Màscares de fum

'Fum', de Josep Maria Miró, és un thriller que remou a l’espectador i ens obliga a reflexionar sobre la base de les nostres relacions i la inestable identitat que ens hem construït. Aída Pallarès va assistir a l'estrena d'aquesta obra, que es podrà veure al Teatre Nacional fins al 26 de gener.

Dues parelles coincideixen en un hotel d’un país indeterminat del tercer món. No poden sortir al carrer i ni tan sols obrir la finestra a causa d’una revolta popular. I el que havia de ser una estància plàcida es converteix en un espiral de mentides i traïcions, un ball sense màscares. Fum, de Josep Maria Miró,  és un thriller que remou a l’espectador i ens obliga a reflexionar sobre la base de les nostres relacions i la inestable identitat que ens hem construït.

Com succeïa a Nerium Park, ens trobem amb una parella, l’Eva i l’Àlex, més preocupada pel que tenen que pel que són. Un retrat d’una generació que ha seguit el camí establert, la convenció, sense aturar-se a pensar per què. Serà la Laura (una magnífica Carme Elias) que els desemmascararà i els farà adonar-se de la fragilitat de la seva felicitat. Un cigarret i adéu força de voluntat, unes quantes preguntes i adéu cuirassa protectora. El personatge de la Laura està per damunt de tot, sembla no tenir res a perdre. Salvant les distàncies, arriba a recordar, en algun moment, l’immesurable Iago d’Otel·lo.

Com apunta Esteve Miralles al pròleg de l’obra, Josep Maria Miró té tendència a confrontar personatges forts amb personatges més càndids per demostrar que tots, conscientment o no, manipulen els altres al seu favor. A Fum la Laura és el motor, qui començarà a teixir una xarxa d’enganys i alimentarà les inseguretats de la parella jove, però seran ells que la farciran de mitges veritats. I és aquí on, a través d’una encertada estructura d’el·lipsis, l’autor obliga a l’espectador a prendre partit i participar en el joc teatral. Recontruir la realitat entre instantània i instantània i triar una veritat.

Més enllà de la correcta posada en escena, àgil i dinàmica, el que fa que tot funcioni com un engranatge perfecte és el repartiment. Lluís Marco, Joan Carreras i Anna Sahun broden els seus personatges però és Carme Elias qui brilla amb llum pròpia gràcies a una interpretació que irradia força i sinceritat. Fins el 26 de gener a la Sala Petita del Teatre Nacional.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació