MUD, un festival amb personalitat pròpia

Folk de ment oberta. Amb aquesta etiqueta resumeix Antoni Gorgues, el seu director, l’essència del Festival Músiques Disperses

Folk de ment oberta. Amb aquesta etiqueta resumeix Antoni Gorgues, el seu director, l’essència del Festival Músiques Disperses, el Mud. Per tant, fora complexos. Aquesta edició arriba amb un premi Altaveu sota el braç i sense perdre el tarannà i la identitat que el fan un festival únic. La cita és del 9 al 12 de març a Lleida i el 18 a Barcelona.

Enguany el Mud arriba a l’onzena edició; onze anys que han servit al festival per posicionar-se i trobar el seu lloc. “La proposta és particular, però ha encaixat”, diu Gorgues, tot i que reconeix que han hagut de picar molta pedra. “El Mud no és un festival normal i corrent”, assegura, i en efecte, una particularitat és el seu atreviment; no té por de desmarcar-se. El seu director ho té clar: “No vull deixar-me condicionar pel mercat”. Al llarg de la seva trajectòria han passat molts grups que han anat teixint poc a poc la filosofia i el caràcter del festival, noms ben coneguts que s’han barrejat amb autèntics desconeguts: Omar Souleyman, Lisa o Piu, Ashwin Batish,  Fairport Convention, Magna Carta, Circulus, Vashti Bunyan, BaBa ZuLa, Sieben o Vieux Farka Touré.

A Gorgues li interessa l’equilibri en la programació, i busca que lliguin amb el seu criteri singular. “A vegades només programo un artista si aconsegueixo portar-ne un altre”, comenta. El resultat final és un cartell que encaixa amb harmonia, “segons el meu ideari”, on tots els artistes tenen un poder important en el programa.

Aquest any, el festival arrenca amb la Maika Makovski, que ve aliada amb el Brossa Quartet de Corda, “un espectacle per quedar-te mirant fixament l’escenari i deixar-te engolir”, explica Gorgues. L’artista presentarà el seu sisè disc, Chinook wind, un treball espontani, cru, natural i majestuós. Es desmarca, i presenta un nou àlbum menys roquer però amb una sensibilitat extrema, fruit de diferents experiències, entre elles un viatge a la terra del seu pare, Macedònia, i un altre al Canadà.

La nit de divendres serà el torn d’Aywa. Aquest sextet de Montpeller reactiva els codis de la música tradicional tot combinant-la amb influències de la música actual. “Els seus arranjaments se surten d’allò típic”, comenta Gorgues, i afegeix que  “és una banda amb unes directrius que no havia tingut mai el Mud”. Diu que tenen alguna cosa especial i que l’han enganxat. El seu directe impactant i festiu crida a ballar.

Dissabte, a l’hora del vermut, a la botiga-cerveseria Grans Records, es duran a terme per primer cop els “Concerts Íntims”, sessions acústiques i en format reduït.  L’estrena la farà una de les debilitats de la casa, “un geni com a artista”, assegura Gorgues; es tracta de Vicente Macià, Pigmy, “el mestre del folk-pop espanyol de la dècada”. A continuació, Constantine, a trio, farà un avançament  del concert que oferirà a la nit al Cafè del Teatre, en quintet. El nord-americà és una de les apostes de Gorgues per aquest Mud, amb data única a Espanya, i per primer cop girant per Europa, arrenca a Lleida la presentació del seu darrer treball Day of Light.

Cálido Home encetarà la nit de diumenge. Aquest duo provinent de Barcelona presentarà les cançons del seu darrer disc ,Tones and Shapes, i amb les seves sonoritats folk d’arrel nord-americana escalfaran l’ambient per obrir el segon concert, una actuació que de ben segur serà històrica. I és que el cantautor i poeta britànic Donovan, l’anomenat Dylan europeu, portarà a l’escenari del Cafè del Teatre un repàs de la seva carrera en format acústic. “Fa tres anys que li anem al darrere” confessa Gorgues, i és ara precisament, en el 50è aniversari de l’edició de “Sunshine Superman”, que serà al Mud. “L’ha atret el festival”, així de clar, i és que en tots aquests anys hi ha passat gent influent com Magna Carta o Fairport Convention. Gorgues explica que “portar un personatge com Donovan, una figura importantíssima dins de la música contemporània i icona cultural del nostre temps, a nivell personal és molt important”, i afegeix que “és un reconeixement haver aconseguit això”.

Al Mud, de fet, els reconeixements també li han arribat en format guardó. El setembre passat va recollir el Premi Altaveu 2016 per la seva tasca tant amb el festival com amb Guerssen Records, l’altre projecte de Gorgues, amb el qual, des de 1996, ha demostrat el seu amor per la música, recuperant perles melòdiques que es troben fora dels grans circuits musicals.

La cloenda del festival tindrà lloc dissabte 18 de març a Barcelona, concretament a la sala Barts Club. El Músiques Disperses torna a fer una incursió a la ciutat comtal: “Tenia moltes ganes de portar una proposta com aquesta, i fer-ho a Barcelona ens ajudarà a donar a conèixer el festival a un públic nou”, explica Gorgues. Els encarregats de fer vibrar el públic seran Elektro Hafiz, la banda de Demir Kerim; una de les sensacions de la nova generació de l’Anatolian Rock. Amb el saz elèctric en un bon nombre de les seves peces, busca en les contrarietats crear noves composicions. La nit continuarà amb dos discjòqueis que vindran carregats de folk-psych-funk hits: Doug Shipton i Booty Carrell.

Podeu consultar tota la programació del Mud al seu web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació