Assumiràs la veu

Demà dimarts, 4N, a dos quarts de vuit del vespre, es presentarà a la Llibreria Calders de Barcelona el llibre Assumiràs la veu, editat per Edicions Terrícola. Una antologia que reuneix trenta-tres poemes de trenta-tres poetes contemporanis d’arreu dels Països Catalans.

Aquest dimarts, 4 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, es presentarà a la Llibreria Calders de Barcelona el llibre Assumiràs la veu, editat per Edicions Terrícola. Una antologia que reuneix trenta-tres poemes de trenta-tres poetes contemporanis d’arreu dels Països Catalans que han sumat la seva veu a la del clam majoritari d’un poble que vol ser escoltat. Presentarà l’acte l’escriptor Màrius Serra.

Sebastià Alzamora | © Pere Virgili

La paraula és un assaig de llibertat, un rem que ens impulsa —vinguin d’on vinguin els corrents en contra— fins a la ratlla dels horitzons, fins als perfils d’illes que ens plauen d’assolir per a plantar-hi, també, l’emblema que escrivim com a poble, com a nació i com a cultura rotundament viva. Des dels límits de la llengua, des de la tensió rabiüda del vers, els poetes duen el coratge, els reptes, el batec i la respiració de la col·lectivitat fins a l’entranya del poema. Un poema que, a voltes, s’erigeix com a emblema de revolta i es proposa assumir la veu del poble per retornar-la-hi amarada de les noves maneres de sentir, de viure, de parlar i de disseminar la llibertat. Perquè ens ha de ser més plena. I perquè ha de desplegar tots els matisos de ser qui som.

Fa tot just mig any, des d’Edicions Terrícola vam creure que, en aquests moments políticament i socialment transcendents per a la nostra nació, els creadors de la paraula havien de tenir una plataforma —un llibre, en aquest cas, perquè som editors— per a poder dir, per a poder-se alçar i sumar la seva veu a la del clam majoritari d’un poble que vol ser escoltat —com vol ser-ho la poesia— i que ja camina decididament cap al ple domini de la terra, per dir-ho amb el verb espriuenc.

El que fou un propòsit agosarat, fruit d’un viatge que els editors vam fer al País Valencià per estrènyer lligams amb els poetes del Sud —el sud del gran país que tots, sense excepcions, formem— és, ara, una realitat tangible: presentem Assumiràs la veu, una antologia de poemes per la llibertat que ha comptat amb criteri del curador més entusiasta i pulcre que hauríem pogut triar: el poeta, editor i agitador cultural Pau Vadell i Vallbona, que també ha escrit el pròleg que encapçala el poemari. Ell ha estat l’artífex d’un llibre que amalgama, pel cap baix, tres elements de duresa i brillantor mineral: el de l’excel·lència literària, el de la heterogeneïtat de veus i diversitat de generacions de poetes —tots contemporanis, això sí—, i el d’una representativitat geogràfica equilibrada —perquè hi escriuen poetes del Principat, de les Illes, del País Valencià i, fins i tot, de l’Alguer— del que avui encara és un país fragmentat políticament, però no pas culturalment.

Assumiràs la veu us presenta una tria —per força incompleta— de trenta-tres poetes que van acceptar el repte que Terrícola i el curador de l’antologia, els proposà: escriure un poema que traspués aquella amalgama de crits, d’anhels i de projectes compartits que la societat catalana proclama i treballa des de la base, amb passa ferma i sense fissures per on pogués escapar-se cap alè de dubte o d’indecisió.

El títol de l’antologia ja vol ser, d’entrada, una declaració d’intencions: hi convoquem Estellés perquè des de la claror provocadora i l’estela combativa del seu «Assumiràs la veu d’un poble /i serà la veu del teu poble, /i seràs, per a sempre, poble», ens faci a mans el lema amb què hem volgut encapçalar una manifestació poètica que veiem insòlita i transcendent. I ho serà, creiem, per un altre motiu, tan o més important que els que enumeràvem fa unes ratlles: pel compromís inequívoc dels poetes antologats amb la llibertat com a idea concreta. És a dir, amb la llibertat que es tradueix en el reclam i l’exercici del dret a decidir-ho tot. I amb el gest que supera una actitud només personal per posar-se al servei, des de la pròpia poètica, de l’anhel d’un immens col·lectiu de catalans. I això vol dir, haver escoltat el poble, haver estat poble, haver-ne assumit la veu, tan clara, i finalment, haver-la passat a través del prisma de la pulsió poètica per a fer-la brillar amb les rotunditats de tots els seus colors.

Maria Antònia Massanet | Laura Bernis

L’acte de presentació del llibre tindrà lloc demà dimarts, dia 4 de novembre, a les 19:30 h a la Llibreria Calders, una plaça que sempre acull, amb un entusiasme fora mida, les propostes poètiques. Ens hi acompanyarà un presentador de luxe, un prestidigitador de la paraula, un escriptor de discurs esmolat i d’una lucidesa inquietant i encomanadissa: Màrius Serra. I hi serem nosaltres, els editors de Terrícola, que celebrarem, alhora, dos reptes assolits: encetar la nova col·lecció “Fora d’Òrbita” i poder-ho fer amb aquest llibre. I hi serà en Jordi Borràs, il·lustrador i fotoperiodista compromès, valent, que ha estat l’autor de la il·lustració de portada del llibre. I una bona representació dels poetes antologats, que recitaran.

Creiem en el poder d’aquest llibre. Tots els poetes que hi han participat —als quals agraïm amb fervor que hagin volgut treballar-hi— han escrit expressament per a l’antologia en qüestió. És a dir, que Assumiràs la veu ha estat un projecte confegit per a celebrar l’ara, l’aquí i el futur més immediat. A partir de demà, volem que us el feu vostre: els poemes que el conformen són una mostra generosa de la poètica de la reivindicació en llengua catalana, que s’expressa, des de la contemporaneïtat, amb contundència. Sí, i en pro del país, de la cultura i de la voluntat de ser en llibertat.

Els trenta-tres poetes antologats al llibre Assumiràs la veu són:

Misael Alerm, Vicenç Altaió, Sebastià Alzamora, Hèctor Bofill, Mireia Calafell, Lluís Calvo, Míriam Cano, David Caño, Antoni Canu, Enric Casasses, Antoni Clapés, Hilari De Cara, David Figueres, Francesc Garriga Barata, Anna Gual, David Jou, Manel Marí, Pere Joan Martorell, Maria Antònia Massanet, Dolors Miquel, Carles Morell, Bernat Nadal, Joan Navarro, Vinyet Panyella, Jaume Pérez Montaner, Lucia Pietrelli, Jaume C. Pons Alorda, Begonya Pozo, Eduard Ramírez, Marc Romera, Carles Sanuy, Jordi Valls, Mireia Vidal-Conte.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació