Jordi Fosas: el canvi tranquil a Fira Mediterrània

L’olotí Jordi Fosas presenta la primera edició de la Fira Mediterrània de Manresa amb la seva direcció artística.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

És any de canvis en els mercats estratègics de la Generalitat. Després de la primera edició de FiraTàrrega amb la direcció d’Anna Giribet, aquest any també hi ha hagut canvis a la Fira Mediterrània de Manresa. L’olotí Jordi Fosas, fins ara director del festival Ésdansa de Les Preses, va guanyar el concurs públic amb un projecte que relaciona la cultura d’arrel amb les mirades, la creació jove i el present. Del 10 al 13 d’octubre se celebrarà a Manresa la 22a edició d’una fira que té el desig que la cultura tradicional i d’arrel arribi a les programacions de tots els equipaments del país.

Jordi Fosas ens visita a la redacció de Núvol amb un plec de programes sota el braç, però durant la nostra conversa no necessitarà consultar-los en cap moment. El guanyador del concurs públic sap de què parla: prové del Cercle de Cultura Tradicional Marboleny i va ser director del festival Ésdansa. M’explica que un dels seus objectius pel mandat que ara comença (de tres més dos anys) és posicionar Fira Mediterrània molt clarament dins de les sis fires estratègiques que tenim a Catalunya. La cita de Manresa no se centra, com les altres, en un sol gènere (dansa, música, circ, arts de carrer o teatre familiar) sinó que és la més transversal. L’eix principal de treball és la cultura popular, l’arrel o la tradició. Fosas parla dels “360 graus de l’arrel”, ja que programa des del grau zero –el patrimoni immaterial– fins a l’associacionisme i la cultura popular. Aquest primer bloc no és l’objectiu primordial de la Mediterrània com a mercat, m’explica Fosas, però sí que vol posar-lo en relació amb el sector professional, i alhora provar-li una obertura de mirada. Fosas diu que està molt content que a les darreres edicions del Sismògraf o de FiraTàrrega hi hagi hagut diversos espectacles amb una mirada a la cultura d’arrel. Fosas parla molt de la complicitat que han de tenir els sis mercats estratègics de la cultura a Catalunya (Igualada, Vic, Tàrrega, Olot, Reus i Manresa) i que la cultura d’arrel dialogui amb allò que està passant ara mateix a la societat.

Al (flamant) nou director de Fira Mediterrània també li interessen molt les relacions o maridatges entre artistes reconeguts i el teixit associatiu o amateur de les arts escèniques. Em parla de Sol Picó i la Banda Chapicó amb Animal de séquia, un espectacle de dansa i amb músics de bandes valencianes, o del projecte del coreògraf italià Alessandro Sciarroni (Lleó d’Or de la Biennal de Venècia), Save the last dance for me. Aquest es tracta d’un taller que busca voluntaris que aprenguin a ballar la Polka Chinata, una dansa tradicional de Bolonya en perill d’extinció, i després del taller els participants realitzaran unes accions performatives a la ciutat de Manresa. Fosas no parla tant de salvar el patrimoni immaterial sinó de portar-lo al segle XXI, obrint aquesta dansa (que tradicionalment només ballen els homes) a totes les condicions d’edat, procedència i gènere. La idea de Sciarroni es podia extrapolar en moltes altres danses tradicionals en perill d’extinció perquè, citant a Rodrigo Cuevas (“100% Fira Mediterrània”, segons Fosas) “molts de nosaltres sabem ballar swing però ningú ja no sap ballar la jota”.

Jordi Fosas vol una Fira Mediterrània creativa, provocadora, que miri la tradició però que ens parli del present. Un dels seus desigs és poder donar més suport als artistes perquè puguin crear a partir de la cultura d’arrel. “Ja fa temps que hem deixat anar els complexos sobre la cultura d’arrel, i hi ha molts artistes joves que estan fent treballs magnífics”, assegura. Parla de Pol Jiménez, que presenta La oscilante, una peça que demostra que es pot passar per la Sala Hiroshima i la Fira Mediterrània. O del Marala Trio, que uneix les cançons tradicionals amb la tecnologia d’última generació (un micròfon que recull el so a 360 graus) a l’espectacle Binaural_ música a cau d’orella, on el públic escolta el concert amb auriculars. O del duet Tarta Relena, que fa polifonia tradicional amb música electrònica i que es podrà veure a la Capella del Rapte. O d’Arnau Obiols, percussionista de Tost, a l’Alt Urgell, que cus “les cançons de les padrines” amb percussió i música electrònica. A Fira Mediterrània podrem veure artistes que presenten els seus primers o segons treballs, i la intenció de Fosas és acompanyar-los perquè puguin trobar el màxim de bolos i arribin a totes les programacions.

Enguany, un dels focus d’aquesta edició de la fira està dedicat a Sardenya: d’allà podrem veure el Carnevale di Ottana, un dels més  interessants que tenim al Mediterrani, que se celebra per Sant Antoni i on participen els Boes e Merdules, uns éssers antropomòrfics vestits amb llana d’ovella i recoberts d’esquellots. De Sardenya també vindrà l’alguerenca Franca Masu, que presentarà un concert acompanyada per l’Agrupació Musical Senienca. Un altre dels focus de Fira Mediterrània d’enguany serà la figura del folklorista Aureli Capmany, de qui l’any passat vam celebrar el 150è aniversari del seu naixement, una figura que demostra que la tradició també es pot “inventar”, o si més no explicar d’una manera o altra.

La transmissió de les danses tradicionals també és l’objecte de la tercera edició d’Explica dansa, una iniciativa de Toni Jodar i Beatriu Daniel que pren la forma de conferència ballada. En aquesta ocasió, la unió fa la força, i mai més ben dit: la peça, encara en procés de creació, neix de la col·laboració entre Jodar i la periodista Bàrbara Raubert, la dramaturga Helena Tornero, la coreògrafa Montse Colomé, la música Laia Vallès i el creador Roger Bernat. Tots junts han pensat en una manera d’explicar les danses d’arrel tradicional al públic, en un projecte que es veurà la temporada que ve al Mercat de les Flors.

L’oferta de Fira Mediterrània és molt rica i variada, i toca totes les disciplines artístiques, des de la dansa i el teatre fins al circ, passant per la música i tota classe de manifestacions escèniques de la cultura popular i d’arrel. Jordi Fosas desitja que, després del seu pas per la fira, sigui molt més habitual trobar espectacles d’arrel a les programacions dels nostres teatres. Compartim el seu desig i li desitgem molta sort en la seva primera edició com a director artístic de la fira. Manresa, capital del Bages i cor de Catalunya, es convertirà durant quatre dies en el centre neuràlgic de la Mediterrània.

Podeu consultar tota la programació de Fira Mediterrània en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació