Montse Barderi triomfa a Segòvia

6.05.2014

La col·laboradora de Núvol Montse Barderi ha encantat la ciutat de Segòvia. Des que va publicar Los arcos del Agua (Ediciones B) el desembre passat, la seva novel·la s’ha convertit en un èxit de vendes a la ciutat de l’aqüeducte i ha acaparat els aparadors de les llibreries. 

Montse Barderi a Segòvia

I és que el seu llibre està ambientat en la construcció de l’aqüeducte de Segòvia i s’ha convertit en la primera novel.la històrica sobre aquest monument. Així, el passat dimecres, 30 d’abril, va ser convidada per la Casa de la moneda amb una gran afluència de públic. L’acte va ser presentat per Luís Encinas, catedràtic de Geografia i Història i director del programa NC State University de la Universidad de Carolina del Nord que va destacar el gran treball documental de Barderi així com les diverses lectures que té el llibre, que es pot llegir “des de la història, per submergir-te a la vida a l’època romana, pels grans valors humanistes que té, els coneixements de cultura clàssica, la història d’amor o la intriga. També té una gran vessant pedagògica”.

Los arcos del Agua explica la historia d’un home que, retirat de la vida de Roma, rep l’encàrrec de Segovia per continuar l’obra de l’aqüeducte després de la mort del seu mestre. Un viatge iniciàtic cap a una ciutat de províncies en plena expansió i amb trobades que canviaran la seva vida, com la d’una erudita dona albina.

Barderi ha volgut fer una novel·la històrica, ambientada en la Segovia del Segle que tingués visió de gènere, valors, pensament clàssic i filosofia. “Mai he volgut fer una novel·la de mer entreteniment, de sang i fetge o que només vulguis llegir per saber qui és l’assassí. He volgut escriure un llibre que expliqui sobretot una historia de solitud i de desubicació en el món, de no trobar cap lloc on et sentis identificat. El protagonista no vol seguir el passat militar del seu pare, ni està a gust amb el poder, ni amb la massa de gent que va al circ assedegada de sang, se sent molt lluny dels fanatismes religiosos, i malgrat que sent pena pels oprimits, tampoc n’és un”.

Precisament pels seus valors humans, l’ONCE ha seleccionat Los arcos del Agua per a la seva biblioteca, i s’ha transcrit a Daisy, un format que conté la narració en àudio, marques de text i una estructura que permet navegar fàcilment entre els diferents punts del contingut.

Montse Barderi va estar finalista del Premi Ramon Llull de literatura l’any 2007 amb el seu llibre Perdre per guanyar (Ara llibres) publicat també en castellà per Grijalbo. Llicenciada en filosofia ha cursat estudis superiors – màsters i postgraus – en periodisme i estudis de gènere. Treballa com a especialista en temes de comunicació i col·labora assíduament en medis radiofònics com a tertuliana i en premsa escrita en articles d’opinió, entrevistes i critiques culturals. És patrona fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal i coorganitzadora del congrés de internacional de filòsofes IAPH al 2002 a Barcelona i va estar membre del Seminari Filosofia i Gènere de l’UB. Los arcos del agua és la seva primera novel.la històrica.