L’Espai Mallorca torna a néixer

Ahir unes 500 persones es van aplegar a l'Espai Mallorca per celebrar una festa de comiat organitzada pel col·lectiu Crits i renou, que en els darrers mesos ha batallat per garantir la supervivència d'aquesta ambaixada cultural.

Ahir unes 500 persones es van aplegar a l’Espai Mallorca per celebrar una festa de comiat organitzada pel col·lectiu Crits i renou, que en els darrers mesos ha batallat per garantir la supervivència d’aquesta ambaixada cultural. El vell Espai Mallorca ha estat condemnat a morir, però el col·lectiu vol ressuscitar-lo i fer-ne un centre autogestionat.  Avui representants del col·lectiu tenen una reunió a l’Ajuntament, on buscaran suport de l’administració.

“Tot va començar un mes de febrer, en una reunió d’uns quants usuaris amb un llibre sota el braç i un cafè sobre la taula”, expliquen els membres del col·lectiu.

Crits i renou va organitzar les 11 hores de programació un 11 de febrer. Aquella diada va ser un èxit rotund: desenes d’artistes hi van col·laborar desinteressadament i més d’un miler de persones va passar per l’Espai. En aquell moment es va aconseguir una petita victòria, que amb el pas del temps ha resultat ser pírrica: arrencar el compromís per part de les institucions de les Illes Balears i del Gremi d’Editors de les Illes Balears de buscar una sortida dialogada per tal de garantir la continuïtat de l’Espai Mallorca.

Mesos després,  altra vegada  han estat els usuaris juntament amb les quatre treballadores (Carme Bondia, Carolina Molina, Abigail Monells i Amanda Vich) els que s’han hagut d’organitzar per liderar la resistència. Les circumstàncies d’ara, però, són diferents. La resposta, per tant, també ha estat diferent. Ja no es tractava només de fer-se sentir, es tractava d’actuar, d’agafar el bou per les banyes: passar de la protesta a la proposta. “És per això que hem hagut de diversificar els esforços, en una cursa contrarellotge i treballar a diverses bandes i en diversos fronts. Però hem arribat ben posicionats al darrer revolt de la cursa. Una cursa que, paradoxalment no s’acaba aquí, sinó que justament ara acaba de començar”, ens expliquen des del col·lectiu.

Més de 2.000 persones ja s’han adherit a la nostra proposta. El PEN català i l’OCB hi han donat també el seu suport. Núvol, des d’aquí, se suma als nous aires de canvi que permetran restaurar aquest pont imprescindible entre les Illes i el Principat.

“Avui l’Ajuntament ha d’escoltar la nostra veu”, afirmen els membres del col·lectiu Crits i renou. “I no hi valen excuses. No plantegem un problema, plantegem una solució. La pervivència de l’Espai, com ha quedat demostrat, no és una qüestió pressupostària, és una qüestió de voluntat política.  Una voluntat política en favor del país, de la llengua i, sobretot, en favor de la cultura. Perquè renunciar a un espai d’entrada de la cultura de les Illes Balears a la ciutat de Barcelona també significa: – Renunciar a la cultura en majúscules, com un sector autònom, fort i estructurat, i retornar al camí del folklorisme i l’ensaïmada”.

El manifest del col·lectiu Crits i renou denuncia que la crisi econòmica s’ha convertit en l’excusa per arraconar la cultura, i que l’activitat cultural corre el perill de quedar marginada o abocada a l’elitisme i a la mercantilització.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació