La força literària de Mallorca

La Poeteca es presentarà el 8 de setembre a la 37a Setmana del Llibre en Català.

Poesia. Poema. Poeteca: la casa de la poesia; la casa de Blai Bonet, el nostre bard amfitrió. La força literària de Mallorca és imparable i aquest vigor queda ara afermat amb el projecte de la Poeteca, una nova plataforma de divulgació i dinamització de la poesia promoguda per la Casa Blai Bonet – Centre de Poesia de Santanyí, que depèn al seu torn de la Fundació Mallorca Literària. Des de la costa sud-est de l’illa, la Poeteca irradia versos al mar i al món.

El projecte, impregnat de l’esperit de Bonet (el logotip l’ha dissenyat Damià Rotger amb la cal·ligrafia del poeta i novel·lista), té dues cares: façana  digital, façana presencial. Pel que fa a la cara digital, aquesta es concreta en una pàgina web (poeteca.cat, consultable des del març passat) en la qual es recullen continguts poètics i propostes de dinamització poètiques rumiades i treballades des de la Fundació. Quant al vessant presencial i físic, la Poeteca serà l’espai-biblioteca de la futura Casa Blai Bonet, que acollirà fons bibliogràfics especialitzats en poesia i fomentarà la creació i lectura  poètiques a través de l’agenda cultural del Centre de Poesia de Santanyí. Està previst que la Casa Blai Bonet sigui una realitat durant la tardor de l’any 2020.

La dimensió digital de la Poeteca és alhora doble. Per un costat, desplega una Col·lecció Poètica que recopila –en quatre eixos– una nodrida representació de la poesia catalana. La base primera de la compilació és el llegat de Blai Bonet, creador únic i fonamental de la nostra literatura, i les plomes hereves d’aquesta deixa. La figura de Bonet ha estat central en les diverses generacions que l’han succeït. L’acompanyen en aquesta secció altres autors amics i coetanis, essencials en la poesia catalana de la segona meitat del segle XX, com Damià Huguet o Jaume Pomar. El segon eix de la Col·lecció Poètica és la recuperació de la curosa tasca realitzada pel filòleg Antoni Artigues a Mag Poesia (també fons digital)des de l’any 1997. Artigues va arribar a recollir poesia de més de sis-cents autors; ara, aquesta labor, queda protegida.

Els eixos tercer i quart són, respectivament, la secció Nova Poeteca, que reprèn la tasca d’Artigues amb una selecció renovada i ampliada de poetes contemporanis, i un apartat dedicat al contingut generat pel Festival de Poesia de la Mediterrània, nascut el 1999 i avui consagrada reunió illenca de versaires. En aquest moment, la base digital de la Poeteca ja compta amb obra de més de 1.000 autors; això implica un corpus de més de 5.000 poemes. Amb aquesta col·lecció de múltiples itineraris es vol traçar una mostra diversa i rica de la poesia catalana, des de la considerada tradició a la radicalment contemporània.

La segona dimensió de poeteca.cat és l’Acció Poètica, un espai dedicat a la dinamització cultural on es detalla el calendari d’activitats de la Casa Blai Bonet i de tota l’illa de Mallorca: recitals, espectacles, visites, rutes, clubs de lectura i tertúlia, exposicions o sortides didàctiques; tota mena de propostes. Propostes que amb l’arrencada i l’impuls de la Poeteca renoven la vitalitat literària de la terra de l’autor d’El mar.

La Poeteca es presentarà el 8 de setembre a les 11 h a l’Escenari 1 de la 37a Setmana del Llibre en Català.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació