Arrenca el segon Sirga

28.06.2015

Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni, el festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local que té lloc principalment a les Terres de l’Ebre, amb el centre neuràlgic a Flix, s’inicia el dia 2 de juliol amb un concert a Barcelona en col·laboració amb l’Associació Catalana de Compositors.

Richard Barrett, compositor

Richard Barrett, compositor

Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni, el festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local de les Terres de l’Ebre estrena la seva segona edició el dia 2 de juliol amb un concert a Barcelona en col·laboració amb l’Associació Catalana de Compositors. El certamen, que té lloc principalment a les terres de l’Ebre, amb el centre neuràlgic a Flix, s’inicia amb un concert a la Sala Mompou de la seu de la SGAE a Barcelona, amb una breu presentació dels eixos bàsics del SIRGA 2015 a les 18:00h i amb un concert a les 18:30h.

S’interpretaran obres instrumentals, electròniques i electroacústiques d’autors com Moisès Bertran, José Luis Carles, M. Rosa Ribas, Cristina Vilallonga, Mercè Capdevila, Gabriel Brncic, José Manuel Berenguer, Andrés Lewin Richter i Josep Maria Mestres Quadreny, tots de l’Associació Catalana de Compositors. Aquest concert serà el tret de sortida del festival, amb la voluntat de posar una falca, cada cop més important, a la capital del país, sense perdre l’essència del territori. En l’edició passada ja es va fer un concert a la mateixa ciutat, amb el violinista italià Marco Fusi, a l’Institut de Cultura Italiana, però enguany la capital pren més rellevànvia perquè acull el concert de presentació del festival. Els intèrprets seran Morphosis Ensemble (Alejandro Castillo, clarinet, Ana Falcó, violi), Gabriel Brncic, viola, Teresa Monsegur, veu, Jean-Pierre Dupuy, piano i l’Acusmònium “El sindicato a altavoces” de Pablo Fredes.

El dia 6 es reprendrà la centralitat a Flix, amb una roda de premsa al Refugi Antiaeri amb la presència del promotor musical Xavier Güell i amb un concert de flauta de Sergi Gili, membre de Morphosis Ensemble. És important de remarcar que l’entorn en què tindrà lloc la roda de premsa és un lloc emblematic del poble, recuperat i gestionat per l’Associació La Cana, que dóna suport al festival.

Una de les novetats del certamen és que tindran lloc set showrooms, amb artistes d’arreu del món, que vindran a mostrar el seu repertori i seran acollits per la gent del poble de forma desinteressada. Aquesta activitat és fruit convocatòries internacionals que ha promogut el festival. Els concerts tindran lloc en diversos espais com el mateix Refugi, la Plaça del Secretari, Ca Don Ventura, el Cinema de la Unió Social o l’Ermita del Remei, on també hi haurà un concert de Schreck Ensemble amb una obra de Luigi Nono. Aquest ensemble, el resident d’enguany, oferirà el concert neuràlgic a l’Església de Flix amb obres dels alumnes de les masterclasses de composició realitzades pel músic gal·lès Richard Barrett, que estrenarà una obra composada expressament per al festival. A més d’aquesta masterclass, els alumnes de l’Escola de Música podran gaudir del Soundpainting de Beatriz Franco.

El castell carlí de Flix –únic al país per les seves característiques- continuarà sent un dels plats forts del festival, aquest any, però, amb activitats només de vespre. En aquest indret hi haurà la presentació de la discogràfica “InSitu”, així com els primers fruits de la col·laboració entre el Festival Sirga i l’Action Contemporary Music de Xicago, amb la presència de Seth Boustead. És un viatge d’anada i tornada, ja que Sirga tindrà un paper important a la ciutat americana l’any vinent. També hi haurà vídeo instal·lacions, i un concert fruit d’una altra col·laboració internacional, entre el grup català Morphosis Ensemble, dirigit pel coorganitzador del festival, Joan Bagés, i ClapTON Ensemble, de Londres. A més, es podrà viure una experiència única amb el concert de Schreck Ensemble que, amb el seu instrument exclusiu i característic, el BassBox, obriran els sentits dels oients. El BassBox és una caixa de fusta amb unes membranes que, a través de l’aire que els arriba dels altaveus, fan modular els harmònics d’unes flautes incorporades al cos de l’instrument. A més, a Ca Don Ventura podrem gaudir, també, de la instal·lació sonora “365 recordings” per a saxo d’Íñigo Ibaibarriaga.

Cal destacar molt especialment el concert del violoncel·lista d’Arne Deforce i el compositor Richard Barrett, que controlarà la música electrònica, amb la col·laboració del Centre Henri Pousseur de Liège (Patrick Delges) que s’oferirà a Ascó, en aquest cas, al Casal Neuràlgic, divendres 10 a les 22.30. Arne Deforce és conegut per les seves interpretacions apassionades i convincents de música contemporània i experimental. Se centra principalment en el repertori i la música de cambra en solitari, amb una especialització a les anomenades puntuacions “reproduïbles” però “executables”, com a les obres de Iannis Xenakis, Richard Barrett, John Cage o Brian Ferneyhough. El programa d’aquella nit inclourà Life-form (2011-2012), de Richard Barrett, i Foris (2012), de Raphaël Cendo.

El Sirga Festival se celebrarà del 2 al 18 de juliol principalment a Flix, però també hi haurà activitats a Ascó, com hem dit, i, la setmana del 13 al 18, a Riba-roja d’Ebre, Vinebre, Miravet, i Corbera d’Ebre. I els dies 13 i 14 de novembre, a Tortosa, en el marc del Festival Felip Pedrell.

Cal remarcar que Sirga és un festival amb vocació internacional però que neix amb l’afany de revitalitzar el territori, de crear sinèrgies entre el dins i el fora, entre allò local i allò universal. I, a més, promou la nova creació, perquè ha obert convocatòries d’obres internacionals de composició per a la masterclass de Richard Barrett, de música instrumental, per ser executada per Schreck Ensemble. A banda de la convocada per als integrants de l’Associació Catalana de Compositors, obres per a ser executades al concert de Barcelona, una de música acusmàtica que serà interpretada pel col·lectiu Alcôme, que actuaran a Miravet i a Flix, i una altra de vídeo per maridar-lo amb música electrònica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris