Sota Terra, una iniciativa original a Mallorca

27.12.2014

Amb el nom de Sota Terra, ha tingut lloc a Palma de Mallorca i altres localitats del seu entorn la Mostra d’Animació Experimental de Mallorca que enguany ha arribat a la seva segona edició entre el 17 i el 26 del passat novembre. El seu símbol o logotip és una mosca, un insecte amb mala premsa, emprenyador i més aviat localitzat a la ruralia que a la ciutat; per algun d’aquests motius el deuen haver escollit com a símbol els seus organitzadors.

Mostra d'Animació Experimental de Mallorca

Mostra d’Animació Experimental de Mallorca

Els seus dos fundadors i ànimes són el pintor mallorquí Tià Zanoguera i el realitzador català Marc Capdevila. Aquesta història va néixer arrel de la realització del curt d’animació experimental A fora en el qual ells dos intervingueren junt a n’Albert Balasch.

En poques paraules aquesta iniciativa intenta ser un pont entre el cinema d’animació experimental i el món dels artistes plàstics i l’ambient que els envolta, com ara les galeries d’art i institucions culturals, alhora que vol ajudar a canviar la imatge que Mallorca equival solament a turisme de sol i platja. Sens dubte a les Balears hi ha moviments artístics i un públic potencial que pot oferir i produir altres atractius culturals diferents.

Però quina definició de Sota Terra pot ser millor que la que donen els seus organitzadors?: “Per què Sota Terra és encara un Festival petit? Respecte a la pregunta que em fa gairebé tothom, si William Kentridge (un conegut realitzador sud-africà) vindrà en persona, la resposta explica una mica on es troba Sota Terra actualment. Efectivament el fet que no hem pogut portar alguns dels grans tòtems que han treballat en l’animació experimental (em refereixo a ells perquè la seva obra la tindrem i això no és poca cosa) és significatiu. Sota Terra encara no ha crescut prou per ser el festival de referència que pretén ser, tenir el pressupost per fer-ho possible, atreure no només els tòtems sinó la premsa, als curiosos i col·leccionistes de fora de l’illa. (…)”

Un taller, galeries…

Sota Terra no és una mostra amb sessions en una sala de cinema. Les projeccions de les pel·lícules, normalment curts experimentals, tenen lloc a les 4 galeries d’art de Palma que han col·laborat enguany amb la mostra, simultàniament amb les obres exposades dels artistes plàstics, autors dels films, alguns dels quals hi han assistit durant aquest novembre tranquil i sense gaires turistes i amb bon temps de Palma.

Del citat William Kentridge s’han projectat a cada galeria quatre dels seus curtmetratges. També ininterrompudament s’han projectat 11 curts d’altres artistes plàstics com la italiana Simone Massi, l’andalús Pablo Fernández Pujol, la catalana Núria Gómez Gabriel i les basques Isabel Herguera i Izibane Oñederra, entre d’altres. L’auditori de “Sa Nostra” va acollir una sessió especial dedicada a un clàssic del cinema experimental espanyol, Val del Homar, amb la projecció d’algun dels seus curts i una conferència de l’especialista i hereu de la seva obra, Gonzalo Sáenz de Buruaga.

Tingué lloc també un taller d’animació experimental al CAC Ses Voltes el 17 i 18 de novembre impartit per l’il·lustrador i cineasta Pere Ginard, on els participants pogueren assajar la seva inventiva practicant la tècnica de la rotoscòpia i el collage animat amb el tema proposat del món de la boxa.

Logo de Sota Terra

Logo de Sota Terra

El cronista agraeix a Tià Zanoguera la invitació per assistir a aquesta jove mostra que, en haver-m’hi afegit tard, la meva aportació no va constar al programa. En una reunió informal a una de les galeries es van projectar alguns dels curts d’animació experimentals que vaig fer als anys 70-80, amb una posterior explicació de com i per què els vaig fer i un col·loqui amb el públic. En fi, espero que entre tanta gent jove no m’hagin considerat un “diplodocus”!

Enhorabona i endavant als organitzadors de Sota Terra, els vostres esforços tindran sens dubte la seva recompensa!