. La CMS, conseqüent amb el seu esperit, destinarà íntegrament els ingressos generats pel llibre a la Fundació Arrels que, com és sabut, fa una extraordinària tasca en l’ajuda i suport  a diversos col·lectius de persones desfavorides.

El llibre es va presentar al Col·legi de Periodistes a finals del passat mes d’abril i en l’acte ja es va anunciar la celebració d’una exposició a l’aire lliure de les imatges i els texts que les acompanyen, redactats pels mateixos fotògrafs. Es va dir que es duria a terme al recinte de l’Escola Industrial, on està ubicat l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) i on s’han format molts dels participants en el llibre. Recordem que precisament aquest 2023, l’IEFC celebra el cinquantè aniversari de la seva fundació. Està previst que la mostra tingui un caràcter itinerant i es pugui veure més endavant a diferents poblacions.

Imatges de l’exposició ‘Guerrer@s’ a l’Escola Industrial. Foto: J. M. Cortina

Justament, el passat 1 de juny al vespre es va inaugurar l’exposició amb la presència de la majoria dels fotògrafs participants en el projecte. Les seixanta-set fotografies i els texts que les acompanyen es presenten en uns panells metàl·lics impreses amb un material resistent a l’exterior i en un format i disposició molt adients per a la seva visió i lectura.

Ja ho vàrem comentar en parlar del llibre i cal ratificar la nostra opinió en veure les fotografies al carrer. En primer lloc, el fet que, havent deixat plena llibertat als fotògrafs perquè escollissin les seves imatges, el conjunt resultant és realment un compendi complet i molt variat dels temes que preocupen avui a la societat.

En segon lloc, crec que l’esperit d’en Joan deu haver inspirat les tries que han fet perquè la qualitat fotogràfica és excel·lent i evidencia el nivell del nostre fotoperiodisme encara que malauradament no sempre arribi, com es mereixeria, als mitjans de comunicació.

Julio Carbó, Emilio Morenatti, Joan Guerrero, José Javier Ordoñez, Patricia Sánchez i Sandra Balcells a la inauguració de la mostra. Foto: J. M. Cortina

La inauguració de l’exposició va anar precedida d’una sèrie de parlaments en els quals es va glossar la natura i finalitats del projecte i es va retre el degut homenatge al mestre Guerrero. Primer va parlar en Julio Carbó, principal impulsor del projecte. Tot seguit varen intervenir dos membres més del patronat de CMS: Sandra Balcells, fotoperiodista i docent que va ressaltar la tasca de Guerrero en el terreny de l’ensenyament; i Emilio Morenatti, un dels més destacats fotoperiodistes del país que recentment ha estat guardonat amb un dels premis Pulitzer de fotografia de reportatge.

També varen adreçar unes paraules Patricia Sánchez, directora de comunicació de DKV Seguros, patrocinadora del projecte, i José Javier Ordoñez, president del patronat de la Fundació Arrels que va agrair de tot cor l’ajuda que puguin rebre per atendre a les 1.200 persones sense sostre que dormen cada nit als carrers de Barcelona. Finalment, Joan Guerrero va regalar als assistents algunes de les històries i anècdotes viscudes al llarg d’una dilatada carrera farcida de magnífiques fotografies plenes de la seva humanitat.

Joan Guerrero conversant amb Emilio Morenatti. Foto: J. M. Cortina

L’acte va estar farcit d’emocions. Sobretot perquè posava  de manifest l’admiració i estima dels companys de professió a un personatge d’una categoria humana excepcional que, arribat de la seva Tarifa natal, va descobrir aquí la seva professió i es va integrar per sempre més a Santa Coloma de Gramenet. Però també perquè constituïa una mostra molt reeixida d’un projecte col·lectiu en el que han participat una variada combinació de primeres figures del fotoperiodisme, amb una considerable presència de dones fotògrafes, juntament amb fotògrafs més joves i menys coneguts que han presentat també imatges de molta qualitat.

Fidel al seu segon poble, al qual ha retratat magistralment al llarg dels anys, Guerrero va fer una llarga carrera en diferents mitjans periodístics alhora que emprenia diversos projectes personals que s’han traduït en nombrosos llibres i exposicions. Per conèixer més a fons la seva trajectòria i personalitat, resulta imprescindible visionar el documental La Caja de cerillas, realitzat pel també fotoperiodista David Airob, i que podreu trobar a VIMEO en aquest enllaç. Una petita obra mestra del gènere.

Finalment, l’acte també va suposar una reivindicació explícita del fotoperiodisme compromès i arriscat que cerca informar sobre el món que ens envolta, fent compatibles la bellesa estètica amb la veritat dels fets que retrata.   De la cloenda de l’acte se’n va voler deixar memòria gràfica –com no podia ser d’una altra manera tractant-se d’aquest col·lectiu– i els participants en el projecte, encapçalats en primera línia per en Joan Guerrero, varen posar per un retrat de grup executat per Miquel Muñoz, alumne de l’IEFC que va preparar la sessió.

Foto de grup dels participants al projecte ‘Guerrer@s’ © Miquel Muñoz

L’exposició mereix sens dubte una visita al recinte de l’Escola Industrial, al carrer d’Urgell de Barcelona, on es podrà veure fins al 2 de juliol. Els que desitgin col·laborar en el projecte i tenir alhora en paper un excel·lent treball fotogràfic, ho poden fer adquirint un exemplar del llibre pel preu simbòlic de només 15 euros a través de la pàgina web d’Arrels.

Llarga vida a Joan Guerrero!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació