A falta de discoteques, ballem al carrer!

El Departament de Cultura, amb el suport de la Fira Mediterrània i l'entitat de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, presenta el nou Pla d'impuls de la dansa d'arrel

Ona Falcó

Ona Falcó

Periodista. Foto: Helena Guasch

Amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, celebrat el passat dijous 29 d’abril, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha presentat el Pla d’impuls de la dansa d’arrel, una iniciativa ambiciosa que té com a objectiu recuperar el sector cultural i “revertir la situació (pandèmica) perquè la música i la dansa tradicionals són elements que expliquen la nostra societat”.  

Bastoners de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona | Ésdansa

Ponsa ha iniciat la roda de premsa, però han estat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, i el director artístic de Fira Mediterrània, Jordi Fosas, qui han desenvolupat els objectius i els mòbils d’acció de la proposta. El Pla es va concebre en plena crisi sanitària, però s’ha endegat el 2021 i s’allargarà fins al 2022. Així mateix, compta amb la complicitat de la Federació Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el Festival Ésdansa, el Festival Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio, organismes que “han portat en el seu ADN el treball amb la dansa tradicional”. 

Principalment, el Pla pretén estimular la participació i la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional, estimular els joves i els creadors emergents perquè s’atreveixin a afrontar nous reptes, promoure el circuit i l’exhibició de propostes artístiques i afavorir la seva presència en els mitjans de comunicació. Amb un pressupost de 230.000 €, consta de quatre eixos basats en la formació, la creació, la participació i la difusió. 

En primer lloc, s’apostarà per la formació dels joves per generar noves mirades i per assegurar el relleu de les entitats. A mitjans de maig s’obrirà la convocatòria per aplicar a dotze beques amb sortides de cap de setmana a diversos esdeveniments per intercanviar noves idees i experiències. Alguns dels espais que visitaran de l’agost del 2021 fins al setembre de l’any que ve seran el Festival Ésdansa, la Fira Mediterrània, L’Espona o les festes de Santa Tecla a Tarragona. 

Pel que fa a la formació dels docents a les escoles d’infantil i primària, s’ha preparat un pla de tres eixos: l’ensenyament directe de cinc o sis danses als mestres, el trasllat d’allò que s’ha après als alumnes i la representació davant les famílies. Blasco ha dit que porten “tres anys treballant en el projecte “Danses vives a les escoles”. Enguany, el reconvertim, l’enfortim i el fem més ampli. Ara l’hem anomenat “Balls arrelats”, per potenciar precisament les danses de la zona on es troben els infants, però també per conèixer què és el que està passant arreu del país”. L’acció es desenvoluparà en cadascuna de les vegueries i a la ciutat de Barcelona. 

Quant a la creació, el Pla abastarà un total de 121 esbarts i 6.500 dansaires. Jordi Fosas ha explicat que la meta principal és donar suport a les propostes innovadores. Des de la Fira Mediterrània -amb la cooperació d’altres festivals de dansa d’arrel- s’acompanyarà econòmicament els professionals emergents i es facilitarà la seva incorporació al mercat laboral, tot fent suport la producció i l’exhibició de les primeres peces. Altrament, Fosas també ha apuntat la vinculació amb el Premi Delfí Colomé, que ja va per la quarta edició i que disposa d’una dotació de 10.000 € per impulsar obres artístiques de caràcter tradicional. 

Finalment es fomentarà la dansa d’arrel entre la ciutadania i es buscarà la seva difusió en els mitjans de comunicació. És important generar un espai de diàleg entre els esbarts, els programadors i els comunicadors per tal d’estendre aquesta part de la cultura històrica.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació