Glòria Coll Domingo guanya els Jocs Florals de Barcelona

El poemari 'A través' es publicarà dins la col·lecció Alabatre de LaBreu Edicions

Mariona Salvadó

Mariona Salvadó

Estudiant Filologia a la UAB

Dilluns, en el marc del festival Barcelona Poesia, Glòria Coll Domingo recollia al Saló de Cent de l’Ajuntament, la flor natural pel poemari A través. Coll Domingo, que ja havia rebut premis com l’Amadeu Oller per a joves autors inèdits i el Miquel Martí Pol, ha guanyat ara un certamen que feia quasi una dècada que no premiava una dona. De fet, només tres dones havien guanyat els Jocs Florals de Barcelona fins ara: Isabel de Villamartín l’any 1859, fa 162 anys, Maria Josep Escrivà, el 2007, i Àngels Gregori, l’any 2013. En aquesta edició dels Jocs Florals, amb un jurat format per Antoni Clapés Flaqué, Maria Callís Cabrera, Begonya Mezquita, Ester Andorrà Culubert i Xènia Dyakonova, s’hi han presentat un total de 88 originals, 21 menys que l’any passsat.

El tinent d'alcalde Jordi Martí ha lliurat la Flor Natural a Glòria Coll Domingo
El tinent d’alcalde Jordi Martí ha lliurat la Flor Natural a Glòria Coll Domingo

El poeta gallec Gonzalo Hermo, encarregat de glossar l’obra guanyadora, va parlar de la carnalitat del llenguatge d’una autora que concep la seva literatura com “un fregar-se amb el llenguatge per pensar el cos des del seu propi codi, el del desig”. Més enllà de la terrenalitat del cos, Coll Domingo “dona importància a la idea d’un desig lligat a la fantasia que ens envolta i ens convida a plantejar-nos qüestions com què desitgem i per què o com s’allarga la nostra pròpia ombra en els cossos que estimem.” Hermo va destacar també la representació d’una memòria que, contra tota línia de pensament, és abordada des d’una perspectiva oriental que ens adverteix que “l’oblit també pot ser fruit d’alliberament”.

El poeta va destacar també la sensibilitat i la consciència dels poemes que conformen A través, sense oblidar el singular to humorístic de què se serveix l’autora: “Són poemes durs i precisos els que aborden la llar, d’una consciència tan clara que fa mal (…), tot i així, mai no cau en el to queixós o afectat”, sinó que “no dubta a fer servir un sentit de l’humor implacable”.

“La meva lluita ha estat no deixar-me emportar pel camí marcat, tan estret”, diu Coll Domingo.

Després de rebre el premi de mans del Tinent d’alcalde Jordi Martí, Glòria Coll Domingo va pronunciar un discurs molt lligat a la seva afició per la música, on destacava la voluntat de continuar formant-se i no haver de renunciar mai als seus principis: “La meva lluita ha estat no deixar-me emportar pel camí marcat, tan estret, i mirar de fer el que a mi em calia per esdevenir tot allò que he sentit que era.”

Sobre el títol del poemari, Coll Domingo explicava que A través, lluny d’expressar cap tipus de desig, ha de ser entès com un moviment. Una mena de gest, doncs, que “va travessant uns supòsits, uns pensaments, unes vivències […] per mirar de veure què les sosté.” I és exactament aquesta travessa la que incita l’autora a escriure poesia. Per acabar, Coll Domingo mencionava algunes de les exploracions que apareixen en el poemari tot destacant la importància de poder parlar de la condició femenina des d’un llenguatge revisitat, “que no sigui el que ens dona la inèrcia mecànica de la tradició literària masculina.”

Una autora amb tres llibres publicats

Glòria Coll Domingo és música i poeta. Ha estudiat als conservatoris de Barcelona, Utrecht i Amsterdam, i actualment cursa Estudis literaris a la Universitat de Barcelona. Ha participat en el principals festivals de poesia catalana i els seus poemes han estat publicats en revistes i antologies. Fins ara, havia guanyat el premi Amadeu Oller per a poetes inèdits amb Oda als objectes (Galerada, 2013) i el premi Miquel Martí i Pol Territori inhabitable (Edicions de la UAB, 2015). L’any 2017 va publicar el poemari Retorn (Godall). Arran d’aquest poemari Gemma Gorga deia que “l’autora té la ferma voluntat de construir-se de cap i de nou, començant per la pròpia veu, que vol encara més lliure i estranyada”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació