El brindis més llarg de la història

El Vinseum - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya encara la seva remodelació amb una exposició compilatòria i prefigurativa titulada «Alcem la copa!»

Com ja és tradició a finals d’estiu, just a les portes de la Festa Major, el Vinseum convida els vilafranquins i tot aquell qui ompli els carrers de Vilafranca del Penedès a visitar l’exposició temporal preparada per l’ocasió. El museu –pels qui no sigueu del Penedès– té unes vistes privilegiades a la Basílica de Santa Maria, temple gòtic del segle XIII que és un dels escenaris principals de la festa vilafranquina, anomenada «La més típica» de Catalunya.

Imatge de l’actual exposició del Vinseum que es desmuntarà a principis de setembre per donar pas a la nova proposta museogràfica del Museu. Foto: VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Ara que tots els canvis venen de cop per a tothom, el Vinseum encara, després d’anys de feina arquitectònica de despatx, les seves obres. El procés de reforma va més enllà de modificar l’espai físic: es tracta de canviar la conceptualització del Vinseum, que, entre d’altres, no vol ser només un museu de les cultures del vi al Penedès, sinó un espai on es conservi tot el coneixement vitivinícola del nostre país, segons explicava el director Xavier Fornos durant la presentació de la mostra.

Les obres del museu s’allargaran fins al pròxim mes de maig, però l’activitat cultural no s’aturarà. El Vinseum prendrà la mítica capella de la seva seu penedesenca com a espai expositiu fins a la primavera vinent, i l’exposició Alcem la copa!, que anuncia i celebra el nou equipament que està per venir, n’ocuparà els seus 100 m².

L’exposició partirà de plànols i imatges virtuals dels nous espais museístics i d’obres d’art i eines, totes elles relacionades amb el món del vi, per resseguir la història de la cultura vitivinícola i endinsar-se en el caràcter i la trajectòria del nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. L’entrada a la capella, que canviarà d’ubicació, ens donarà pas a una catifa orientativa, que al seu torn estarà plena d’elements històrics rellevants des de 1935, any en què es va crear el Museu de Vilafranca, tot i que no es va poder instal·lar encara al Palau Reial per culpa de la Guerra Civil.

Un cop ens hàgim endinsat en la capella, trobarem set espais que ens perfilaran les voluntats del nou equipament. La perspectiva de gènere, la inclusió de noves obres, la voluntat de recuperar els fons del mateix museu o l’obertura cap al territori són alguns dels eixos que regiran el nou Vinseum, que busca, així, ser una peça clau per entendre una de les bases de la nostra economia i de la nostra cultura.

Per aquest motiu, diversos museus com el MNAC o el Museu Arqueològic de Catalunya han cedit algunes peces al nou Vinseum. Els fons de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona també cediran obres al museu, com és el cas de Noies a la Vinya, una pintura a l’oli de Lola Anglada, o el Conjunt de cinc vasos pintats de Xavier Nogués.

La reformulació del museu també comporta assegurar-se que els seus interessos s’ajusten a la contemporaneïtat i als canvis històrics. Els artistes Antoni Miralda i Joan Carbó s’han encarregat de recollir l’heterogeneïtat de mirades respecte del vi que residien al fons del Vinseum i n’han fet una enorme auca per explicar-les als visitants.

La cirereta de l’exposició serà, de fet, allò que li dona el nom: una col·lecció de copes que s’anirà formant mentre l’exposició resti oberta. Cada visitant –sobretot els que hi viuen a prop, bromeja Xavier Fornos– és convidat a dur una copa de vi de casa seva per així poder fer el brindis més gran i més llarg de la història. «Les copes ens auguraran sort fins a la inauguració del nou museu el maig vinent», assegura Fornos.

Alcem la copa! s’inaugura aquest divendres 26 d’agost a les vuit del vespre i es podrà visitar fins al 30 d’abril de 2023, quan les obres del nou equipament ja estaran pràcticament acabades. Les peces d’aquesta exposició temporal seran reubicades a l’exposició permanent del nou museu, que tindrà sis plantes i una de les extensions museístiques més elevada del territori.

Exterior del nou edifici del Vinseum | Gemma Sánchez/ACN

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació