Joan Duran guanya el XXIX Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia

12.05.2014

‘Matèria fosca’ és el títol del llibre guardonat, setè poemari de l’autor, que serà publicat per l’Editorial Moll. 

Joan Duran retratat per Ariana Nalda.

Joan Duran retratat per Ariana Nalda.

El poeta Joan Duran i Ferrer ha estat guardonat amb el XXIX Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia, convocat per l’Ajuntament de Santanyí, a l’illa de Mallorca. El veredicte del certamen es donà a conèixer aquest passat divendres 9 de maig al teatre de la localitat. En la convocatòria de 2014, el jurat del premi, instituït en memòria del novel·lista, historiador i poeta mallorquí Bernat Vidal i Tomàs (Santanyí, 1918Palma, 1971), estava format per Antònia Vicens Picornell, narradora i poeta, i Miquel Cardell Santandreu i Joan Perelló Ginard, poetes. El llibre guanyador del premi, titulat Matèria fosca, serà publicat dins la històrica i prestigiosa col·lecció de poesia Balanguera, de l’Editorial Moll, i la presentació tindrà lloc durant Festes de Sant Jaume 2014.

Segons l’autor, el poemari, que pren per títol la denominació que, des de la física, s’atorga a aquella matèria de composició desconeguda, indetectable, però que s’intueix pels efectes gravitatoris que exerceix sobre estrelles i galàxies, poetitza l’espai de separació, de profunditats insondables, entre el present i el record. I equipara la matèria fosca amb allò inconegut de què està feta la nostàlgia: aquest espai que tiba, que cohesiona i estabilitza. El llibre també és un exercici de reconstrucció de la identitat a partir de fragments de vida passada, i reivindica el poema com aquella matèria verbal íntima i necessària que inventem per a cohesionar històries compartides i per salvar l’eixamplament de les distàncies entre els cossos del nostre univers particular.

Al llarg de la seva trajectòria literària, Joan Duran ha estat distingit amb els premis Miquel Martí i Pol pel poemari Zoòtrop (Publicacions de la UAB, 1998), l’XI Premi Ramon Comas i Maduell de Poesia pel poemari Kore (Cossetània Edicions, 2001), l’XI premi Màrius Torres per Domèstica veritat (Pagès Editors, 2006), el XIII Miquel Àngel Riera per Natural delit (Edicions del Salobre, 2010) i, més recentment, el premi Benet Ribas dels ILens Premis Recvll per Extrema llum (Pagès Editors, 2014). Paral·lelament ha publicat Nix, finalista del Rosa Leveroni (Arola Editors, 2004), dues plaquettes, un llibret d’òpera, i poemes en antologies, revistes i llibres col·lectius. L’any 2007 rebé la Ploma d’Or de l’Ajuntament de Sitges.

Duran compagina la creació literària amb el treball d’investigador i docent a la Universitat de Barcelona, amb la feina d’editor d’Edicions Terrícola (juntament amb Laia Noguera i Esteve Plantada), amb col·laboracions de crítica literària a la revista Poetari i al digital de cultura Núvol, i amb la direcció de diversos muntatges teatrals, poètics i científics. En aquest sentit, és un dels ideòlegs i directors, juntament amb Cèlia Sànchez-Mústich, de la Festa de Poesia a Sitges.