Un Clavé utòpic però més viu que mai

Aquest diluns 6 de maig se celebra l’acte inaugural de l’Any Clavé a l’Ateneu Barcelonès, amb l’actuació del grup vocal De Canendi Elegantia, sota la direcció de Francesc Garrigosa

El passat divendres 26 d’abril es va presentar a la sala Enric Morera del Conservatori Municipal de Música de Barcelona el programa del Bicentenari Clavé (1824-2024). Josep Anselm Clavé, de pensament liberal i progressista esdevé una figura clau per entendre la història contemporània de Catalunya, on a través de dispositius culturals va defensar els seus ideals liderant la federació de societats corals. Amb motiu dels 200 anys del seu naixement, la Federació de Cors de Clavé pretén (re) descobrir les noves facetes del seu llegat que encara no s’han conegut prou. Així mateix,  Bruno Nájera, president de la Federació assenyala que uns dels principals objectius del programa gira entorn a la divulgació de l’obra claveriana a les noves generacions i apropar la gran figura del mestre Clavé reivindicant-lo com a compositor i activista cultural. 

Sergeï Klimenko i Pepa Amenós a la presentació del Bicentenari Anselm Clavé | @Elena Calzada

El programa desplega un gran ventall d’activitats i propostes en homenatge al mestre on també s’hi afegeix la gala dels Premis Clavé. Al llarg de l’any commemoratiu, Nájera destaca la cantata El jove Anselm Clavé, realitzada el 20 d’abril a l’Auditori de Barcelona de la compositora Andrea de Escalada juntament amb la participació de més de 800 infants acompanyats de les orquestres del CMMB i el Conservatori de Manresa. A més, en l’àmbit educatiu, la Federació ha dissenyat una auca biogràfica com a eina didàctica per explicar la vida del mestre, i que es repartirà a les escoles de primària i de música de Catalunya, una proposta on s’uneixen la cultura i l’educació. 

L’antropòleg Josep Fornés, comissari del Bicentenari i gran apassionat de l’obra i la figura de Clavé, exposa que gràcies al Bicentenari s’ha pogut recuperar una antiga proposta musical de la mà del Festival Isaac Albéniz de Camprodon. El 20 de juliol es tornarà a interpretar L’Aplec del Remei, l’obra magna del mestre Clavé i considerada la primera composició en català de teatre musical. Altres actes que s’han volgut destacar a la presentació són l’Oratori de Nadal a la Basílica de Montserrat amb un gran cor i orquestra simfònica i la representació de l’òpera de Josep Mut, El gran Clavé que s’estrenarà al Palau de la Música el juny de 2025 com a clausura del bicentenari. 

Ignasi Blanch a la presentació del Bicentenari Anselm Clavé | @Elena Calzada

La Federació de Cors Clavé aspira a apropar al públic els nous descobriments biogràfics del mestre en aquest Bicentenari. Aquestes troballes seran plasmades a l’exposició Clavé, el codi de la utopia, una mostra que s’estrenarà al Centre Artesà Tradicionàrius en el marc de les Festes de la Mercè. Fornés considera que “podrem descobrir un Clavé utòpic, que encara canta, revolucionari i republicà” però alhora reivindicarà “un Clavé de nova planta, amb una mirada actual amb veu de dona”. A l’exposició itinerant es podrà veure quina va ser la figura de la dona i la seva tasca com la de l’artista i escriptora Esmeralda Cervantes (Clotilde Cerdà), a més de proves documentals de la Societat de Cors de Clavé a Cuba, anomenada La Yaya. L’antropòleg va avançar que serà una exposició accessible per a persones amb problemes de visió, tenint present que el mateix mestre Clavé en patia. 

La presentació va estar acompanyada amb tres pinzellades artístiques. Ignasi Blanch, creador de la imatge corporativa del Bicentenari, va pintar en directe una escena claveriana i l’actriu dobladora Pepa Amenós va recitar dos poemes del mestre, Les flors de maig i La maquinista. Ambdós artistes van estar acompanyats musicalment del pianista ucraïnès-català Sergeï Klimenko, que va tancar l’acte amb dues peces claverianes i romàntiques que van fer aixecar a la sala amb un somriure de gratitud. Els Premis Clavé es lliuraran el 17 de maig a la Cava Centre de Sant Sadurní d’Anoia presentada per l’actriu Brigitta Lamoure on es podran gaudir d’actuacions en directe i la participació de les Caramelles de Begues. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació