Gràcia, la llibreria més gran de Barcelona

16.08.2013

La llibreria Ona va ser la primera a tancar les seves portes; la històrica llibreria de la Gran Via va baixar la persiana fa quasi tres anys, la primera d’un llistat massa llarg: en el 2012 Áncora y Delfín, fundada en el 1952, va tancar, com també la sempre transitada Happy Books  i, per últim, l’emblemàtica Catalonia, una llibreria amb més de vuitanta anys d’història, un lloc on els llibres en català van sobreviure malgrat la censura franquista.

 

Casa Anita, llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil

 

La reducció de vendes ha fet de la professió de llibreter una professió de risc. Com reconeixia Eulàlia Teixidor,  propietària d’Àncora i Delfín, al final “ens hem resigat al fet que les petites estructures ja no poden sobreviure, i en especial si parlem de llibreries”. Darrere de totes aquestes portes tancades, desapareixen, en l’oblit d’una ciutat nerviosa que sembla no voler recordar, no només els somnis de tots aquells que van veure en els llibres un projecte de vida i de treball, sinó llocs de reunió, d’intercanvi d’opinions, de difusió de cultura, llocs on el llibre era alguna cosa més que un producte que es venia i es comprava.

En una crisi com l’actual, no són pocs els que pensen que, al fi de comptes, els llibres i la cultura en general no són essencials: el menjar, el lloguer, el metge….Hi ha altres prioritats, em diran, i com no donar-los la raó? Fa uns mesos, a Núvol, el crític teatral Marcos Ordoñez comentava que tot allò que “és intangible també és molt important”: la cultura, en el sentit més ampli de la paraula, no només proposa preguntes als ciutadans, sinó també, afegia Ordoñez, ofereix ” consol i entreteniment”. El tancament de totes aquestes llibreries no és només una anècdota més de la crisi: és la imatge d’un moment i d’un context social i econòmic que esborra de la vida de tots nosaltres la cultura, tot allò que, com deia el crític, ens diverteix, ens consola i ens fa qüestionar la realitat que ens envolta. El buidament cultural és el primer pas cap a una societat abandonada a la inèrcia de la melancòlica rutina, a la apatia provocada per la pèrdua de tot estímul.

Es van abaixar definitivament les persianes de totes aquelles llibreries; les institucions no van fer res per impedir el tancament de tots aquells locals que, al llarg dels anys, han permès que nosaltres puguem parlar de cultura, de la nostra cultura i, sobretot, que puguem gaudir-la. Aquelles portes no s’han tornat a obrir, però tot i així el seu llegat no ha desaparegut: el seu llegat sobreviu en tots els petits llibreters que encara creuen en la seva professió, que encara creuen que, malgrat els obstacles, val la pena obrir una llibreria on poder trobar-se amb lectors i convertir el petit espai de la tenda en un lloc de reunió, de diàleg i de lectura.

Davant la indiferència de les institucions, els llibreters de Gràcia s’ha unit per convertir la Vila en la llibreria més gran de tota Barcelona. Caminant per Gràcia, el veí del barri i tot aquell que passegi per aquella zona, trobarà petites llibreries, algunes dedicades a llibres pels infants i pels joves lectors com Casa Anita, La caixa d’eines o d’altres, com Outlet Book, on podreu aconseguir llibres d’ocasió a preus assequibles. Tot passejant pel Mercat de l’Abaceria, us podeu aturar a La Parada i descobrir un gran catàleg de llibres il·lustrats. Els llibres també us esperen a la Llibreria Maite, a Taifa, la Libreria Vda. de Roquer,  la Llibreria Aura i moltes més que esperen silencioses en els carrers graciencs. I no oblidem Le Nuvole, la llibreria italiana de la ciutat i la llibreria Haikú, enderiada a fer present el Japó a Barcelona.

Qui vagi a Gràcia trobarà el seu llibre; els llibreters s’han unit no només per dignificar la professió de llibreter, no només per donar continuïtat a les seves llibreries i a la seva professió, sinó també per continuar oferint-nos la cultura dels llibres, una cultura que es transmet d’uns als altres en el diàleg i la conversa. Per això, cal estar agraït als llibreters de Gràcia i no hi ha millor agraïment que sortir a passajar, recórrer les llibreries, xerrar amb ells i trobar un llibre per endur-se a casa. Per molt tard que es faci, sempre hi ha temps per aturar-se a Pequod Llibres, allà no només trobarem llibres exquisits, sinó conversa amb escriptors i editors, llibreters i periodistes o, millor dit,  lectors que es reuneixen per donar la benvinguda a un llibre acabat de néixer.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

13 Comentaris
 1. Bon article, sí senyora!
  A mi també m’agraden aquestes llibreries de Gràcia:
  Guia, especialitzada en llibres de muntanya: http://www.llibreriaguia.com/catala/
  Hibernian, llibres de segona mà en anglès: http://www.hibernian-books.com/
  Roquer-Jardinets, amb un gran aparador: http://guia.bcn.cat/llibreria-roquer-jardinets_75990064490.html
  I altres, sens dubte: http://ves.cat/hkzN
  Per cert, si encara queda alguna persona il·lusa que pretén guanyar-se la vida en el món de les llibreries, ha de tenir en compte el curs de postgrau que fem a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, en col·laboració amb el Gremi de Llibreters de Catalunya:
  http://www.ub.edu/biblio/noticies/diploma-de-postgrau-de-llibreria.html
  Gràcies!

 2. Sempre que es parli de llibreries i llibres són notícies positives pel sector,però si us plau,sempre es parla de les mateixes i de les mateixes zones.Als periodistes els deu encantar el barri de Gràcia perquè és cool i en certa manera glamorós.Però cal fer més periodusme de carrer,s’ha de
  parlar de les llibreries de comarques que estan fent
  d’importants motors culturals de la seva zons,de llibrer
  Ies de la resta de provincies que estan fent una tssca molt digna i posats a tornar a parlar de Barcelona,al barri de sarrià hi ha cinc llibreries,cadascuna amb un perfil diferent.Per últim,felicitem a la llibreria la petita del poble nou per la feina que està fent al barri,però clar poble nou no és tant fashión com Gràcia!!

  ies petites de les que cap periodista parlarà perquè no sabrà mai que existeixen

 3. Si et plau, podries enviar-me les adreces de les mateixes?
  moltes gràcies.
  l’article demostra que hi ha vida més enllà de les grans marques, etc.
  m’agrada!!!!

 4. Retroenllaç: Les llibreries de Barcelona a internet | Llibreries de Barcelona

 5. Retroenllaç: “La idea de que els joves llegeixen cada vegada menys és falsa” | Un Racó per Llegir