Tori Iwatani, el creador de Pac-Man

Toru Iwatani, creador del famós Pac-Man, és tota una llegenda dintre del món dels videojocs. Des de Gamelab van atorgar-li un premi en honor a la seva carrera, però abans de rebre el guardó, va explicar algunes de les claus per tenir èxit a l’hora de desenvolupar un videojoc.

Tatiana Pagà

Tatiana Pagà

Graduada en llengües aplicades. Postgrau en Ideació i Narrativa Audiovisual. Actualment treballo a Núvol, digital de cultura, secció Pantalles.

Toru Iwatani, creador del famós Pac-Man, és tota una llegenda dintre del món dels videojocs. Els organitzadors de Gamelab van atorgar-li un premi en honor a la seva carrera, però abans de rebre el guardó, el professor Iwatani va explicar algunes de les claus per tenir èxit a l’hora de desenvolupar un videojoc.

Toru Iwatani al Gamelab | Foto: Tatiana Pagà

Situem-nos a l’època en què encara no hi havia ordinadors a les cases, aproximadament fa uns 35 anys, quan va néixer Pac-Man. En aquell moment només es podia gaudir dels videojocs als centres d’arcade, i normalment només hi anaven nois. Iwatani va decidir crear un joc que fos atractiu també per a les noies i va començar a fer recerca sobre els gustos que tenien. Durant algunes de les seves cites va veure que quan acabaven de sopar a elles encara els quedava lloc per menjar les postres, i va arribar a la conclusió que els agradava molt menjar. La forma de Pac-Man també va sortir a un restaurant, mentre Iwatani menjava el primer tros d’una pizza es va adonar que aquell podia ser el cap del seu personatge. A més, també va decidir que calia tenir un enemic, perquè el joc fos més interessant i va decidir posar uns fantasmes de colors.

Pac-Man és un dels videojocs de més èxit del món, i per això, altres han volgut imitar-ne la senzillesa. Iwatani va insistir molt en el concepte de la simplicitat, “ser simple no és tan fàcil com sembla, abans que res necessites recopilar totes les idees que tens al cap, llavors ho has d’anar descartant tot fins que et quedes amb un parell de conceptes. El que més costa és llançar les idees, però si ho saps fer bé tens la clau de l’èxit”, deia Iwatani.

La filosofia i la psicologia són dues ciències que influeixen molt quan es crea un videojoc. “La filosofia és molt important, et permet identificar de què va el joc i per què cal complaure les persones que hi juguen. La missió de la psicologia també influeix en el desig de les persones i en la seva expectativa, ens serveix per saber com les podem emocionar”, va explicar Iwatani.

En l’actualitat el professor Iwatani està treballant a la Universitat Politècnica de Tòquio. El 2007 va decidir deixar la seva anterior feina com a desenvolupador de videojocs per a l’empresa Namco perquè diu que li agrada molt l’esperit dels joves universitaris, a més, a la universitat li permeten investigar temes que en una empresa seria impensable, ja que només es mira pel bé econòmic. Ara mateix, estan treballant en una forma de joc on el cos, les pantalles i el videojoc siguin tot un, és a dir, que el propi cos sigui el controlador del joc.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació