Escriure també és cosa d’adolescents

Tres estudiants de l’Hospitalet de Llobregat han guanyat el Premi Millor Història de Ficcions 2018.

Dimecres vam llevar-nos amb la mort de Philip Roth. Aquests dies la seva obra és aplaudida efusivament. L’autor de Pastoral americana va publicar el seu primer llibre (el recull de relats Goodbye, Columbus) als vint-i-cinc anys. Sabem, però, que la guspira de l’escriptura es remunta molts anys abans. Concretament, durant els anys d’institut a Newark. Celia MartínezJúlia Sancho i Victòria Camacho també han sentit aquesta guspira narradora. Són estudiants del Centro de Estudios Dolmen de l’Hospitalet de Llobregat i les flamants guanyadores del Premi Millor Història de Ficcions 2018, guardó convocat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC).

Aquest i altres premis que reconeixen la creació literària dels estudiants de secundària es va lliurar dimecres passat a la Casa Milà. Les obres que concorren al guardó són les presentades al concurs ‘Ficcions, l’aventura de crear històries’. Un concurs que té com a objectiu la promoció de la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana. Aquest any, desena edició, els organitzadors en destaquen una participació especialment alta. S’ha arribat als 3.593 inscrits si sumem els aspirants de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Això significa la implicació de 314 centres educatius diferents. De fet, l’increment de manuscrits és de més d’un 23% respecte a la novena edició.

R31CH és el títol del relat que ha fet guanyadores a Martínez, Sancho i Camacho. La història, que podeu llegir en aquest enllaç, va ser presentada sota el pseudònim Generació2001 i ha estat la més ben valorada perquè, segons el jurat (Laia CamposCatina FemeniesHortènsia GalíLaura MesallesGemma Vaquero i Pau Vidal), ofereix “un sentit del ritme narratiu certament infreqüent, una capacitat de crear atmosferes de suspens d’una maduresa insòlita, que beuen de la narrativa contemporània i una facilitat de trobar el vocabulari adequat”.

Els inscrits han estat alumnes de 3r i 4t de l’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Tots han pogut escollir entre dues modalitats de presentació al premi: escriure en grup (fins a tres membres) o bé individualment. Els grups, de fet, podien estar formats per alumnes de diferents centres. Les bases del concurs també han marcat un ritme d’escriptura. Cada quinze dies el grup d’alumnes ha hagut de publicar un nou capítol de la història concebuda fins a un total de tres. I últim un detall fonamental: els participants han hagut de començar la història a partir de l’inici de sis obres proposades. Amb opcions clàssiques de la literatura juvenil com ara Marina de Carlos Ruiz Zafón o Camps de maduixes de Jordi Sierra i Fabra. El relat guanyador manté l’inici de la novel·la Li deien Lola de Pilar Romera.

I com dèiem, l’AMIC també concedeix altres medalles. El Premi Ciutat de Barcelona, per exemple, que ha estat concedit a Lisa Matamala i Camila Hope del centre IPSE Escola. Són les autores del conte Amnèsia. O el Premi Segona Millor Història, que aquest cop l’ha obtingut Víctor Pérez Conde, de l’IES de La Jonquera, amb el relat Psicodèlia. També s’han atorgat reconeixements territorials a relats escrits per joves de Lleida, Girona, Maresme, el Penedès, Catalunya Central i el Vallès. Entre tots ells, podria coure-s’hi una ploma prometedora.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació