Quan Hitler i Wittgenstein anaven a la mateixa escola

Open culture documenta una coincidència històrica que fa posar la pell de gallina. Segons demostra aquesta foto, el filòsof i matemàtic Wittgenstein i Hitler haurien coincidit a la mateixa escola, a Àustria, l’any 1904. Una coincidència que "sense ser un fet històric sensacional, és prou intrigant".

Open culture documenta una coincidència històrica que fa posar la pell de gallina. Segons demostra aquesta foto, el filòsof i matemàtic Wittgenstein i Hitler haurien coincidit a la mateixa escola, a Àustria, l’any 1904. No cal fer gaires càbales per confirmar que els efectes de l’educació sobre el caràcter d’una persona  seran sempre parcials imprevisibles. No cal extreure grans conclusions d’una coincidència que, com conclou aquest article que recollim d’Open culture, escrit per Dan Colman, “sense ser un fet històric sensacional, és prou intrigant”.

Hitler i Wittgenstein anaven a la mateixa escola

Una cosa és segura: abans que Ludwig Wittgenstein i Adolf Hitler prenguessin camins molt diferents al llarg de la seva vida, van ser, en la seva adolescència, estudiants de la mateixa escola —The Realschule a Linz, Àustria. D’acord amb l’Historical Dictionary of Wittgenstein’s Philosophy, el jove filòsof i el dictador es van creuar a la Realschule el 1904. (Aquesta coincidència és citada també a la biografia de Brian McGuinness del 2005, Young Ludwig: Wittgenstein’s Life, 1889-1921, així com a la breu biografia elaborada per A.C. Grayling sobre el filòsof). Tot i haver nascut amb sis dies de diferència, Wittgenstein i Hitler no anaven al mateix curs. Wittgenstein ja estava acadèmicament un any per sobre de la resta d’estudiants de la seva edat, i Hitler, un any endarrerit. Sobre el fet si es coneixien entre ells, les opinions difereixen entre si. En un controvertit llibre del 1998, The Jew of Linz, Kimberley Cornish considera que Hitler va tenir algunes disputes amb Wittgenstein (els familiars del qual tenien 3/4 jueves), i d’alguna manera aquesta disputa va ser un moment definitiu en el desenvolupament de l’antisemitisme de Hitler. Experts com Laurence Goldstein, de la Universitat de Michigan donen certa credibilitat a les idees de Cornish. No obstant això, Ray Monk, autor de Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius, el desacredita dient que no hi ha cap prova que demostri que es creuessin els seus camins. I Monk és l’autoritat més entesa i creïble en aquesta àrea.

D’altra banda, hi ha la foto de dalt. Alguns diuen que mostra Wittgenstein i Hitler separats per només un estudiant. Un pensament temptador, certament. Però els documents històrics en fan dubtar. Si vas als Arxius Federals Alemanys, i després escrius “Hitler” i “1901” i “1902” al buscador, veuràs que la imatge va ser presa l’any 1901 —dos anys abans que Wittgenstein comencés a estudiar a l’escola. La Wikipedia té més sobre la foto. Una còpia completa de la foto de l’escola és aquí.

Per tant, això on ens deixa? Sembla que Wittgenstein i Hitler van caminar pels mateixos passadissos durant un any (pels volts del 1904), però més aviat sense haver-se adonat de la presència l’un de l’altre, o posant a la mateixa foto. En realitat no es tracta d’un fet històric sensacional, però és prou intrigant.

Encara més: he fet algunes cerques addicionals i sembla que Hitler va assistir a la Realschule de Linz des del 1901 fins al final de l’escola, el 1904. L’estudiant problemàtic va ser aleshores expulsat. Mentrestant, experts col·loquen conseqüentment el període de temps de Wittgenstein a l’escola durant el 1903-1906. Si es van creuar algun any, per a mi hauria de ser l’any acadèmic 1903-1904.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació