Joan Brossa torna a l’epicentre de la vida cultural barcelonina

L'Epicentre Brossa: un programa d'activitats culturals dedicat a recordar la figura i obra de Joan Brossa.

La Fundació Joan Brossa enceta una nova etapa sumant-se a l’Epicentre Brossa, un programa d’activitats culturals dedicat a Joan Brossa organitzat de forma conjunta per més d’una desena d’institucions culturals de Barcelona.

A partir del mes d’abril Barcelona esdevindrà un escenari Brossià. De la mà del nou president Vicenç Altaió, la Fundació Joan Brossa aposta per una revitalització i actualització de la figura i obra del poeta. És per això que la fundació s’ha sumat a la programació de l’Epicentre Brossa, una iniciativa del Teatre Nacional de Catalunya i el MACBA que ha aconseguit involucrar diferents equipaments culturals: Teatre Nacional de Catalunya, ESMUC, Institut del Teatre, Ateneu Barcelonès, Fundació Vila Casas, Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, La Seca Espai Brossa, Fundació Joan Brossa, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Joan Miró, Can Manyé, Espai d’Art i Creació i la Filmoteca de Catalunya.

Aquestes entitats culturals han programat activitats al voltant de la producció del poeta amb la finalitat de mostrar la faceta més performativa i polièdrica de Joan Brossa. L’Epicentre Brossa suposa el tret de sortida dels esdeveniments que anticiparan l’Any Brossa amb motius de la celebració del centenari del naixement del poeta. “Sembla mentida que tantes entitats culturals i tant diferents s’hagin pogut posar d’acord! Això ha sigut gràcies a Joan Brossa i el seu tarannà trapella, sorneguer i rigorós”, ha dit Vicenç Altaió. I és que totes aquestes entitats culturals coincideixen en la necessitat de posar Joan Brossa en l’epicentre de la cultura catalana. Per Xavier Albertí, director artístic del TNC, “Brossa és el primer en fer una cultura d’excel·lència posant en valor les arrels populars; cal tornar a acostar-nos al Brossa global, únic i il·luminador”.

Activitats de l’Epicentre Brossa

L’Epicentre Brossa, encapçalat pel TNC amb la programació “Brossa, variacions i varietats”, tindrà lloc durant la primavera i culminarà amb l’exposició “Poesia Brossa” que s’inaugurarà al MACBA el 20 de setembre.

De les activitats que es podran veure al TNC, Xavier Albertí ha destacat la Creació de Sergio Blanco a partir de Joan Brossa, el dramaturg i director teatral uruguaià guardonat amb diversos premis de teatre internacionals escriurà i oferirà la seva visió personal sobre la figura i obra de Joan Brossa; i “No em va fer Joan Brossa”, una instal·lació interactiva i sensorial produïda per Cabosanroque en què l’espectador podrà fer un recorregut per una superfície rectangular alçada amb gran densitat d’objectes i mecanismes que produeixen so i música d’acord amb la lògica de la poesia de Brossa.

També cal destacar “El barber d’en Brossa” de La Fundació Antoni Tàpies, un diàleg desimbolt entre Josep Vilaseca, barber de Joan Brossa i d’Antoni Tàpies, i Carles Guerra, director de la Fundació Antoni Tàpies, mentre li talla els cabells en un ambient d’aires brossians pensat per a l’ocasió per donar testimoni de les seves anècdotes viscudes durant 17 anys amb Joan Brossa.

La Filmoteca de Catalunya tampoc podia faltar en l’Epicentre Brossa. La seva aportació és “Imatges Itinerants” un muntatge fet a partir de les paraules de Joan Brossa a la revista ‘Arc Voltaic’ en què explicava les imatges o seqüències cinematogràfiques que l’havien marcat i expressava la seva preferència per un cinema no narratiu i per una poètica visual connectada amb el surrealisme. Xavier Albertí ha recordat la cadira vermella que trobem a la Filmoteca “que homenatja el cul de Brossa i tot el que sustentava aquest cul”.

La Seca Espai Brossa produeix “Diumenge”, una obra de Joan Brossa escrita el 1964 i dirigida per Hermann Bonnín. Aquesta obra, protagonitzada per Àngels Bassas, Àlex Casanovas i Abel Folk, indaga en els gèneres tradicionals a través d’uns personatges que fugen de la rutina i entren sobtadament en una mena de “terra de meravelles”. Es tracta d’una comèdia amb referents surrealistes en què plana l’atmosfera de la Barcelona dels anys 60. La Seca també ha organitzat “El BarriBrossa”, una programació de diferents espectacles arreu de la ciutat de Barcelona que tracta, com deia el propi Joan Brossa, “d’arrencar alguna espina del nostre ambient teatral quotidià, i de tornar a la llum certes coses oblidades”.

En aquest sentit, Hermann Bonnín, director artístic de La Seca Espai Brossa, ha expressat la necessitat de projectar “una figura mal entesa durant molts anys”. Segons Bonnín, el Brossa teatral no ha estat present dins la nostra cultura escènica. “L’hem estat ignorant durant molt de temps. Espero que aquesta sacsejada que hem organitzat li faci justícia”.

Podeu consultar totes les activitats de l’Epicentre Brossa aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació