El mític contrabaixista Ron Carter encapçala el cartell del Vijazz Penedès

8.05.2018

La dotzena edició del Vijazz Penedès tindrà com a gran protagonista el mític contrabaixista nord-americà Ron Carter. El festival, que tindrà lloc del 6 al 8 de juliol a Vilafranca del Penedès, comptarà enguany amb representants de la història del gènere i que segueixen en actiu. Per això serà tota una autoritat, el mític contrabaixista nord-americà Ron Carter, qui protagonitzarà la nit del Vijazz de diumenge.

Ron Carter actuarà el 8 de juliol a Vilanova del Penedès

Ron Carter actuarà l’últim dia del festival, el diumenge 8 de juliol, i el de Vilafranca serà l’únic concert que oferirà aquest any a Catalunya. Actuarà conjuntament amb el Golden Striker Trio, format pel guitarrista Rusell Malone i el magistral piano de Donald Vega. De fet, aquest és un any especial pel baixista, que està immers en la gira del seu 80è aniversari. “És una veritable llegenda que ha escrit algunes de les pàgines més rellevants de la història del jazz modern, i amb el seu concert es tancarà un cartell històric del festival”, explica el director artístic del Vijazz, Pere Pons.

Ron Carter va iniciar-se a la música amb 10 anys, amb el violoncel, però quan en tenia 17 va decidir canviar-lo pel contrabaix i passar de la música clàssica al jazz. Amb poc més de 20 anys, quan es va unir al trio del pianista Ahmad Jamal, la vida d’aquell jove va fer un gir de 180 graus i va començar a enregistrar al Village Vanguard de Nova York. Això el va catapultar a molts escenaris, que compartia amb Eric Dolphy, Don Ellis, Randy Wetson, Jaki Byard, Thelonious Monk i Cannonball Adderley. El 1963 el gran trompetista Miles Davis li va proposar unir-se al seu quintet per substituir ni més ni menys que a un dels seus grans herois, el contrabaixista Paul Chambers. D’aquesta unió en va sortir el clàssic disc Seven Steps To Heaven, i poc després el quintet es va transformar i, amb Miles Davis, Herbie Hancock, Wayn Shorter, Tony Williams i Ron Carter, es van convertir en el conjunt més consagrat de la història del jazz modern. El contrabaixista va entrar així en la seva època més prolífica i reconeguda, va gravar amb els més grans, com Tommy Flanaga, Gil Evans, Lena Horne, B.B. King i Dexter Gordon.

Des del concert inaugural, el divendres 6 de juliol, fins a la cloenda, el diumenge, el Banc Sabadell Vijazz Penedès retrà tribut a diversos músics destacats del jazz modern i alguns dels millors jazzistes catalans, però també voldrà dedicar un espai a joves talents del gènere. També està confirmada la presència un any més dels cellers del Penedès, que oferiran degustacions dels seus millors productes.