Dones artistes, sempre és el vostre moment

#Ambveudedona presenta a l'Atlàntida de Vic un cicle d'activitats escèniques i artístiques amb l'objectiu de reivindicar la igualtat de gènere i l'empoderament femení en la cultura

Per quart any consecutiu, el centre d’arts escèniques L’Atlàntida de Vic presenta #Ambveudedona, un cicle d’activitats formades per diversos agents culturals i educatius de la capital osonenca amb un objectiu molt concret: reivindicar la cultura com a eina de transformació social, configurar els valors feministes i promoure la perspectiva de gènere, la igualtat i l’empoderament femení. Anna Alemany, la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vic destaca la importància de crear un cicle de propostes de tota mena provinents de diversos àmbits i sector, impulsades per associacions i entitats “escollides amb cura i sensibilitat, tenint en compte els diversos col·lectius de la ciutat”. 

Emma Vilarasau protagonitza 'Lali Symon' al Teatre Romea. © David Ruano
Emma Vilarasau protagonitza ‘Lali Symon’ al Teatre Romea. © David Ruano

Montse Catllà, directora general de l’Atlàntida destaca els diversos temes que es tractaran al llarg del cicle. L’edatisme i la invisibilització a les dones de la tercera edat, com podem entendre les maternitats des de diferents perspectives i l’estigma del paper que les dones han tingut històricament en l’àmbit de la salut i de la cura de persones estaran presents a les diverses propostes culturals. Entitats com l’Escola de Música i Conservatori de Vic, la Biblioteca Pilarín Bayés, l’Escola d’Art, el Seminari de Vic, Escènic Vic i el Casal Cívic i Comunitari Mossèn Guiteras i les llibreries de la ciutat han fet possible la gran programació d’enguany gràcies a la seva implicació i participació activa. A més de les activitats principals, #Ambveudedona compta amb una 20a d’activitats complementàries amb formes i tipologies molt diferents que pretenen reforçar el relat i el discurs feminista. 

Tenint en compte que en l’àmbit de la cultura, el 80% de les direccions artístiques són majoritàriament en mans d’homes, enguany el cicle disposa de la participació artística de més d’un centenar de persones les quals un 75% d’elles són dones, una dada que destaca la regidora d’Igualtat i que capgira la dinàmica actual. Bet Piella, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic destaca que l’objectiu principal que les activitats musicals, escèniques, artístiques i culturals han de seguir són uns patrons on les seves artistes, tant locals com nacionals, han de reivindicar i defensar. La idea de lluita, d’activisme per la igualtat i feminisme són el segell que marquen cada una de les propostes del cicle. 

Les activitats es duran a terme en l’entorn del cicle entre el 7 de març fins al 13 d’abril. Al març, els alumnes de l’Escola de Música de Vic realitzaran un concert de música contemporània amb peces escrites per dones compositores, un àmbit de la música amb forta presència masculina i poc reconegut per les dones. A la Biblioteca Pilarín Bayés, l’escriptor i dramaturg Sergi Belbel acollirà una tertúlia sobre l’obra Lali Symon, una funció protagonitzada per Emma Vilarasau i que es representarà a l’Atlàntida el 10 de març. La participació de joves i infants ha estat clau per la diversitat del cicle. Des de l’Escola d’Art de Vic, alumnes han creat una obra artística on la veu de diverses dones es veu reflectida a les peces exposades a l’espai aparador del teatre de l’Atlàntida. “Per ser conscients sobre l’assetjament que pateixen les dones només cal escoltar-les” assenyala Núria Nofrarias, professora de l’EART. A més, alumnes de quart de l’assignatura de disseny de muntatges efímers han presentat Transferència, un espai obert de doble interès entre l’interior i l’exterior sota el concepte “Lluita compartida, veus multiplicades”. Una peça de projecció real on els colors i la imatge corporativa del cicle es veuen reflectits en una gàbia amb la porta oberta on paraules surten i volen, creant un diàleg entre l’Atlàntida i l’entorn exterior. 

“Per ser conscients sobre l’assetjament que pateixen les dones només cal escoltar-les”

Núria Nofrarias

El Seminari de Vic acollirà a Ramon Vila i Xavier Boada per dinamitzar una tertúlia al voltant de l’obra Coralina, la serventa amorosa. La trobada consisteix en una conversa moderada per alumnes de l’Escola de Teatre de Vic amb professionals del sector per poder conèixer les arts escèniques des d’una nova vessant més enriquidora i dinàmica. L’obra es representarà a l’Atlàntida el 16 de març i forma part de la iniciativa “Cap butaca buida” on el 2% de la recaptació anirà destinada a una entitat social vinculada a l’activisme i la igualtat de gènere. Ramon Ferrer, cap de programació de l’Atlàntida ha destacat Liquen esclerós, la videocreació de Núria Planes sobre una malaltia poc coneguda i investigada que afecta el 95% a dones. “La videocreació representa dues visualitzacions: el viatge de gènere, una investigació mèdica i la visualització bàsica d’aquesta malaltia invisible que ningú en coneix res” afegeix Planes.

A l’abril, la cantant vigatana Carla Serrat presentarà en format concert a l’Atlàntida Eclipse, el seu nou àlbum. Un disc conceptual on la cantant explica, a través dels sons del pop electrònic, la relació entre dos cossos que orbiten entre la confusió i la lucidesa. A més, per concloure el cicle, des del Casal Cívic Comunitari Mossèn Guiteras, un grup d’usuàries participaran en l’escenari secret, una activitat sorpresa que permetrà donar a conèixer altres formes d’arts escèniques en formats no habituals en la programació regular de l’Atlàntida. Carme Laybrós, directora del Casal, reivindica la importància de crear aquests espais de confidència, on les dones es poden sentir protagonistes i escoltades. Tota la informació i programació escènica completa del cicle #Ambveudedona es pot trobar disponible a la pàgina web de l’Atlàntida.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació