Noves veus i mirades al Raval

Històries del Raval, un projecte de Blackie Books i La Central per impulsar el talent narratiu dels joves del barri

Clara López

Clara López

Periodisme cultural i estudis de gènere © Martí Sanchis

La iniciativa Històries del Raval, impulsada per l’editorial Blackie Books i la llibreria La Central del Raval, pretén reconèixer joves del barri que tinguin un especial interès en l’escriptura i el talent narratiu, i així potenciar la seva formació i trajectòria com a narradors. És un projecte que neix l’any 2019 amb la intenció de detectar noves veus i mirades joves que expliquin part de les històries que succeeixen a les cantonades, carrers i places d’un barri molt divers i amb un immens potencial per fer literatura.

Fotografia: Blackie Books

Enguany és la segona edició, perquè el concurs literari i el taller de narrativa es van anul·lar l’any passat a causa de les restriccions per la pandèmia. Així i tot, es va publicar el llibre Històries del Raval: Noves veus adolescents a la Barcelona del 2019, fruit del taller narratiu coordinat per Miqui Otero i Juan Pablo Villalobos.

En aquesta primera publicació del projecte es recullen les històries d’en Mohamed, l’Ikra, en Hatim, la Jane, la Nosheen, la Maheen, la Sumiya, l’Eloi i en Yeffri. Alumnat dels instituts Miquel Tarradell i Milà i Fontanals que parlen d’un conjunt d’experiències i testimonis personals des de diverses mirades, retractant la realitat des d’una tendresa quotidiana, crua i satírica en alguns casos, hibridada amb crítica i reivindicació. Totes les històries abracen una sinceritat gairebé inconscient i palpable en cada paraula i expressió.

Durant la primera edició del taller narratiu, Otero i Villalobos van programar diverses sessions per explicar el procés de construcció dels personatges a través de peces audiovisuals. Van convidar a compartir qui eren cadascun dels assistents i així demostrar que qualsevol vida és literalitzable. També es van dedicar algunes sessions a tractar el punt de vista, la narrativa i aspectes més tècnics. Van treballar els relats d’una manera molt pràctica. Otero explica que “per moments parlàvem tots entre tots, compartíem el que estàvem escrivint i va ser un procés molt maco on tots participàvem dels relats de la resta”. L’escriptor afirma que l’aprenentatge de la primera edició els permetrà incorporar tot de coneixements i afinar aspectes que fa dos anys van fer a mode intuïtiu.

Durant el primer curs de narrativa van comptar amb la col·laboració de l’Enric Pardo, guionista i escriptor, que va portar el llenguatge de l’audiovisual a les idees dels relats. Es preveu comptar amb Pardo de nou per aquesta nova edició i amb alguna altra escriptora o figura del món editorial convidada.

El taller d’enguany el tornaran a coordinar els escriptors Otero i Villalobos i es durà a terme també a La Central del Raval a partir del mes d’octubre de 2021, amb una duració de dos mesos (vuit sessions setmanals de dues hores), i culminarà amb la publicació d’un llibre com el que es va publicar l’any passat, però amb noves veus i mirades de joves del barri.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació