Recursos pedagògics en temps de pandèmia

La Diputació de Barcelona ofereix recursos pedagògics diversos per fer més fàcil el curs escolar dels centres educatius municipals

Laura Lázaro Prat

Laura Lázaro Prat

Periodisme cultural

La pandèmia ha provocat que el sector de l’Educació s’hagi hagut de remodelar i que els alumnes hagin de ser cada vegada més autodidactes. El món educatiu s’ha vist forçat a transformar-se ràpidament a causa del confinament, fins al punt que la docència en línia i l’autoaprenentatge han passat a un primer pla. Per això, la Gerència de Serveis d’Educació ha creat tota una sèrie de recursos pedagògics i de formació per potenciar i donar millors eines al món educatiu local. Aquest nou plantejament s’ha creat al voltant de tres eixos diferents: la virtualització de les accions de formació, la realització de càpsules formatives en línia i la creació de webinars.

L’aula al “núvol”

Pel que fa a la virtualització de les accions formatives, s’han ofert cursos i seminaris en línia per a tècnics i tècniques municipals i per a docents de les escoles municipals. Els seminaris, d’una durada d’entre 1 i 2 hores, i els cursos responen a necessitats específiques que han sorgit durant el confinament. En són exemple els cursos que ha impartit la formadora Marta López, Doctora en Educació i Tecnologia Digital i docent dels graus d’Educació Primària, Educació Social i Pedagogia a la UB i a la UOC, Estratègies per redissenyar virtualment la docència presencial a les escoles municipals de persones adultes i Estratègies de treball col·laboratiu al núvol per a tècnics i tècniques municipals d’Educació; del segon curs se’n van fer dues edicions, de tanta demanda que va tenir. En tots aquests cursos s’ofereixen als docents materials, que després es pengen al campus virtual. Són cursos que expliquen com es poden redefinir els mètodes d’ensenyament des de la coordinació i l’administració de recursos.

Fins al moment, ja s’han fet sis seminaris en línia de formació, quatre dels quals s’han adreçat a docents d’escoles municipals de persones adultes i a docents de programes de formació i inserció. És el cas del curs Com dissenyar el curs 2020-2021 a les escoles municipals de persones adultes. Els altres dos seminaris s’han dirigit a tècnics i a tècniques municipals d’Educació i han tractat l’actualització de la legislació i la normativa jurídica en l’àmbit educatiu.

#FormatACasa

Un altre dels recursos pedagògics que s’han posat a disposició de la comunitat educativa han estat les 65 càpsules formatives #FormatACasa sobre temes d’actualitat que han demanat els col·lectius destinataris i que s’adrecen a docents dels centres educatius municipals, a les famílies dels alumnes d’aquests centres, als mateixos alumnes i als educadors en el lleure dels casals d’estiu. Són vídeos d’entre 5 i 15 minuts i ja han assolit gairebé 20.000 visualitzacions. “S’ha procurat facilitar eines per treballar durant el confinament tant amb les famílies com amb els alumnes, i també s’ha treballat en què havien de fer els docents al tornar a les escoles un cop va finalitzar el confinament”, diu Lluís Baixeras, tècnic de la Gerència de Serveis d’Educació.

Per últim, s’han realitzat quatre webinars sobre educació, impartits per experts, que han consistit en xerrades d’entre 1 i 2 hores i que estan oberts a tota la comunitat educativa. Un d’aquests webinars, adreçat a electes, a tècnics i tècniques locals d’Educació, a docents i a qualsevol persona interessada en el món educatiu, s’ha dedicat a les Oficines Municipals d’Escolarització i al paper dels municipis en la lluita contra la segregació escolar en temps de desconfinament.

Totes les càpsules, els cursos i els seminaris s’han difós a través de les xarxes socials de la Gerència de Serveis d’Educació. Podeu trobar tota aquesta informació i els vídeos enregistrats a la secció d’Educació del web de la Diputació de Barcelona .El confinament ha portat l’autoaprenentatge a les portes de tot el sector educatiu. Per això és important promoure eines i recursos pedagògics que facin més fàcil la situació als docents, als  estudiants i a les famílies.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació