Hänsel* i Gretel* o com sortir del bosc

Fèlix Riera i Llucià Homs han presentat a l'hotel Alma de Barcelona una nova publicació cultural digital, Hänsel* i Gretel*. "Volem impulsar un debat obert, crític, divergent i plural sobre el model cultural per donar sentit a una nova Barcelona".

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Fèlix Riera i Llucià Homs han presentat a l’hotel Alma de Barcelona una nova publicació cultural digital, Hänsel* i Gretel*. “Volem impulsar un debat obert, crític, divergent i plural sobre el model cultural per donar sentit a una nova Barcelona”, diuen els impulsors d’aquest nou fòrum digital.

Llucià Homs i Fèlix Riera a l'Hotel Alma

El nom d’aquest nou digital no és capriciós. Riera i Homs consideren que els artistes i els creadors s’han perdut al bosc, com els germans Hänsel i Gretel, i no saben com tornar a la ciutat. Com explica Fèlix Riera en un article fundacional, aquesta nova publicació ha de servir per donar veu als actors culturals de la ciutat, especialment els artistes, que han estat emmordassada per la madrastra, l’Estat protector i alhora castrador de la cultura.

“Nosaltres pensem que el relat que definirà el segle XXI és el conte. Si la novel·la va ser el gènere decimonònic per excel·lència i l’assaig ha marcat el segle XX, el nou món que emergeix ara ens demana contes que ens ajudin a explicar la nova realitat. La legibil·litat del món demana faules”, diuen els impulsors de Hänsel* i Gretel*, que troben en el conte dels germans Grimm una al·legoria perfecta per explicar que l’Estat modern ha abandonat la cultura al bosc. Si la madrastra és l’Estat, el pare és l’ecosistema cultural. El bosc és l’espai on ens hem perdut i la casa de xocolata, l’atracció perversa de la societat de l’espectacle.

La convulsa vida política del país ha convertit en outsiders Riera i Homs, dos gestors militants d’Unió Democràtica que fins fa pocs mesos havien ocupat llocs de responsabilitat a Catalunya Ràdio i a l’ICUB respectivament. En aquest sentit Hansel* i Gretel* es pot entendre com una invitació a la dissidència. Riera defineix Hänsel* i Gretel* com una màquina de pensament. Un instrument que ha de contribuir a generar un espai de reflexió sobre l’ecosistema cultural de la ciutat. “No hem articulat prou bé una comunitat cultural visible”, diu Riera. “És hora de reparar la fractura entre estètica i política. No és una fractura tàctica, sinó que ve de lluny i amenaça de convertir-se en un forat negre en el món de la cultura”. Amb tot, Hänsel* i Gretel* “no s’ha formulat en clau de país sinó de ciutat”, diu Llucià Homs, que insisteix en la pluralitat ideològica dels col·laboradors que hi escriuran.

Els fundadors de la revista compten amb la complicitat de Xavier Marcé, Eduard Escoffet i Núria Cuadrado, que formen part d’un consell editorial disposat a convertir aquesta publicació en un nou espai per a la crítica, ara que la crítica ha perdut pes davant la informació. Hänsel* i Gretel* serà una publicació bilingüe, oberta a aportacions en català o castellà, que s’articularà al voltant de trobades i cicles de reflexió. Ja n’hi ha uns quants de programats, en els quals s’abordarà el cansament de la Barcelona cultural, la vigència del model de ciutat festival, el cosmopolitisme, la crisi del sector públic o el periodisme cultural.

Hänsel* i Gretel* impulsen també els Diàlegs de Barcelona, trobades mensuals en què es convidarà dos artistes a conversar i intercanviar idees. Els primers a participar en aquesta secció han estat l’artista plàstic Ignasi Aballí i el cineasta Albert Serra, que ja hi ha publicat l’article La ciutat on passen coses.

Podeu seguir també Hänsel i Gretel a Twitter, facebook i Instagram.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació