2023 abraça Alícia de Larrocha

Destacats intèrprets de renom internacional, com Maria João Pires, i més de setanta institucions es sumen a un extens i ambicions programa d’actes en homenatge a la pianista barcelonina

Alícia de Larrocha de la Calle (1923-2009) va ser una pianista de prestigi i reconeixement internacional per moltes raons. Destaquen el respecte i la genuïnitat en les seves interpretacions de Mozart, Beethoven o Rakhmàninov, però també el compromís amb la música contemporània catalana i espanyola, que va portar fins als escenaris més emblemàtics. L’Associació Alícia de Larrocha, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en celebra el centenari del naixement amb un 2023 ple de concerts i homenatges. Amb dos objectius: fer-ne inesborrable el llegat en el món de la música i per a acostar-la a la població en general. Perquè, en paraules d’Alícia Torra, filla i comissària de l’efemèride, no es pot entendre la cultura catalana contemporània sense ella.

Alícia de Larrocha, anys 50 | Fotografia de Manuel Duart

La vocació musical d’Alícia de Larrocha es desvetllà a primeríssima hora. Va néixer en una família de músics. La seva mare i la seva tieta, Teresa i Carolina de la Calle, ja eren deixebles d’Enric Granados. Va créixer al costat de les tecles, acompanyada pel seu mestre, Frank Marshall. Debutà amb només sis anys, i el comentari del programa de mà el signava Joaquín Turina. Va treballar sota la batuta de Joan Lamote de Grignon o amb el cèlebre pianista Artur Rubinstein. Com una gota d’aigua, després de tocar en bona part dels auditoris nacionals (a causa, entre d’altres, de la Guerra Civil), a partir dels anys cinquanta començà a trepitjar escenaris internacionals. Suïssa, França, Bèlgica, el Regne Unit i Itàlia. I sobretot a partir dels seixanta, aterrà amb força al circuit concertístic estatunidenc, amb tres gires cada any. I d’aquí a la resta del món. En la seva dilatada trajectòria va guanyar 4 premis Grammy, de les 14 nominacions que li van concedir.

Els plats forts del centenari tenen dos focus, a la primavera i a la tardor. L’Escola Superior de Música de Catalunya dedicarà unes jornades a la pianista, amb concerts i una taula rodona. L’acte que aprofundirà en la seva trajectòria coneguda i no tan coneguda serà el 22 de maig, un dia abans de l’aniversari, a l’Auditori AXA de Barcelona. El periodista Albert Galceran conduirà Redescobrint Alícia. 100 anys d’Alícia de Larrocha, per endinsar-se en la seva faceta menys coneguda. Comptarà amb la presència d’Alícia Torra i altres convidats. Pel 25 de setembre, dia de la seva mort, s’està preparant un concert col·lectiu d’homenatge al Palau de la Música, amb amics i alumnes, com el bilbaí Joaquín Achúcarro. El que ja està confirmat és la Marató de piano, del 26 de novembre, a la sala Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona, coordinat i presentat pel periodista Albert Torrens. Deixebles i admiradors tocaran per a una veritable referent d’aquest instrument.

Al llarg de tot l’any es podran escoltar conferències d’Alícia Torra, com la que oferirà a Reus al febrer o el maig a Sabadell. Es difondrà la figura de la pianista a través d’una exposició itinerant, que circularà per conservatoris, biblioteques i centres cívics, però també amb una obra de titelles destinada, de la companyia Mai tant teatre. En paral·lel, al Palau Robert de Barcelona, es dedicarà una gran exposició a Alícia de Larrocha i a la soprano Victòria dels Àngels, de la qual també es celebrarà el centenari. Dues dones en un món d’homes, amigues, companyes d’escenari i reconegudes aquí i a fora. El periodista i crític musical Pep Gorgori en serà el comissari i Rafael Villalobos, el dissenyador.

Alícia de Larrocha, anys 40 | Fotografia de Manuel Duart

Pianistes del món toquen per a Larrocha

Importants noms de l’escena pianística han volgut que els seus recitals invoquin l’esperit de Larrocha. És el cas del rus Arcadi Voldos, que li dedicà el concert que oferí a Valladolid el passat 19 de desembre, tal com farà a Madrid el mes de juny. A partir del gener, la barcelonina Alba Ventura transportarà un programa pensat per l’ocasió a Sant Cugat el Vallès, Barcelona, Gènova i Manlleu. Maria João Pires i l’Orquestra del Mozarteum de Salzburg l’homenatjaran el 6 de febrer a L’Auditori de Barcelona. L’aragonès Javier Perianes farà pràcticament una gira in memoriam: 14 concerts arreu d’Espanya, amb parades a València, Castelló, Girona i Barcelona. A Catalunya, el mes de febrer també es podrà escoltar al pianista rus Evgeni Kissin al Palau de la Música Catalana, on tocaran dies després les franceses Katia i Marielle Labèque, amb l’orquestra Franz Schubert Filharmonia i el Concert per a dos pianos i orquestra de Mozart, després de passar per Tarragona i Lleida. A la mateixa sala, al març, Denis Kozhukhin i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Frankfurt interpretaran el Concert per a piano en Sol Major, de Maurice Ravel.

És especialment rellevant la implicació de la Fundación Scherzo de Madrid, que li dedicarà tota la temporada del cicle de grans intèrprets. Tocaran en homenatge a Alícia de Larrocha Grigory Sokoloy, Christian Zacharias o Piotr Anderszewski. Internacionalment, Albert Guinovart li dedicarà un recital el mes de juny a Nova York, i Luís Fernando Pérez a Bogotà, dies després. Els Pecats de Joventut, nom sota el qual s’han agrupat les seves úniques composicions seran interpretats en un concert a l’Habana.

Alícia de Larrocha, anys 80 | Fotgrafia de Christian Steiner

Alícia de Larrocha confià en la música del seu temps. A pesar de les diferències generacionals, va ser amiga de Frederic Mompou i Xavier Montsalvatge, i tocava arreu les seves peces amb naturalitat. La pianista forma part de la constel·lació de grans intèrprets i ambaixadors de la música catalana, al costat del violoncel·lista Gaspar Cassadó i les cantants Conxita Badia, Victòria dels Àngels, Monserrat Caballé o Josep Carreres. Era una persona modesta, discreta i senzilla, amb una veritable vocació musical. Gràcies a l’arxiu que començà a confegir el seu marit, Joan Torra, i que ara segueixen els seus fills, aquest 2023 també es podrà comptar amb la catalogació completa del seu llegat.

El 2023 esdevindrà la cita definitiva amb la pianista barcelonina, després d’anys de reivindicació, en els quals s’han publicat discos, una biografia i un documental. Alícia Torra expressa un desig: que la seva presència esdevingui inesborrable a la seva ciutat amb un cicle pianístic amb el nom d’Alícia de Larrocha.

Consulteu la programació en detall aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació