La gran carpa de circ torna a Reus

Reus presenta la programació de la Fira Trapezi, la gran cita del circ que se celebra del 9 al 12 de maig

Els dies 9, 10, 11 i 12 de maig Reus es convertirà en una gran carpa de circ. Artistes d’aquesta disciplina vinguts d’arreu ompliran places, carrers i equipaments culturals de la capital de Baix Camp amb els seus espectacles. I és que ja és aquí la 23a Fira del Circ de Catalunya, el Trapezi.

Enguany, 31 companyies provinents d’arreu del món actuaran al Trapezi. El públic, que s’espera que sigui molt nombrós, podrà gaudir de 22 espectacles de circ contemporani, una mica menys que en les edicions anteriors. Aquests espectacles comptaran amb una factura professional i amb un equip artístic, i tenen en comú una voluntat de comunicació amb el públic.

La fira d’aquest any presenta espectacles que garanteixen una excel·lència tècnica, i el Fidelis Fortibus del Circus Ronaldo com a cap de cartell de la secció internacional n’és una bona prova. Guardonat com el Millor Espectacle de Circ als Premis Ciutat de Barcelona 2017, aquesta companyia belga de gran trajectòria presenta un espectacle amb humor i tocs melancòlics. De Canadà arribarà Jimmy González amb D’argile, on la dansa i els malabars es combinen per relatar la vida d’un escultor; d’Itàlia veurem la companyia Kolectivo Lapso Circ amb Ovvio, que juga amb les lleis de l’equilibri i les acrobàcies; i del Regne Unit vindrà Strong Lady, que amb les seves demostracions de força apel·larà a l’època antiga del circ.

El país que més companyies portarà al Trapezi és França. Collectif Entre Nous amb Entre nous, La Contrebande amb Bel Trap i la Kaaos Kaamos amb Babel Glöm, presentaran uns espectacles on les acrobàcies juguen un paper clau; i de la mà del Cirque Exalté amb Furieuse Tendresse  gaudirem d’una nova manera d’entendre el circ lligada al rock-and-roll. La Mala amb Íntimo i el Circo No Ato amb Entre gentilezas e extermínios són dues companyies brasileres que també presentaran els seus espectacles.

Si un dels objectius del Trapezi és la promoció, professionalització i millora del circ català, les companyies catalanes no podien tenir poca representació en aquesta fira. Els Escarlata Circus estrenaran Quan els crancs portin talons, un espectacle on una parella es qüestiona el món a través de diferents disciplines de circ. La Companyia Ateneu Popular 9 Barris presentarà un espectacle de circ contemporani, Nu; els Domichovsky & Agranov posaran en escena un acròbata i un violoncel·lista; i també actuaran el duet d’acròbates Leti & Fer. Amb Dioptries, de la companyia Toti Toronell, el públic deixarà de ser un simple espectador i haurà de participar en un espectacle on conviuen dos mons. Si el públic vol seguir participant de forma activa en els espectacles de circ, ho podran fer al Laberint  i al Titeretú, dues instal·lacions interactives dels Itinerània. I si el que volen és escoltar música de carrer i ballar, la Inoxidable Marxing Band i el seu Itinerants els ho posaran fàcil.

De les Balears arribarà S’ombra, d’Atiro Fijo Circ, on uns acròbates i trapezistes experimenten, juguen i viatgen en un món fora del temps. De la resta de la península podrem veure els malabars del Fedito i el Rojo estàndar de la Lanördika Circo y Danza, que uneix el circ i la dansa sota la direcció de Rosa Díaz. Ja per últim, gràcies a la iniciativa d’El Covador, els alumnes de les escoles de Circ Carampa de Madrid i Rogelio de Barcelona podran presentar tres espectacles propis.

Les nits de dijous, divendres i dissabte, la Plaça Mercadal acollirà, de nou, el Cabaret, un dels espectacles de gran format del Trapezi, que per primera vegada ha estat dissenyat en col·laboració amb el Mercè Arts de Carrer.  En aquesta edició, dirigida per Martí Torras i Fàtima Campos, hi actuaran artistes reconeguts com la pallassa i acròbata Alba Sarraute.  En una pista rodona cèntrica hi tindran lloc les actuacions d’aquest gran format, que tindrà un tarannà que recordarà més a un espectacle que no pas a un cabaret.

Amb Leonardo Mendoza a càrrec de la direcció artística per tercer any consecutiu, el Trapezi d’enguany no es conforma a ser només una mostra de circ. Així doncs, Reus no serà només l’escenari on companyies de circ deixaran embadalits al públic amb els seus espectacles, sinó que albergarà iniciatives per impulsar la producció d’espectacles i per esdevenir un espai de trobada entre agents nacionals i internacionals.

En aquesta mateixa línia, fa tres anys que el Trapezi  aposta per a la coproducció d’espectacles. Som, sens dubte, davant d’una de les iniciatives que més pot beneficiar el sector del circ, i en aquesta edició s’ha vist reforçada per una xarxa de col·laboradors que facilita la difusió dels espectacles arreu del nostre territori. Toti Toronell i Domichovsky & Agranov són les dues companyies que enguany han pogut gaudir d’aquesta iniciativa. L’Espai de professionals és un altre dels projectes que pretén fer, del Trapezi, un espai de trobada entre agents d’aquest sector i promoure el circ català. És un espai on es realitzaran xerrades i on professionals del circ reflexionaran sobre el present i el futur d’aquesta disciplina artística. Aquestes iniciatives, sumades a la gran qualitat dels espectacles que es presenten, han permès situar el Trapezi com un referent dins l’àmbit de les arts escèniques internacionals.

I com tota fira d’art, al Trapezi no podria faltar-li una imatge. L’il·lustrador Jan Barceló, amant del circ i de la seva tècnica, ha estat l’encarregat de crear-la, i ha presentat una imatge que plasma l’essència del festival. Els personatges que hi apareixen són participants d’edicions anteriors que arriben a la ciutat de Reus i donen la benvinguda als participants d’enguany.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació