Jordi Savall rep el premi de la Léonie Sonning Music Foundation de Dinamarca

El dia 31 de maig, el reconegudíssim músic Jordi Savall (Igualada, 1942), va rebre el guardó que atorga la Léonie Sonning Music Foundation de Dinamarca, en reconeixement per tota la seva carrera artística.

El jurat que atorga la màxima distinció musical que existeix actualment a Europa ha considerat la trajectòria de Jordi Savall com “una de les forces més importants en el renaixement de la música antiga i en el descobriment de músiques oblidades, l’estudi, la interpretació, la direcció i l’apropament a diverses tradicions musicals en un diàleg intercultural de gran significació que ha traspassat totes les fronteres”. Savall és el primer músic català que rep aquest premi, que es considera el “Premi Nobel” de la música.

A part dels criteris artístics i musicals, el jurat també té en compte la personalitat dels guardonats per les seves aportacions en el camp de la pedagogia i en l’humanisme que mostren les seves activitats culturals. Jordi Savall esdevé un dels pocs artistes guardonats que reuneixen en una mateixa personalitat diversos àmbits com són la investigació, la direcció, la interpretació i la vessant pedagògica. dedicada a la investigació i la interpretació de música antiga.

La seva carrera va començar a mitjans dels anys 60 juntament amb la seva muller, la soprano Montserrat Figueras, amb qui va fundar els grups Hespèrion XX-XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987), Le Concert des Nations (1989) i el segell discogràfic Alia Vox (1998).

El premi de la Léonie Sonning Music Foundation s’atorga des del 1959 i al llarg d’aquests 53 anys ha distingit els millors compositors, directors d’orquestra i intèrprets del món. Han rebut aquest guardó els compositors Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Benjamin Britten, György Ligeti i Arvo Pärt. També els directors musicals Sergiu Celibidache, Pierre Boulez, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner o Daniel Barenboim. Entre músics solistes destaquen Andrés Segovia, Dietrich Fischer-Diesckau, Anne-Sophie Mutter, Keith Jarret o Cecilia Bartoli, entre d’altres.

Jordi Savall va rebre el guardó durant el concert que va oferir el 31 de maig a l’Església de la Trinitat de Copenhaguen. La primera part d’aquest concert va dirigir la formació Hespèrion XXI amb un diàleg musical entre les tradicions d’Orient i Occident. A la segona part del concert va oferir un recital com a solista de viola de gamba.

Aquest mateix any Jordi Savall ha estat nomenat Chevalier de la Legió d’Honor de la República Francesa, la distinció més prestigiosa que atorga el govern francès. Així mateix, el seu disc Jean-Philippe Rameau: L’orchestre de Louis XV (2011) acaba de rebre el premi ICMA (International Classical Music Awards) d’enguany.

Jordi Savall

Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Fa més de quaranta anys que dóna a conèixer al món composicions musicals que fa segles que no s’interpreten. En Savall fa més de quaranta anys que les investiga, les llegeix i les interpreta, bé amb la seva viola de gamba o en el seu paper com a director. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs de l’actual revalorització de la música històrica.

Amb la seva fonamental participació en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les Matins du Monde (Cèsar a la millor banda sonora), la seva intensa activitat concertística (140 concerts a l’any), discogràfica (6 enregistraments anuals) i amb la creació d’Alia Vox (segell fundat per Montserrat Figueras i Jordi Savall el 1998), està demostrant que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i nombrós.

Trets biogràfics

Jordi Savall va iniciar de ben petit la seva formació musical. Començà cantant al cor de nens d’Igualada (Barcelona), la seva ciutat nadiua i a l’hora de decantar-se pels estudis musicals, va fer la carrera de violoncel, que va finalitzar al Conservatori de Barcelona (1964). El 1965 inicia de forma autodidacta l’estudi de la viola de gamba i la música antiga (Ars Musicae), perfeccionant des de 1968 la seva formació a la Schola Cantorum Basilensis (Suïssa) on el 1973, succeeix el seu mestre August Wenzinger col·laborant amb cursos i classes magistrals fins el 1993. Actualment és professor convidat a la Juilliard School de Nova York.

Al llarg de la seva carrera ha gravat més de 170 discos. Ha rebut diversos reconeixements i Midem Classical Awards. El llibre-disc Jérusalem. La Ville des deux Paix: La Paix céleste et la Paix terrestre ha estat acollit de forma extraordinària per la premsa nacional i internacional, i ha rebut el premi “Orhphée d’Or” de l’Académie du Disque Lyrique 2008, el “Caecilia Prix 2008”, el “Schallplattenkritik 2009” i el “Midem Classical Awards 2010” com a millor disc de música antiga. El 2011, el llibre-disc Dinastia Borgia. Església i poder al Renaixement ha estat premiat amb el “Grammy Award 2011” en la categoria Best Small Ensemble Performance i com a “Millor disc de Música Antiga 2011” per l’International Classical Music Awards (ICMA).

Dins el repertori operístic, cal subratllar la seva participació en la descoberta d’Una cosa rara (representada el 1991) i Il burbero di buon cuore (representada el 1995 i el 2012) de Vicent Martín i Soler. El 1993 presenta per primer cop al Gran Teatre del Liceu l’Orfeo de Claudio Monteverdi, (el 2002 fou enregistrada en directe per la BBC-Opus Arte, i s’edità en DVD). També ha dirigit el Farnace de Vivaldi al Teatro de la Zarzuela de Madrid (2001), Burdeus (2003), Viena (2005), París (2007) i editada en CD per AliaVox. També ha dirigit Orfeo ed Euridice de J. J. Fux representada al Festival Styriarte a Graz el 2010, i Il Teuzzone de Vivaldi interpretada el 2011 en versió semi-concertant a l’Òpera Royal de Versalles.

Entre les distincions rebudes al llarg de la seva carrera destaquen: “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” (1988), la “Creu de Sant Jordi” (1990), “Músic de l’any” per Le Monde de la Musique (1992) i “Solista de l’any” de les “Victoires de la Musique” (1993), “La Medalla de Oro de las Bellas Artes” (1998), és “Membre d’honor del Konzerthaus” de Viena (1999), “Doctor Honoris Causa” per la Université Catholique de Louvain (Bèlgica) el 2000, per la Universitat de Barcelona el 2006 i per la Universitat d’Évora (Portugal) 2007, “Victoire de la Musique” a la seva trajectòria professional (2002), “Medalla d’Or” del Parlament de Catalunya i Premi d’Honor de la “Deustchen Schallplattenkritik” (2003).

L’any 2008 Jordi Savall fou nomenat “Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural” i  juntament amb Montserrat Figueras varen ser investits “Artistes per la Pau” dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la UNESCO. L’any següent fou nomenat novament “Ambaixador de l’any 2009 per la creativitat i la innovació” per la Unió Europea. L’any 2009 Jordi Savall rep el “Premi Nacional de Música” atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya per la seva trajectòria professional i també el premi “Händelpreis der Stadt Halle 2009” d’Alemanya. En companyia de Montserrat Figueras, Jordi Savall va rebre el “Prix Méditerranée” atorgat pel Centre Méditerranéen de Littérature a Perpignan.

El 2010 Jordi Savall ha rebut el “Praetorius Musikpreis Niedersachsen 2010” (premi Praetorius de Música) del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia en la categoria “Internationaler Friedensmusikpreis” (Premi Internacional de Música per la Pau) pel punt de trobada que impliquen les seves creacions musicals entre les tradicions cristiana, jueva i musulmana. El mateix any ha rebut de la Real Academia de las Artes y las Ciencias-Premios de la Música (14ª Edició) el premi al “Millor Intèrpret de Música Clàssica” pel disc The Celtic Viol, i el 2011 ha rebut de la mateixa institució (15ª Edició) el premi al “Millor Intèrpret de Música Clàssica” pel disc The Celtic Viol II. Jordi Savall acaba de ser elevat a la categoria de “Chevalier” de la Legió d’Honor pel Ministeri de Cultura francès. Molt recentment ha estat guardonat amb el prestigiós premi Léonie Sonning Music 2012.

Podeu llegir el blog de la Roser Pros Roca, aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació