Llençar el menjar és un pecat

19.04.2017

Llençar el menjar és un pecat. Així ens ho deien les àvies i encara no n’hem après. Per què llencem tants aliments a les escombraries? Quines estratègies podem activar per evitar el malbaratament alimentari? El Museu del Disseny celebra avui dimecres 19 d’abril una sessió de presentacions i taules rodones per fer visible aquesta problemàtica i proposar solucions des del disseny.

La trobada té com a objectiu donar a conèixer de primera mà quina és la problemàtica actual del malbaratament alimentari i quines iniciatives es duen a terme a tota la cadena alimentaria, des del camp a la taula, per contrarestar-lo. Participaran a la sessió entitats implicades, com ara Nevera Solidària; Espigoladors, PAA-Plataforma Aprofitem els Aliments-, Mercabarna o la Gastrofira. La jornada, que és una activitat lligada a l’exposició TAPAS. Spanish Design for Food que es pot visitar actualment al mateix museu, se celebrarà a l’Auditori del Museu del Disseny a partir de les 18.30h.

Paco Muñoz, vicepresident de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) explicarà en què consisteix l’aprofitament dels aliments, el seu marc global, la situació actual i limitacions i expectatives de futur. A continuació, Juan Marcos de Miquel, cap del Servei de Salut Pública del Vallès Occidental Oest, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i iniciador del projecte Nevera Solidaria a Catalunya, exposarà  quina és la normativa vigent en aquesta matèria, quins són els límits o consideracions cal tenir en compte a l’hora de pensar solucions des del disseny. A la presentació de projectes i posterior taula rodona tres ponents compartiran les iniciatives de les seves respectives organitzacions al voltant de l’aprofitament dels aliments. En primer lloc, Josep Tejedo, Director general de Mercabarna, Bernat Benito Executive Chef / Production Manager de de Gastrofira i Mireia Barba, responsable del projecte Espigoladors i membre fundadora de la Plataforma Aprofitem els Aliments. Conduirà la sessió Diletta Parente, periodista i cofundadora de la PAA.

A la sessió d’avui es presentaran també es projectes sorgits del Workshop “Disseny per l’aprofitament dels aliments” fet en col·laboració amb el FAD i amb el suport de Veritas. Aquestes sessions de treball es realitzen durant el mes de març i abril amb amb 15 equips formats per 29 estudiants d’escoles de Disseny i Arts Plàstiques de la ciutat que proposaran projectes multidisciplinaris per repensar l’aprofitament alimentari.