Ja és aquí l’Animac!

La 27ª edició de l'Animac posa el focus en l’animació llatinoamericana amb una programació de 7 llargmetratges, 4 migmetratges i 277 curtmetratges

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, torna en la seva 27a edició, aquesta vegada sota el lema “LatAm boom!”, convocant el bo i millor de l’animació provinent de Llatinoamèrica. L’Animac se celebra presencialment a Lleida del 23 al 26 de febrer amb les projeccions d’una selecció de curtmetratges i llargmetratges, conferències, tallers, exposicions i activitats paral·leles, i online del 3 al 12 de març a través de la plataforma Filmin, des d’on es podrà seguir bona part de la programació de pel·lícules. Dels 288 films que es projectaran, nou són estrenes internacionals, i setanta-nou es podran veure, per primera vegada, a Catalunya. La gran festa del cinema d’animació, principal referent a nivell nacional, ha celebrat el seu tret de sortida aquest dijous 23 de febrer a la capital del Segrià.

Fotograma del film d’animació ‘Maronas Fantastic Tale’, de la creadora romanesa, Anca Damian. | Imatge cortesia de l’Animac

Premi Honorífic, Animation Master i Trajectòria d’Animac 2023

La mostra Animac, com cada any, compta amb diferents reconeixements mitjançant els quals el festival busca reivindicar figures cabdals del cinema d’animació, i descobrir-ne de noves. El Premi Honorífic d’enguany és per a la romanesa Anca Damian (Romania, 1962), pionera en el cinema documental d’animació. Damian ha rebut el guardó en la inauguració de la Mostra, que s’ha acompanyat de la projecció de la seva obra The island (2021), una faula musical sobre el mite de Robinson Crusoe.

El Premi Animation Master recau en el director, animador i il·lustrador argentí Juan Pablo Zaramella (Argentina, 1972), animador fonamental del stop-motion contemporani. Zaramella compta amb el Record Guinness al curt animat més premiat de la història: Luminaris (Argentina, 2011), reconegut internacionalment amb més de 324 guardons. El Premi Animation Master va acompanyat d’una retrospectiva a la seva obra i una exposició itinerant, Zaramella, quadre a quadre, de la qual l’Animac en serà la primera seu europea.

La dibuixant Pilarín Bayés (Vic, 1941) rep el Premi Trajectòria 2023 per la seva magnífica obra com a il·lustradora, que ha calat en l’imaginari de creadors i creadores, també de l’entorn de l’animació, i que també ha anat omplint d’imaginació i vida les llars, escoles i carrers al llarg de tots aquests anys. És la ninotaire i il·lustradora infantil catalana més prolífica d’entre el segle XX i el XXI, amb una producció de més de 900 llibres i milions de dibuixos. El guardó es veurà complementat amb la projecció de L’illa del far (2011), un sèrie basada en el seus dibuixos, creada a partir d’una idea original de la seva filla, Marga Sala.

Fotograma de ‘L’illa del far’, sèrie de Pilarín Bayés i Marga Sala. | Imatge cortesia de l’Animac

Conferències, Animac cartoon, work in progress i monogràfics especials

A més de les conferències dels premiats Juan Pablo Zaramella i Anca Damian, visitaran o participaran a l’Animac directors i productors de cinema d’animació nacionals i internacionals per presentar els seus últims treballs i per repassar la seva trajectòria creativa. Alguns d’ells i elles són Alfredo Soderguit i Alejo Schettini, guionistes i directors de la sèrie Dos pajaritos (2021); Beatriz Bartolomé, directora dels Premios Quirino d’animació iberoamericana; Joaquín Reyes, Miguel Esteban i Francesca Nicolle, creadors de Pobre diablo (2022)la primera sèrie espanyola d’animació per a adults d’HBO Max; Juanjo Sáez, l’il·lustrador i creador de les animacions d’Arròs covat (2009 – 2012) i Roni (2022); Olivier Catherin i Omar Santos, productor i director, respectivament, de la pel·lícula Los Santos (en procés de creació) i, per acabar, Juan Medina i César Díaz, dos dels animadors stop-motion de Pinocchio, la multipremiada pel·lícula dirigida per Guillermo del Toro nominada a millor film d’animació als Oscar.

Pel que fa al focus llatinoamericà, l’Animac ha programat fins a quatre monogràfics dedicats a aquesta regió: Cicatrius, amb una selecció de sis films al voltant de l’impacte de les polítiques de repressió governamental; Home Is Somewhere Else (Mèxic, 2022), documental que narra tres històries de famílies migrants; Outik. Entre déus i monstres, que inclou set films de la productora de mexicana Outik, i Noves versions, amb una dotzena de pel·lícules programades, un monogràfic on s’uneixen l’íntim i l’universal en animacions modernes que van des de Mèxic fins a l’Argentina.

En homenatge a l’obra de René Laloux trobarem emmarcats cinc curtmetratges en òrbita amb el clàssic animat El planeta salvatge (1973) del cineasta francès; per una altra banda, el monogràfic Estic bé, mamà, s’encarregarà d’aportar els millors curts d’animació LGTBIQ+ de la temporada. També trobarem les clàssiques sessions de curtmetratges Talent.cat, amb una selecció de curtmetratges d’escoles o universitats catalanes i valencianes d’animació.

Fotograma de ‘Chimborazo’, curtmetratge de Keila Cepeda. | Imatge cortesia de l’Animac

Animac 2022 projecta set llargmetratges

A banda dels ja esmenats Home Is Somewhere Else i del llargmetratge que inaugura la mostra The Island, es projectaran cinc llargmetratges més: Marcel the Shell with Shoes On (EUA, 2022), de l’estatunidenc Dean Fleischer-Camp, una mirada a la vida d’un jove, petit i xerraire caragol de mar amb un sol ull que pot caminar, parlar i opinar sobre el meravellós món que l’envolta; Interdit aux chiens et aux italiens (França, Itàlia, Suïssa, 2022), del director francès Alain Ughetto, film de stop-motion basat en la família Ughetto, que emigra a França per començar-hi una nova vida; Perlimps (Brasil, 2022), del brasiler Alê Abreu, la història de dos agents secrets que treballen per salvar el seu poble d’uns temibles gegants; La otra forma (Colòmbia, Argentina, França, 2022), un llargmetratge premiat al passat Festival de Sitges com a millor pel·lícula d’animació, del director colombià Diego Felipe, que parla del viatge de Peter Press, un home que ha estat vivint premsat en una mateixa forma durant 20 anys; i Érase una vez… (1950), una versió restaurada per la Filmoteca de Catalunya del segon llargmetratge de la història de l’animació espanyola -després del conegudíssim títol Garbancito de la Mancha (1945)- basat en el conte de La ventafocs, i que recupera el color i el so més fidel a l’original, tot i no quedar-ne còpies.

Fotograma de ‘Interdit aux chiens et aux italiens’, d’Alain Ughetto. | Imatge cortesia de l’Animac

Petit Animac

Tant presencialment a Lleida, com en línia a través de la plataforma Filmin, els més menuts i les seves famílies tenen una cita amb les propostes del Petit Animac, que té programats 48 films de divuit nacionalitats en cinc sessions diferents. Així doncs, es projectarà la sèrie de microcurts Našeprasátko, de Jaromír Plachý, creador del videojoc d’aventures Botanicula (Amanita Design, 2012), així com Bill i Janet (The Smeds and the Smoos), de Daniel Snaddon i Samantha Cutler, i Operación Frankenstein, de José María Fernández de Vega, una obra amb un final sorprenent, allunyat de la història clàssica. Altres films destacats que es podran veure són Les Astres Immobiles (Astres immòbils), de Noémi Gruner i Séléna Picque, i La joya del pantano, de Camilo Ayala Nieto.

La programació infantil es complementarà amb tres Sessions Escolars, amb més d’una vintena de curtmetratges seleccionats i adreçats als alumnes dels centres educatius de la demarcació. Per una altra banda, l’Animac sortirà del territori de Lleida gràcies a connexions en directe amb la sala polivalent la Lira de Tremp, mitjançant la qual els escolars de les comarques pirinenques podran participar de les propostes pedagògiques i projeccions de sessions escolars de la Mostra.

L’Animac segueix consolidant-se com una de les mostres no competitives de cinema animació més importants d’arreu, amb 27 anys de trajectòria a les espatlles, gràcies al seu caràcter independent i artístic, la qualitat de les propostes i el seu esperit renovador.

Podeu consultar la programació completa del festival a la pàgina web oficial de l’Animac.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació