Llibres que fan idees. Els principals títols per entendre el món d’avui

Llibres que fan idees. Els principals títols per entendre el món d’avui és un recull de les diferents línies de pensament sota les quals s’ha analitzat, estructurat i explicat el món contemporani des de la dècada dels vuitanta del passat segle fins al present més immediat.

Llibres que fan idees. Els principals títols per entendre el món d’avui és un recull de les diferents línies de pensament sota les quals s’ha analitzat, estructurat i explicat el món contemporani des de la dècada dels vuitanta del passat segle fins al present més immediat. Coordinat per Enric Pujol i Jordi Riba el volum estudia, tal com indica el seu títol, assaigs d’alguns dels pensadors contemporanis més reconeguts, d’aquí i de fora. Us el podeu descarregar fent clic aquí.

Rubert de Ventós | © Pere Virgili

Vivim en un món interconnectat i interdependent. Conèixer els referents que han determinat la nostra realitat, per comprendre què ens ha dut fins aquí i quines són les expectatives que es projecten cap al futur, és una tasca complexa que no es pot resoldre acudint a una sola font ni fent-ne una aproximació des d’una perspectiva única. D’aquí l’interès de comptar amb un text on es tracten de manera multidisciplinar –des de paràmetres econòmics, filosòfics, socio-polítics- conceptes tan controvertits i làbils com nació, estat, identitat o ètnia. Apareixen així les idees de Gellner, Hobsbawm, Smith, Breuilly, Arendt, Llobera, Colomines o Ricoeur, entre d’altres, sobre la construcció de la memòria i la utilització del passat com a mitjà per a generar ideologies; l’ancoratge temporal dels moviments nacionals, l’autoreconeixement col·lectiu en vincles culturals tradicionals o, pel contrari, com a resposta reactiva al colonialisme; la importància de la microhistòria enfront de la macrohistòria, tot al voltant d’un eix de discussió: la validesa d’una perspectiva de longue durée.

A Llibres que fan idees, els autors no han descuidat presentar els posicionaments contraris en els usos del llenguatge, els diferents valors i significats que s’atorguen a termes com ‘globalització’, ‘multiculturalisme’. De l’orientació i sentit que prenguin, ens diuen, poden derivar tant en l’aprofundiment de l’ordre democràtic i la valorització de la diversitat com en comportaments netament imperialistes i homogeneïtzadors. Ens presenten l’extrem acord al voltant de la concomitància entre crisi i capitalisme, en paral·lel al desacord amb la finalitat última de l’activitat econòmica. En el recorregut van de Held a McGrew i Habermas passant per Marramao i Bauman amb el rerefons constant de Keynes i la inevitable connexió entre poder econòmic i polític, la tensió continua entre mercat  i institucions, el conflicte entre cultures i identitats.

Completa el conjunt l’apartat centrat en les reflexions que, sobre les formes de transmissió de la cultura i els processos d’elaboració de pensament, ocupen les obres de pensadors com Deleuze, Guattari, Agamben, Derrida i Kierkegaard. Incloure-les resulta fonamental si es pretén oferir al lector la visió més actual sobre el canvi de paradigma pel que fa a l’aproximació al coneixement i a l’experiència de ser humans, que els nous mitjans de comunicació, en connivència amb un marc sociopolític que ha pres per consigna el triomf del mercat, sembla que han implantat.

El filòsof eslovè Slavoj Zizek

Llibres que fan idees està estructurat en dos grans blocs. El primer organitza autors i obres al voltant d’uns temes específics mentre, el segon, és un recull ordenat per autors, que inclou una ressenya de cadascuna de les obres que s’han referenciat al text i sobre les quals s’ha construït la línia d’anàlisi del llibre. Aquesta metodologia afavoreix la manipulació de l’obra i facilita la consulta d’un llibre que pretén ser una eina de suport i introducció a temàtiques tan actuals com les descrites. Una obra que ha seleccionat amb cura autors bàsics en la interpretació i caracterització de la dinàmica social acarant les seves línies de pensament i que té un doble valor: rigorós en el tractament dels temes és, tanmateix, de lectura assequible per a un públic ampli i constitueix una bona eina bibliogràfica per al lector més especialitzat.

Diversos autors (2013). Llibres que fan idees. Els principals títols per entendre el món d’avui. Enric Pujol i Jordi Riba (coords.). Barcelona: Punt de llibre www.nuvol.com, 219 pàg.

Podeu descarregar-vos l’e-single fent clic aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació