Posant música a una novel·la

L'escriptor Joan Carreras ha convertit la seva darrera novel·la, 'Torno a casa', en un espectacle literari-musical que s'estrena aquest divendres 22 d'abril als Lluïsos de Gràcia

Mercè Gil Günther

Estudis literaris a la UB

El dia 22 d’abril tindrà lloc un espectacle literari-musical a Lluïsos de Gràcia a càrrec de l’escriptor Joan Carreras, que (re)presentarà la seva novel·la, Torno a casa (Proa, 2021), amb l’acompanyament musical dels Ocells Mentiders: el guitarrista Raimon Colomer, el guitarrista i contrabaixista Pep Rius, i el percussionista Xavier Calderer.

Gravació: Pep Rius, Enric Lindo (enginyer de so) i Joan Carreras.
Gravació: Pep Rius, Enric Lindo (enginyer de so) i Joan Carreras. 

El 28 de gener de l’any passat, a la llibreria Documenta, l’autor de Torno a casa va llegir en veu alta nou fragments desordenats de la seva novel·la. Com que l’experiència li va agradar, va començar a projectar la possibilitat de repetir-la, però no a mode de recital, sinó musicant el text; adaptant-li unes músiques que fessin entrar en diàleg les paraules amb les llengües de les guitarres, el violí i les percussions.

Abans d’explicar, però, el procés creatiu que ha conduït una novel·la a la seva representació musical, i per situar també a totes aquelles persones que potser no hàgiu tingut l’oportunitat de llegir-la encara, assenyalarem breument alguns dels aspectes claus de l’obra de Carreras.

Torno a casa és la història fragmentada d’un home malalt de càncer terminal que, conscient d’estar ja a l’últim tram del camí, reflexiona i materialitza a través de l’escriptura pensaments, emocions i sensacions que fan visible una de les grans realitats misterioses de l’existència humana; aquella cap a la qual ens dirigim totes inevitablement i davant la qual se’ns fa obvia la nostra vulnerabilitat.

La qüestió de la mort no és que sigui una novetat en la literatura, però allò que fa singular la novel·la de Carreras és la forma, l’embolcall textual amb què ens la presenta.

El relat adopta una lectura realista, alhora que al·legòrica: la descripció detallada del progrés de la malaltia es desenvolupa paral·lelament al viatge de retorn a casa del protagonista (narrador), que ha de travessar paisatges meravellosos, onírics, plens de trampes sorprenents i on apareixen criatures que no es corresponen amb la nostra idea de realitat.

Dèiem també que és una novel·la fragmentada, i amb això volem dir poètica. I és que tot i que la història es desplega narrativament, és la reunió de fragments d’escenes i flaixos, moments independents i bells per si sols. I el resultat d’aquest entramat ha estat la constitució d’un relat sòlid i clar que no cau en els tòpics sentimentalistes convencionals.

Gravant a Estudi Trama de Badalona: Xavier Calderer, Pep Rius i Raimon Colomer. 

La novel·la va ser escrita en memòria del pare de l’autor, Joan Carreras i Martí (1935-2018). Son diverses les coincidències entre la fascinació que sentia aquest per les plantes i els ocells, i les obsessions que persegueixen al protagonista del relat. L’escriptura d’aquesta història ha permès a l’autor fer les paus amb el record patern; la qual cosa no imposa en absolut cap mena de lectura de caràcter biogràfic, ja que l’atmosfera onírica ens convida a pensar sobre la mort i l’agonia des d’una perspectiva individual.

Dit això,  Joan Carreras ha decidit, un any després de la publicació de Torno a casa, posar-hi veu i música, posar-la a l’abast de tothom i fer-ne un directe especial, que finalment tindrà lloc en una funció única aquest divendres dia 22, a les 19:30h, a Lluïsos de Gràcia. Serà una activitat gratuïta i no cal fer cap reserva prèvia.  A més, l’autor ha comptat amb l’ajuda de moltes persones, que han fet possible la gravació del projecte, possibilitant la seva futura publicació a spotify.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació