Les Biblioteques, illes plenes de tresors

7.06.2019

La Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) presenta el llibre L’Illa dels tresors com a cloenda de la celebració del seu centenari. El llibre és una recopilació de textos inèdits amb les biblioteques com a teló de fons, en el qual han participat una quinzena d’autors, i es regalarà als usuaris del servei públic de préstec a partir de l’11 de juny.

Deu dels autors participants en el llibre L’Illa dels tresors.

En l’acte organitzat ahir davant la seu de la Diputació de Barcelona a Can Serra, el vicepresident tercer en funcions de la Diputació de Barcelona, Martí Pujol, va subratllar «la feina desenvolupada al llarg d’aquests cent anys de vida de les biblioteques, i com ara també es desenvolupa a través de les biblioteques i bibliobusos de la Xarxa el nou programa Bibliolab que impulsa i fa arribar la ciència a la ciutadania a través de les biblioteques».

L’han acompanyat deu dels autors que han participat en la redacció de L’Illa dels tresors. Tots han coincidit en que l’encàrrec de fer els contes ha estat fàcil perquè tots ells, d’una manera o altra, continuen tenint un vincle molt directe i fort amb les biblioteques.

Els coautors de L’Illa dels tresors són Maria Barbal, Sebastià Bennasar, Xavier Bosch, David Cirici, Najat el Hachmi, Martí Gironell, Pau Joan Hernàndez, Francesc Miralles, Núria Pradas, Llucia Ramis, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Màrius Serra, Sílvia Soler i Coia Valls.

Durant l’acte, també s’ha pogut visitar el nou vehicle del Bibliobús Tagamanent, que entrarà en servei avui dimecres 5 de juny, i que donarà servei de lectura pública a deu municipis de les comarques d’Osona, Moianès i Lluçanès

Deu dels autors participants en el llibre L’Illa dels tresors, durant l’acte

Biblioteques per arribar a tothom

Les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona, hereves de les primeres biblioteques populars, continuen avui en ple segle XXI obrint nous camins, d’acord amb el context global de la transformació cultural i tecnològica.

Des d’aquest mandat, la Diputació impulsa el programa BiblioLab, un nou model de biblioteca per a la Xarxa de l’era digital, un model interactiu en què l’espai de la biblioteca funciona com a laboratori d’experimentació i de generació de dades i de saber gràcies a l’accés obert i democràtic al coneixement, amb la participació activa dels usuaris i de les entitats, empreses i centres de l’entorn.

La XBM té més de 2,7 milions d’usuaris amb carnet, que durant el 2018 van fer un total de 10,6 milions de préstecs, i entre les biblioteques i els bibliobusos es registren unes 77.500 visites diàries.

A més de les 227 biblioteques, la Diputació de Barcelona disposa de deu bibliobusos que donen servei a 111 municipis de la demarcació de Barcelona. L’any 2018 els deu bibliobusos comptaven amb uns 33.500 usuaris amb carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Els bibliobusos donen servei a municipis d’entre 300 i 3.000 habitants per tal de garantir l’equitat d’accés a la lectura, a la informació i a la cultura, i contribuir a la vertebració cultural de tot el territori.