Tot el que cal saber sobre els Jocs Florals de Barcelona 2023

El termini d’admissió d’originals acaba divendres 10 de febrer de 2023, a les 20.30h

Pel que fa al ressò, els Jocs Florals gaudeixen de cert privilegi respecte als altres premis literaris, perquè tothom ha participat en la seva versió infantil a l’escola. Es tracta d’un guardó amb més de 150 anys d’història i compta amb un palmarès amb noms de la talla de Josep Carner, Joan Maragall o Miquel de Palol. Malgrat això, és important recordar que, com l’Anna Hernández destacava ara fa un any, des de 1859 i fins el 2022 només han estat quatre les dones que han guanyat el gran premi de poesia en català. Ara torna la convocatòria pels Premis de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2023 i teniu fins al dia 10 de febrer per presentar-vos-hi.

Foto: Pep Herrero / ICUB

Tot i que hi ha versions que es remunten a l’Edat Mitjana, els Jocs Florals de Barcelona com els coneixem ara comencen l’any 1859, quan van ser impulsats per l’historiador i filòleg Antoni Bofarull i l’escriptor Víctor Balaguer. Bona part dels intel·lectuals de l’època hi van donar suport, i el certamen va contribuir al prestigi de la literatura catalana a l’inici de la Renaixença.

Això no seria sempre així. Al final del segle XIX, els Jocs van començar a ser considerats una institució anacrònica i per això va haver-hi diversos intents de modernització. Un d’ells va ser impulsat per Josep Carner, que demanava instaurar les noves normes ortogràfiques de Pompeu Fabra, que no es van acceptar fins al 1934. Amb la guerra civil es va interrompre els Jocs Florals a Barcelona, que es van celebrar a l’exili fins a l’any 1977.

Durant tot aquest temps el guardó es dividia en diverses categories i no seria fins a l’any 2006 que s’unificaria en el Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona que coneixem avui. Com hem comentat, el palmarès del premi a Barcelona compta amb noms de gran rellevància. En els darrers anys s’ha premiat Àngels Gregori, Ponç Pons, Miquel de Palol, Sebastià Alzamora, Jordi Júlia, Pau Vadell o Manel Ollé, entre molts d’altres.

Enguany els mantenidors que deliberaran són Ester Andorrà Culubret, Maria Callís Cabrera, Melcion Mateu i Adrover, Begonya Mezquita Ramírez i Xènia Dyakonova, que actuarà com a presidenta.

La darrera guardonada va ser Glòria Coll Domingo, amb el poemari A través, publicat a LaBreu. Reflexiona sobre la memòria i el passat, amb un notable descrèdit sobre algunes de les figures familiars, la infantesa i la vida senzilla al poble. Coll Domingo explica que A través, lluny d’expressar cap tipus de desig, ha de ser entès com un moviment que “va travessant uns supòsits, uns pensaments, unes vivències […] per mirar de veure què les sosté.”

Els Jocs Florals de Barcelona, en el marc del Barcelona Poesia, atorguen un únic premi al millor recull de poemes en llengua catalana de tema lliure. La persona guanyadora s’emporta 9.000 € i l’obra presentada es publicarà posteriorment a la col·lecció “alabatre” de LaBreu Edicions. El període d’admissió d’originals acaba divendres 10 de febrer de 2023, a les 20.30 h. Trobareu més informació sobre la convocatòria en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació