El «sotrac» de les noves tecnologies

Raül Garcia dirigeix "Sotrac", la nova proposta del Circ d'Hivern, una crítica al món contemporani que estarà en cartell fins al 23 de gener de 2022

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

La tradicional proposta del Circ d’Hivern, organitzat per l’Ateneu Popular 9 Barris, torna, un cop més per Nadal, amb l’espectacle Sotrac. Superat el primer quart de segle, la vint-i-sisena edició d’aquesta iniciativa pionera a l’estat pretén tornar a l’essència original del Circ d’Hivern amb un muntatge ple d’humor que no renunciar a parlar sobre les problemàtiques socials actuals. Sotrac és una proposta de circ contemporani, de creació col·lectiva i adreçada a tots els públics, que s’estrenarà el pròxim 18 de desembre i estarà en cartell fins al 23 de gener.

Imatge de "Sotrac", la proposta del Circ Hivern 2021 de l'Ateneu Popular 9 Barris © Marta Garcia
Imatge de “Sotrac”, la proposta del Circ Hivern 2021 de l’Ateneu Popular 9 Barris © Marta Garcia

L’obra planteja una reflexió crítica, a través d’imatges i situacions quotidianes, sobre com aprofitem el temps, com gaudim de la vida i com afrontem la mort en una societat cada cop més distanciada per l’ús de les noves tecnologies. Números musicals sobre l’absurditat de fer-se selfies, repartidors fent equilibrismes sobre una perxa xinesa per lliurar la comanda a temps i trapezistes competint en atenció amb vídeos de gatets de YouTube i balls de TikTok, són algunes de les escenes que podrem veure en aquesta revisió irònica d’alguns dels nostres comportaments individuals i col·lectius que no estalvia crítiques a les noves economies de plataforma.

Segons Raül Garcia, director de la proposta, «Sotrac és un espectacle que vol parlar de com afecten les noves tecnologies a la nostra manera de comunicar-nos, produir i consumir. De com han canviat les nostres vides sota les lògiques de l’algoritme i la hiperconnectivitat». Garcia, membre de la companyia francesa Les dessous de Barbara, no és la primera vegada que col·labora amb l’Ateneu Popular 9 Barris. L’any 2017 ja va dirigir el seu Combinat de Circ, espai de desenvolupament i creació circense, i a les Festes de la Mercè de l’any passat hi va presentar l’espectacle Crazy Safari Circus.

Tot i signar-ne la direcció, Garcia assenyala que l’espectacle és fruit de l’esforç col·lectiu de tots els artistes que configuren l’actual companyia del Circ d’Hivern. Any rere any, l’elenc de la companyia s’escull de nou a partir d’una convocatòria pública, una de les poques que hi ha a l’estat per a artistes de circ. Enguany, cinc han estat els artistes seleccionats entre més de cent cinquanta aspirants: Lara Renard, Sarah Anglada, Mariano Rocco, Maria Solà i Matias Paul. Es dona el cas, a més, que aquesta edició serà una de les edicions del Circ d’Hivern amb més presència catalana i d’artistes vinculats a la ciutat i al projecte de l’Ateneu dels darrers anys.

La trapezista valenciana Lara Renard és l’artista més vinculada a l’Ateneu, ja que ha estat professora de la seva escola de circ i hi ha realitzat diversos tallers comunitaris i de circ social. Recentment, l’hem pogut veure a la primera Producció Nacional de Circ, Estat d’Emergència, i a Com menja un caníbal, la proposta de La Virgueria per al projecte de l’Arnau Itinerant.

Anglada, especialista en dansa i en diverses tècniques de moviment corporal, també ha estat molt vinculada al projecte de l’Ateneu i ha treballat amb coreògrafs com Pere Faura i amb companyies com Obskené i Les Bianchis. Per la seva banda, Maria Solà, a qui hem vist a l’espectacle de celebració dels quaranta anys del Circ Cric, barreja la seva faceta de clown especialista en caigudes amb la seva vessant com a creadora musical. El toc internacional el posen els dos nois de la companyia, l’acròbata argentí Matias Paul, especialista en perxa xinesa i fundador de la companyia Entre Nous, que va treballar durant cinc anys al Cirque du Soleil, i el també argentí Mariano Rocco, especialista en cèrcol aeri format a França.

Aquesta nova proposta del Circ d’Hivern també recuperarà, per un dia, les funcions matinals, força comunes en edicions anteriors. Serà el diumenge 16 de gener de 2022. En finalitzar les representacions, s’espera que l’espectacle hagi arribat a unes 8.000 persones. Una xifra gens desdenyable, però que, per altra banda, és la tònica dels darrers anys, exceptuant l’edició de l’any passat que, a causa de les restriccions d’aforament decretades per a combatre la pandèmia, només va poder aplegar unes 4.500 persones, gairebé la meitat del que és habitual.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació