Tu també Potsfiltrar

Taller Esfèrica és un projecte de disseny sostenible que ha inventat un filtre d’aigua fabricat amb materials completament residuals

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Actualment, gairebé un 70% dels residus que generem va a parar als abocadors, i la primera causa del problema la trobem en la fase inicial del cicle de vida dels productes: el disseny, que en condiciona l’elaboració, la distribució i el consum. A banda dels elevats costos econòmics i energètics que això comporta, els materials que s’han fet servir no es reutilitzen i fan malbé l’ecosistema, una dinàmica que només es pot canviar dissenyant productes pensats per un model d’economia circular, que imiti la natura i que transformi els usos dels materials. Aquesta és la filosofia dels creadors de Taller Esfèrica, que aposten per un projecte de disseny sostenible i que han inventat un filtre d’aigua fabricat amb materials completament residuals: el Potfiltrar. Aquest dissabte, el podreu descobrir a la Festa de la Ciència.

Aniol López i Marc Benito, creadors de Taller Esfèrica | Foto: Blanche Carreras

A través de diversos tallers de divulgació i autofabricació, els dos ideòlegs del projecte, l’Aniol López i en Marc Benito, volen posar de manifest que “la vida útil dels productes és molt curta” perquè estan dissenyats sense pensar què passarà “quan es converteixin en un problema de gestió de residus”. La major part dels components i materials d’aquests productes són inseparables i, per tant, inaprofitables per a un nou cicle de producció. En aquests tallers expliquen com funcionen els cicles de producció i consum i quines conseqüències comporten: “Els processos de la indústria són eficients però no són eficaços, perquè contaminen el medi ambient de forma excessiva. Un dels reptes que ens plantegem és aconseguir aquesta eficàcia possibilitant la reutilització dels nostres productes i els seus materials”. I això és el que fan amb Potfiltrar, “el primer assaig d’aquest camí que acabem de començar”. Però què és, el Potfiltrar?

Dissenyar productes i el procés de crear-los

El Potfiltrar (el seu nom ja ho indica) és un filtre d’aigua per la xarxa urbana de Barcelona format per dos pots de conserva (de vidre) i per tres peces de polipropilè reciclat: el contenidor, el dispensador i una tapa, que s’enrosca amb el contenidor i que permet obrir-lo i tancar-lo. Però perquè tot això funcioni fa falta un ingredient indispensable: el carbó activat, “un excel·lent filtrant natural que té una porositat extremadament alta”: la substància que permet separar els elements químics i orgànics de l’aigua. Aquest carbó “prové generalment de fusta de la closca del coco” i s’activa mitjançant altes temperatures i pressions, que augmenten la seva porositat natural.

Les peces del Potfiltrar i el carbó activat | Taller Esfèrica

Però a banda de dissenyar productes també dissenyen el procés de crear-los i les màquines amb què ho duen a terme, com una injectora manual per injectar les peces de plàstic. “És com una minifàbrica portable que ens enduem als llocs on fem els tallers. Els participants es creen el producte i així poden veure i entendre el procés de fabricació del Potfiltrar”. L’Aniol i en Marc han tingut accés al taller d’un manyà de Sant Cugat, en Joan Bordas, “un entorn clau per treballar amb les màquines que hem preparat, especialment útils per fer els motlles”, com el torn, la fresa i la premsa manuals. El procés de fabricació és, en definitiva, “una barreja de processos actuals, com la injecció de plàstics reciclats, i l’ús de màquines que ja existien a principis del segle XX”.

Taller Esfèrica ha participat en festivals com el FADFest | Foto: Blanche Carreras

Fer productes més senzills i consolidar els taller com a espais d’autoproducció

El primer taller el van fer a la Fàbrica del Sol de la Braceloneta, amb la qual col·laboren a través del seu Ateneu de Fabricació. Des d’aleshores han organitzat altres tallers pel seu compte i han participat en diversos festivals, l’últim d’ells el FADFest. Precisament, un dels objectius que es plantegen a llarg termini és “acabar creant un espai amb residus classificats i condicionats per poder-los reutilitzar de forma mediambientalment correcta. Això ens permetrà fer productes o propostes de disseny i oferir, alhora, un espai de divulgació i de discussió sobre com ha de replantejar-se el sistema productiu per generar menys residus”. De moment, en els tallers que han organitzat, els participants s’han fabricat el seu Potfiltrar i se l’han pogut endur a casa.

L’altre objectiu de Taller Esfèrica és simplificar la tipologia de productes que dissenyen per poder participar en més festivals i donar-se a conèixer entre un conjunt més ampli de gent per oferir alternatives a la manera de produir, amb l’al·licient de l’autoproducció com a punta de llança. “Construir-se una cosa significa comprendre conceptes més enllà del que nosaltres podem explicar verbalment”.

Aquest dissabte, a partir de dos quarts de cinc de la tarda, podreu saber com és el procés de fabricació del Potfiltrar en la demostració que faran al Parc de la Ciutadella, on parlaran dels cicles dels materials, del disseny emmarcat en l’economia circular i dels passos que s’han de seguir per desenvolupar-la. Ho exemplificaran amb el Potfiltrar, que al mateix temps també representa el fonament assagístic d’una filosofia que pregona la reutilització dels productes i que pretén eliminar el concepte de residu.

Trobareu més informació sobre Taller Esfèrica i els seus projectes a la seva pàgina web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació