Entre el passat i el futur

Augustin Hadelich i Ludovic Morlot porten Brahms, Saladrigues i Britten a L’Auditori

Meritxell Tena

Meritxell Tena

Crítica i bloguera

La història de la música està farcida de ponts, vincles, referències, homenatges… Compositors de totes les èpoques s’han emmirallat en els seus predecessors i els han citat en les seves obres en el que conforma un diàleg continu, sense principi ni final. Divendres 8 de març pujaran a l’escenari de L’Auditori dues obres que contribueixen a aquesta mirada al passat per construir el futur i una que, directament, s’obre pas amb força per anunciar-nos allò que ha de venir. Una manera molt adient de celebrar el 25 aniversari de l’entitat.

Hadelich Augustin. Fotografia de Suxiao Yang

Sota la direcció del titular, Ludovic Morlot, l’OBC encararà la Simfonia n. 4 en mi m, op. 98 (Johannes Brahms) i el Concert per a violí n. 1, op. 15 (Benjamin Britten), en el qual comptaran amb la mestria d’Augustin Hadelich com a solista. A més, tindrà lloc l’estrena mundial d’Utopia, encarregada per L’Auditori a Oriol Saladrigues.

Se sol dir -una mica provocativament- que des de Purcell no hi havia hagut una veu significativa a la història de la música anglesa fins a arribar a Britten (si comptem a Händel com a alemany). No és del tot cert, però és evident que ell era molt conscient de la tradició que el precedia i la citava sovint. Curiosament, aquesta mirada al passat cristal·litza en la peça que ens ocupa de la mateixa manera que a la quarta de Brahms que també s’escoltarà el dia 8, un darrer moviment que recupera estructures pròpies del barroc i amb el qual es vol rendir tribut a Purcell i Bach en el cas de la xacona de Britten i de nou el kantor de Leipzig i Beethoven a la passacaglia que escriu Brahms.

Aquesta opció és especialment destacable en el cas de la simfonia brahmsiana, la darrera que escriuria. La quarta -densa, rigorosa i un punt fosca- es considera el paradigma de la simfonia romàntica i la fita més extraordinària de la carrera del compositor juntament amb el Deutsches Requiem. Tanmateix, opta per inspirar-se en la cantata 150 de Bach, Nach Dir, Herr, verlanget mich i recorre a una forma passada de moda per crear un moviment exuberant que contrasta amb el to general de la partitura, que alguns autors qualifiquen d’”apocalíptic”. Brahms utilitza la rigidesa formal i acadèmica d’un mode alliberador i creatiu. ​Un cop mé​s, la mirada al passat ens conforta, ens dóna context i ens permet avançar.​

Per la seva banda, el britten donarà prou opcions a Hadelich per desplegar el seu virtuosisme en una peça rellevant però​ que s’interpreta poc. El compositor, que va convertir diverses peces del seu catàleg en un clam antibel·licista, va començar aquest concert el 1938 i el va acabar el 1939, és​ a dir, mentre la guerra assotava Espanya. No és​ casual que l’estrenés el 1940 un català, Antoni Brosa, amb qui Britten havia assistit a Barcelona al festival de la Societat Internacional de Música Contemporània​​ on s’havia estrenat el Concert per a violí “A la memòria d’un àngel” (Berg). Així, l’exigent concert barreja la nostàlgia per aquella ciutat a l’avantguarda de la modernitat i caiguda després en mans del feixisme amb les referències (agraïments?) d’un jove Britten ​als mestres del passat i el present. Ah, i no oblidem que la descoberta de l’amor també travessa els compassos d’aquesta obra: durant la seva creació, Britten va iniciar la seva relació amb el tenor Peter Pears, el seu company fins a la mort.

Aquest diàleg entre el passat i el futur s’enriquirà​ gràcies a una estrena mundial de música no només actual sinó amb creada amb l’expressa voluntat que representi un impuls cap a les tendències que vindran. La recerca de noves sonoritats mitjançant la tecnologia és​ l’especialitat del seu autor, Oriol Saladrigues, director artístic del Festival Mixtur. L’experimentació i la reformulació dels paràmetres coneguts serà la base d’aquesta ​​Utopia, que reclama ser escoltada sense prejudicis. Deixem-nos, doncs, sorprendre pel futur que vindrà sense perdre de vist​a d’on venim.

Més informació i entrades a la seva pàgina web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació