Verd Sismògraf

La capital de la Garrotxa escalfa motors per la 14a edició del Sismògraf, el festival que detecta el moviment.

Naia Terra

Naia Terra

Estudis Literaris, bibliotecària, lindy-hopper i boletaire.

Sota el lema «Més sostenible i menys industrial», el nou Sismògraf d’Olot acollirà una trentena de propostes artístiques durant el mes d’abril, ampliant horitzons i deixant de ser un festival (només) de dansa per passar a promoure totes les formes d’art. Després de set anys de ratlletes de colors, i set més de turquesa, el Sismògraf vesteix ara de verd per reivindicar la perspectiva de responsabilitat social i ecològica, i aposta per un certamen més local, acollint des de passejades artístiques, a espectacles de circ i performances.

Acting for Climate – Foto del Festival Sismògraf

Tena Busquets, directora del Sismògraf, comenta que es tracta de «detectar el moviment del cos, però aquest any també del planeta». Ser conscients que el festival es desenvolupa a la zona volcànica de la Garrotxa, on el binomi natura i cultura és molt present, i, des d’allà, tornar a mirar la ciutat i els seus entorns i col·locar propostes artístiques (moltes d’elles gratuïtes) perquè els ciutadans en puguin gaudir. D’aquí que entorns com el volcà Montsacopa, els Tossols, la Plaça de Braus, l’Estadi d’Atletisme, o les Fonts de Sant Roc siguin, també, protagonistes d’enguany.

Partint del repte social, ambiental i relacional, el Sismògraf d’Olot proposa una iniciativa que és sostenible, també, en allò que no es veu, és a dir, en el que hi ha rere els espectacles. Busquets ho exemplifica explicant que algunes de les mesures que han pres han estat les de «no posar grups electrògens que vagin amb gasoil, o apostar per energies més sostenibles». I afegeix que «l’art no és aliè al món. Els artistes són ciutadans com qualsevol altre de nosaltres. Estan preocupats per l’escalfament global i per la guerra d’Ucraïna», fet que comporta que cada vegada estan, també, més conscienciats perquè els seus espectacles continguin tots aquests aspectes que preocupen al conjunt de la societat.

Partint d’aquesta base, la varietat de propostes d’arts vives comptarà amb artistes nostrats com Raquel Gualtero, Sol Picó, Eulàlia Bergadà, Cia. Maduixa, Ada Vilaró, o Àngel Duran, sense oblidar les participacions internacionals com les d’Anna Källblad i Helena Byström amb Horses (coproducció amb dotze festivals d’Europa a través del programa Big Pulse Dance Alliance), o Acting for Climate (companyia holandesa que arribarà a Olot des de Noruega emprant només bicicleta i transport públic per presentar un espectacle de dansa aèria i circ, en col·laboració amb el projecte europeu Perform Europe).

El festival arrencarà el divendres 2 d’abril amb Migrare de la Cia. Maduixa, que abans haurem pogut veure, aquest mateix mes de març, al Dansa Metropolitana de l’àrea homònima de Barcalona. A més d’aquest espectacle que aborda la cruesa de l’exili a través de la dansa i el circ, també podrem veure altres peces com el solo performàtic S.O.S., d’Ada Vilaró, sobre l’emergència climàtica o el concert de realitat sonora augmentada a partir del so dels insectes que la compositora i poeta Jansky ens oferirà a Insecta Dance Music.

Com és habitual, el festival inclourà, de nou, itineraris per tota la ciutat (per fer guiats o lliurement), en els quals els especatdors saben que hauran vist quatre o cinc espectacles diferents en un recorregut que comença a les cinc de la tarda i es conclou cap a les vuit del vespre. Una bona manera de gaudir d’aquesta erupció de propostes escèniques arreu de la ciutat, perquè, com recorda Pep Berga, alcalde i regidor de cultura d’Olot, «serà primavera» i el temps acompanyarà.

Podeu trobar tota la programació al web del Sismògraf.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació