Bellprat, llibres entre bales de palla

30.05.2016

Les masies, els carrers i les places de Bellprat es transformen el proper cap de setmana per acollir una nova edició de la Vila del Llibre. Durant tot dissabte i diumenge, aquest petit poble de l’Anoia es convertirà en el destí dels amants de la literatura que vulguin conèixer les novetats editorials a través dels seus escriptors. 28 editorials s’instal·laran a la vila, que enguany dedicarà un espai exclusiu als llibres d’artistes i permetrà descobrir, mitjançant diversos tallers, quin és el procés creatiu d’aquests títols.

Bellprat en l'edició de l'any passat

Bellprat en l’edició de l’any passat

Com en edicions anteriors, Bellprat aprofita els elements naturals del seu entorn per fusionar-los amb la Vila del Llibre, una iniciativa cultural que aplega escriptors, editors, llibreters i lectors en un únic punt de Catalunya. Les bales de palla exerceixen de bancs per al públic i els coberts i patis de les granges esdevenen llibreries efímeres per donar cabuda a un moviment literari que suma adeptes any rere any. “A diferència d’altres edicions, aquesta vegada hem optat per ajuntar tres o quatre autors en una mateixa taula rodona que modera un periodista. Fem menys presentacions i més tertúlies, però això ens permet convidar més gent”, explica el responsable de l’organització de la Vila del Llibre de Bellprat, Enric Bono.

Amb aquest format, a més, els autors desconeguts compartiran taula amb d’altres de més coneguts, de manera que “els primers es poden beneficiar de l’impacte mediàtic dels segons”, assenyala Bono. En total, la Vila del Llibre constarà de 70 actes adreçats tant a adults com a famílies i infants. “Tenim un programa més farcit, sobretot d’activitats familiars”, diu Bono. Martí Gironell, Pilar Garriga, Màrius Serra, Josep Maria Bunyol i Najat El Hachmi són alguns dels escriptors que passaran per la Vila del Llibre durant el cap de setmana. A més, aquest any els llibres artesanals tindran una plaça pròpia on s’exposaran les creacions dels artistes i es mostrarà el procés i les diferents tècniques que se segueixen per elaborar els títols.

Marius Serra

Marius Serra

L’actriu Montserrat Carulla serà l’encarregada de donar el tret de sortida a la 9a edició de la Vila del Llibre. Ho farà des de la taula rodona inaugural, que tindrà lloc dissabte a les 12 del migdia i que donarà pas a una conversa entre Santi Vidal i Marina Llansana sobre el llibre Una constitució per a Catalunya. Així mateix, la Vila del Llibre creix enguany en espais i incorpora el cobert de Ca l’Enric, que acollirà una mostra de l’il·lustrador Arnal Ballester.

Neix la segona Vila del Llibre

La celebració d’aquest cap de setmana també servirà per inaugurar oficialment la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya. Bellprat apadrinarà Cervera, que a partir del setembre es convertirà en la segona Vila del Llibre d’aquesta xarxa. “En el cas de Cervera, la idea és desenvolupar la Vila del Llibre en una part del municipi que acollirà una programació setmanal”, destaca Bono. La capital de la Segarra serà l’escenari d’una gran fira del llibre que se celebrarà el 22 i 23 d’octubre, tot i que aquesta nova Vila del Llibre seguirà un format totalment diferent al de Bellprat. “Volem que cada vila tingui la seva pròpia personalitat”, subratlla l’impulsor de la iniciativa, que s’emmiralla en la idea dels book towns britànics. Segons Bono, el seu objectiu és provocar “un efecte cadena” perquè la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya creixi i incorpori altres poblacions.

Podeu consultar el programa de la Vila del Llibre de Bellprat fent clic aquí.