A l’abril, de llibres en llegim mil!

5.04.2017

Entrem al mes dels llibres i al número d’abril de «Serra d’Or» us hem volgut oferir dos articles extensos sobre l’estat de la qüestió de la literatura en català. Joan Josep Isern fa un resum de l’any literari de 2016, amb les commemoracions, els premis, els honors i els guardons més destacats que s’han lliurat. Al seu torn, Pere Guixà analitza la narrativa dels darrers sis mesos. Sens dubte, dos articles imprescindibles per a posar-se al dia del sector literari.

Un gat negre envoltat de llibres | Foto: Oriol Puig Taulé

En aquest número publiquem tres entrevistes molt interessants: a la primera, Xènia Bussé parla amb Josep M. Muñoz, director de «L’Avenç», en el quarantè aniversari de la revista; a la segona, Lluïsa Julià conversa amb Sirin Adlbi Sibai, la qual dona a conèixer la seva mirada del món actual, especialment des del punt de vista de les dones i des de l’islam; a la darrera, Zeneida Sardà entrevista Andreu Vilasís, mestre de l’esmaltació al foc sobre metall.

Mireia Bofill ressegueix la trajectòria professional de la dibuixant i pintora Núria Pompeia, «una de les impulsores [de la lluita de les dones per sortir d’una situació d’opressió i subordinació intolerables], no tan sols amb la seva obra de creació, sinó també a través de l’acció en el camp de la cultura i la política, dins el moviment feminista i més enllà».

Jordi Osúa duu a terme una reflexió sobre el vincle entre l’esport i la literatura a través de Manuel Vázquez Montalbán: «En la seva obra, el futbol deixa de ser un entreteniment alienador per a esdevenir una font d’informació que ens permet conèixer una realitat social sovint silenciada per interessos subrepticis, o bé autocensurada perquè no respon a les expectatives de la cultura d’elit.»

A la secció d’art, Joan Miquel Llodrà ret homenatge a Elvira Elias —filla de Feliu Elias, Apa—, il·lustradora i escriptora de llibres infantils. Llodrà recorre les diferents etapes de la vida d’Elias perquè puguem conèixer millor la seva vida dedicada, sobretot, a la il·lustració.

A lletres, Irene Muñoz reprodueix la glossa que ella mateixa va llegir el 27 de gener de 2017 al Palau de la Generalitat, a l’acte de cloenda de l’Any Caterina Albert / Víctor Català, en el cinquantè aniversari de la mort de l’escriptora.

A música, Xavier Chavarria reivindica, i hi reflexiona, una obra que, «tot i ser un clàssic en les programacions musicals nadalenques a mig món, va ser concebuda per al temps de Passió, del qual és pròpia: El Messies de Händel». Miquel Pujadó, a més de presentar les darreres novetats discogràfiques en català, fa un detallat repàs de la trajectòria musical del cantant i compositor Joan Isaac.

A la secció de teatre, Enric Ciurans ens parla de Joan M. Gual —nét d’Adrià Gual— «com a privilegiat testimoni dels darrers cinquanta anys del teatre d’aquest país, des dels despatxos, els escenaris i, sobretot, des de la platea».

A cinema, Pere Alberó destaca la producció cinematogràfica d’Albert Serra, «el cineasta català amb més projecció a l’estranger i una de les personalitats artístiques més definides i provocadores del moment actual», i se centra en la seva darrera pel·lícula: La mort de Louis XIV.

A televisió, Gabi Stanislavsky reprodueix, en forma d’article, una conversa amb la periodista Mònica Planas sobre la seva professió: després d’haver tastat diferents opcions professionals s’ha decidit per la crítica de televisió, amb la qual afirma que ha trobat el seu lloc a la premsa diària.

Jaume Fabre parla sobre la recent publicació de la primera història del diari «Avui».

Per acabar, Vicenç Llorca s’ocupa de la Tria personal d’aquest mes i, també, oferim les ressenyes i les notes de lectura habituals. Tanquem el número amb els mots encreuats de Màrius Serra i el Sidoku de David Puertas.