Les arts de carrer de la Mercè

Durant les festes de la Mercè, el festival Mercè Arts de Carrer ha programat més de tres-centes funcions en set espais diferents de Barcelona, amb un fort accent britànic i italià.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Arriben les festes de la Mercè i això vol dir que, un any més, els barcelonins podran gaudir d’una nova edició del festival Mercè Arts de Carrer (MAC), amb una acurada selecció de propostes de dansa, teatre, circ i cultura urbana de la mà de companyies i artistes locals, nacionals i internacionals. Del 23 al 26 de setembre el MAC oferirà diverses propostes carregades d’humor i rigor escènic amb més de tres-centes funcions distribuïdes per set espais de la ciutat. En total, una vuitantena llarga d’espectacles, alguns amb perspectiva inclusiva, per celebrar que enguany la Mercè torna a celebrar-se sense restriccions de mobilitat ni d’aforament.

Imatge promocional de l’espectacle «Frock!» de Stopgap Dance Company | Foto: ICUB

La programació compta amb propostes innovadores i oferirà un tast variat de les arts en viu: des d’instal·lacions artístiques, a espectacles de carrer, de circ o de titelles. Roma, com a ciutat convidada, tindrà una presència destacada amb diverses propostes amb accent italià repartides per la ciutat. Igualment, gràcies al programa Catalunya-UK Exchange, hi haurà una veritable fusió artística i cultural amb el Regne Unit mitjançant diverses sessions de treball i conferències obertes a tothom que complementaran els espectacles vinguts de les illes britàniques que es podran veure al Parc de la Ciutadella. El Castell de Montjuïc també acollirà, durant el Cabaret de Circ del cap de setmana, diversos artistes ucraïnesos refugiats anticipant, així, els espectacles que podrem veure l’any vinent, quan Kíiv serà la ciutat convidada de la Mercè 2023.

Provinents del Regne Unit, podrem gaudir de la dansa integrada de la companyia Stopgap Dance Company a l’espectacle Frock! (Dss., Dg. i Dll. a les 12:30h i a les 17:45h); dels titelles gegants en forma de llavis cantors de The Lips, de la companyia Puppets With Guts (Dv., Dss. i Dg. a les 20:30h i a les 22h; i Dss. i Dg. també a les 12:35h); de les marionetes per a tots els públics de String Theatre a The Insect Circus (Dss., Dg. i Dll. a les 12h, a les 13:30h i a les 16h) i de la dansa contemporània de Requardt and Rosenberg dins del camió futurista de Future Cargo (Dv., Dss. i Dg. a les 21h i a les 23:30h).

El MAC es caracteritza per la seva oferta descentralitzada, de manera que les propostes es podran veure a diferents indrets de la ciutat. El Parc de l’Aqüeducte de Ciutat Meridiana s’incorpora enguany als escenaris habituals del MAC: el Parc de la Ciutadella, el Parc de Joan Miró a la Nova Esquerra de l’Eixample, al Parc de la Trinitat del districte de Sant Andreu, l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, el Castell de Montjuïc i el Palauet Albéniz situat, també, a Montjuïc.

Un dels titelles en forma de llavi de l’espectacle «The Lips» | Foto: ICUB

El Parc de la Ciutadella, centre neuràlgic del MAC

A més de les propostes britàniques, als diferents escenaris i espais del Parc de la Ciutadella –coordinats per Marta Almirall– també podrem gaudir de la dansa urbana amb influència africana de l’espectacle It began in Africa, amb artistes barcelonins i senegalesos (Dv., Dss. i Dg. a les 23:45h), i dels diferents ritmes urbans dels Brodas Bros (Dv., Dss. i Dg. a les 22:45h), una de les companyies catalanes habituals de les Festes de la Mercè.

Una altra companyia recorrent del MAC és l’Spellbound Contemporary Ballet, que enguany oferirà una reinterpretació contemporània de les danses tradicionals italianes per homenatjar a Roma, la ciutat convidada (Dss., Dg. i Dll. a les 13:30h, 18:45h i 20:15h).

A la Ciutadella també hi podrem veure propostes vingudes dels EUA, com The drunken master de Noah Chorney (Ds., Dg. i Dll. a les 12h, 17h i 18:30h); de França, com la coreografia Les ombres de la companyia Antoinette Gomis (Dv., Dss. i Dg. a les 21h); o d’Alemanya, com el titella gegant de Peppo Monk que cobrarà vida al ritme del Dj Pyro Merz a Creatures Rise (Ds., Dg. i Dll. a les 15h). Així com àmplies mostres del talent local com l’estrena de l’espectacle de titelles Ma Solitud, de Guillem Albà (Dv., Dss. i Dg. a les 21h, 22h, 23:30h i 00:30h), o un primer tast d’Hem de parlar, la coreografia inclusiva que Vero Cendoya estrenarà a la Sala Versus Glòries al Nadal (Dv., Dss. i Dg. a les 21:15h).

Imatge de la coreografi «Les ombres» de la companyia francesa Antoinette Gomis | Foto: ICUB

El Parc de Joan Miró, per a totes les famílies

La Cristina Cazorla i la gent de Puça Espectacles s’han encarregat de la programació del Parc de Joan Miró, que han concebut com un espai per a tota la família, obert de dissabte a dilluns, amb diversos escenaris i zones de restauració plenes d’activitats pensades per als infants menors de 7 anys i els seus acompanyants: des de les baldufes gegants de la companyia Viu el Teatre, als titelles mecànics de la companyia Peus de Porc, passant pel minigolf de Mumusic Circus o l’espectacle Organik de la companyia basca Ameztu (Dss., Dg. i Dll. a les 11:45h, 15:15h i 18:15h).

Des d’Itàlia també ens arribarà el divertit recital de la companyia Marlon Banda (Dss., Dg. i Dll. a les 13:30h i a les 16:45h) i els titelles del Teatro San Carlino amb el seu espectacle Pulcinella in favola (Dss., Dg. i Dll. a les 12:45h, 14h i 16:30h).

Cal destacar que tant l’espectacle Pulcinella in favola com Organik s’oferiran amb llenguatge de signes per arribar al màxim de públic possible, així com els Tallers de Circ que impartiran al llarg de les tres jornades el Circ Bombeta i la companyia La Jarra Azul. Els tallers i l’espectacle Organik, a més, també estaran adaptats per a persones amb trastorn de l’aspecte autista, així com la proposta Poi, de la companyia balear D’Es Tro (Dss., Dg. i Dll. a les 11:30h, 15h i 18h). Poi i Organik també oferiran una visita tàctil per a persones invidents abans de començar les funcions.

El circ del Castell de Montjuïc

Un any més, el Castell de Montjuïc esdevindrà la seu central del circ dins del MAC, durant el pròxim cap de setmana. Amb una programació coordinada per Jordi Querol, a més del Cabaret de Circ amb artistes ucraïnesos presentat per l’actriu Alba Florejachs, també podrem veure l’homenatge al Tricicle que els catalans Clownic realitzen a Hotel Flamingo (Dss. i Dg. 13:30h i 17:30h) i diverses tècniques de circ com la bicicleta acrobàtica d’Yldor Llach (Dss. i Dg. 12:45h i 16:45h), el trapezi triple dels finlandesos Wise Fools (Dss. i Dg. 12:45h i 17:45h) o els llits elàstics del Planeta Trampolí (Dss. i Dg. 12h i 16h). També hi haurà un espai de restauració decorat amb unes imponents escultures inflables de Patxo Urzelaga i amenitzat amb la música de diversos Dj.

Escena d’«Hotel Flamingo», dels catalans Clownic | Foto: ICUB

Palauet Albéniz: música, ecologisme i reflexió multidisciplinària

Al Palauet Albéniz, coordinat per Sergi Ots, hi veurem diverses propostes que ens convidaran a la reflexió ecològica i social. Els belgues Cirkus Katoen conscienciaran petits i grans sobre l’impacte dels humans a la natura amb Grasshoppers (Dss. i Dg. 16:30h), i descobrirem la fauna oculta de la ciutat a la proposta interactiva Faune, que ens arriba des de França amb l’ús de la realitat augmentada (Dss., Dg. i Dll. a les 11h).

També reflexionarem sobre la condició de les persones sense espai en la nostra societat amb l’optimisme i l’humor de Pere Hosta a Dis_order (Dss., Dg. i Dll. a les 11:30h) o bé amb les al·legories poètiques i els moviments plàstics d’Alice Rende a Fora (Dss. i Dg. 17:45h).

En aquest espai també hi haurà espai per la improvisació i la paròdia, de la mà de Majordoms i Minyones, de la companyia Robert Gobern (Dss., Dg. i Dll. a les 11h), i per la màgia i l’il·lusionisme de Txema Muñoz a Lumière (Dss., Dg. i Dll. a les 12:15h). Així com per la reivindicació queer de l’homenatge de Celesta Alías a la figura de Chavela Vargas (Dg. a les 19h)o per gaudir d’una vetllada musical tradicional italiana amb una de les personalitats de més ressò del sud d’Itàlia: Maria Mazzota (Ds. a les 19h).

Pere Hosta actuant a «Dis_order» | Foto: ICUB

El Parc de la Trinitat, humor i sàtira al carrer

Al Parc de la Trinitat podrem gaudir de diverses propostes de teatre de carrer, com el Container de la companyia Emília Gargot, una peça per a públic juvenil i adult que reflexiona sobre l’odi i la violència i que no ha parat de girar des de la seva estrena a la Mostra d’Igualada de l’any passat (Dss. i Dg. 21h), o el Turistreando dels basco Trapu Zaharra. També hi haurà espai per a l’humor satíric i la reivindicació lúdica despreocupada de la mà dels castellanolleonesos Alauda Teatro (Dss. i Dg. 11:30h, 12h, 13:30h, 15h, 17h i 18h); del circ etíop de Kine Circus (Dss. i Dg. 19h); de El Rumbòdrom de la companyia de José Manuel Álvarez (Dss. i Dg. 18h), o del dandi en monocicle de la companyia francesa Benoît Charpe (Dss. i Dg. a les 13:30h i a les 18:30h). La programació també ha estat dissenyada per Marta Almirall.

Parc de l’Aqüeducte, terra de pallassos

El diumenge 25, els Pallassos Sense Fronteres inauguraran aquest nou espai del MAC amb una programació plena a vessar de pallassos. El Circ Circ aterrarà a Ciutat Meridiana amb el septet de pallassos de l’espectacle Catacric 41 (11:30h), i Marta Sitjà i Anna Montserrat conduiran el Cabaret de Pallasses Sense Fronteres (12h). Durant tot el dia hi haurà diverses activitats de clown, màgia, música i cercaviles a càrrec dels Pallassos Sense Fronteres i la seva proposta Riure no té fronteres. Al migdia, la Balkan Paradise Orchestra farà ballar a tothom, i a primera hora de la tarda els prendrà el relleu un dels grups de música familiar més reconeguts del moment, els Xiula. A les 19h del vespre, la Barcelona Jazz Orchestra omplirà el parc de ritmes de jazz i swing un cop finalitzat el Cabaret de Pallassos que haurà arrencat a les 17h. 

Imatge de l’espectacle ‘Catacric.41’. | Foto: Àlex Carmona

Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, propostes per a tots els públics

El diumenge 25 i el dilluns 26 de setembre, l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm serà una festa per a tots els públics amb una programació multidisciplinària coordinada per Jaume Navarro on destaca l’intercanvi de dansa entre Moçambic i Euskadi a l’espectacle Otempodiz, de la companyia Ertza (13:45h i 19:15h); les acrobàcies del duet italià Duo Kaos a Time to loop (12:15h i 17:15h)i les peripècies esbojarrades de la clown catalana Cris-is a l’espectacle Weet Floor (11:30h i 16:30h). També l’enorme trencaclosques de fusta que constitueix l’engranatge d’un autòmat gegant de la companyia Toc de Fusta que petits i grans hauran d’ajudar a completar (11h i 16h) o l’obra Katarsis de La Industrial Teatrera (17:45h).

Abans de tota aquesta fastuosa programació, el MAC també es farà ressò de les jornades sobre espectacles inclusius que es duran a terme abans de la Mercè, el pròxim dimecres 21 de setembre, al Centre d’Arts Santa Mònica amb la participació del Bristish Arts Council, el programa Catalan Arts de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i XTRAX, una organització amb seu a Anglaterra especialista en les arts de carrer i el foment de les col·laboracions internacionals.

Els italians Duo Kaos | Foto: ICUB

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació