Traca final del Tast de Jazz amb Txell Sust, Marian Barahona i Gemma Abrié

29.08.2015

Aquest diumenge 30 d’agost la Torre Llauder de Mataró acull un doble concert per clausurar el Tast de Jazz. A partir de les 19 h hi actuaran Kirk Lightsey Trio & Jesse Davis, autèntics caps de cartell del Festival. Tot seguit, un trio singular de cantants catalanes format per Txell Sust, Gemma Abrié i Marian Barahona tancaran la festa.

Txell Sust

Estaran acompanyades per sis músics, entre els quals hi haurà Ivó Oller, director del Festival, que ha triat aquestes tres veus amb voluntat de fer un experiment: “Cadascuna té una personalitat molt concreta. Txell Sust és més soulera, i la Gemma i la Marian són més jazzeres. Cantaran soles, però també faran duets i algun tema totes tres juntes”, ens anticipa Oller, que diumenge les acompanyarà amb la seva trompeta. Vet aquí un breu perfil individual de les tres dones que podreu escoltar a Torre Llauder.

Marian Barahona

Marian Barahona ha estudiat cant al Taller de Músics amb Errol Woisky, Rosa Robles i Rebeca Cárdenas, a més d’estudis de solfeig i piano a l’Escola de Música de Sant Boi. Ha participat en diferents festivals de jazz amb la banda de blues-swing Justerini & Blues i ha tocat en locals tan emblemàtics com la Cova del Drac, La Boîte, el London Bar i la Nova Jazz Cava. Barahona forma part de la companyia de la coreògrafa Coco Comin, i ha participat al musical That’s Jazz a l’Scenic Barcelona. També és membre del grup a capella Luna Negra. Ha actuat com a artista convidada amb la formació la Vella Dixieland a la sala Luz de Gas. Ha gravat nombrosos jingles publicitaris, i ha fet cors per a grups com ara la Fundación Tony Manero, en format de trio amb Gerard Nieto i Josemi Moraleda.

Gemma Abrié

Gemma Abrié (Barcelona, 1984) és una de les veus joves amb més trajectòria de l’escena jazzística catalana. Va pujar per primer cop a un escenari a l’edat de 16 anys, i des d’aleshores no n’ha tornat a baixar. Amb un llarg camí recorregut com a vocalista de nombroses formacions de jazz, gospel i soul de l’estat espanyol i França, encara es resisteix a lligar-se estrictament a cap estil i mira de trobar un rumb propi.

Es va iniciar a la música a l’edat de 13 anys, de la mà de Núria Tomàs. Més tard va treballar tècnica vocal amb Sandra Ortega i Juana Rodríguez i en els últims anys ha estat alumna de Carme Canela, de la qual ha après a posar la tècnica al servei de l’expressió artística més sincera. Ha cursat estudis superiors a la reconeguda Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC) i més tard al Conservatoire National à Rayonement de París.

Va ser la veu d’Ivanow Jazz Group, formació jazzística resident durant 8 anys a la sala barcelonina Jazz Sí Club. Posteriorment ha compartit viatge amb reconeguts músics com ara Emmanuel Djob, Dani Alonso, Ignasi Terraza, David Mitchell, Charlie Moreno, Munir Hossn, Aurore Voilqué, Vicens Martín o Clara Luna, entre d’altres, i ha pujat a escenaris emblemàtics arreu de la península, França, Alemanya o els Països Baixos.

El 2014 va llançar el seu primer disc com a solista i compositora amb acompanyament del guitarrista brasiler Munir Hossn i el duo de contrabaixos i veus amb Miquel Àngel Cordero, que posa a prova les possibilitats expressives infinites d’aquests instruments.

 

Txell Sust

Txell Sust, cantant mataronina, des dels seus inicis s’ha mogut amb comoditat entre les files del blues, swing, pop, jazz o funk amb formacions com August Tharrats Blues Trio –gravant discos com Blue Time (1995), Gran Hotel Havana (1997) i Non Stop (2003)–, Free Love Makers (especial TV3, 1996), Dones (participant al programa de TV3, Temps era temps, presentat per Àngel Casas) o la Vella Dixieland, amb qui va enregistrar Hot Time (1999).

Sust, d’altra banda, també ha participat en anuncis de les principals agències de publicitat de l’estat espanyol per a marques com ara Baileys, Danone, San Miguel, Estrella Damm, Samsung, Seat, New-Pol o Rondel.

També va escriure i gravar l’anunci de Nadal de Freixenet (1999–2000), en què va actuar juntament amb Ketama, Montserrat Caballé i Carlos Núñez. A més a més, Sust ha fet cors per a altres artistes com ara Los Sencilllos o La Unión i ha participat a les gires mundials del cantant Alejandro Sanz com a veu d’acompanyament. Igualment, ha col·laborat amb l’artista madrileny, guanyador de tres premis Grammy, en el concert i la gravació del disc homònim MTV Unplugged.