Llegir ens fa grans

Òmnium Cultural engega una campanya per Sant Jordi amb l'objectiu de recollir milers de llibres per a les biblioteques escolars.

Aquesta setmana, Òmnium Cultural, encapçalada per Xavier Antich, ha fet una crida des de la llibreria Ona a participar en una nova campanya per «dignificar» el paper de les biblioteques escolars en el foment de la lectura. L’objectiu és recollir milers de llibres de primera mà gràcies a una sèrie de punts de recollida distribuïts arreu del país. Amb el nom de «Llegir ens fa grans», la proposta ha comptat amb el suport de diverses entitats i empreses de Catalunya, i es durà a terme fins al pròxim 23 d’abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi.

D’esq. a dreta: Mertxe París, Xavier Antich i Ignasi Payol © Marta Vidal/ACN

La iniciativa neix de la pretesa d’augmentar el catàleg i la qualitat dels llibres en català de què disposen els joves i els nens de les escoles de Catalunya. Durant la presentació, s’ha incidit en la tasca que manca per fer en aquesta matèria; la majoria de les dades indiquen que, ara per ara, les escoles pateixen una crisi d’insuficiència literària de tota mena. El 43% de les escoles no compten ni tan sols amb una biblioteca, no hi ha recursos suficients i cal actualitzar el catàleg per tal de fer-lo més atractiu de cara al jovent. En aquest sentit, Antich marcava «la necessitat de potenciar, democratitzar i actualitzar el catàleg de llibres en català. Tot indica que els nens llegeixen poc i cada cop pitjor en català. Calen nous referents catalans pels joves».  

Els darrers anys han estat marcats per un retrocés en l’oferta pública de llibres en català a llibreries i biblioteques escolars. «Al llarg d’aquests darrers anys s’han tancat moltes biblioteques, augmentant-ne la precarietat literària. Es compta massa amb el voluntarisme i no pas prou amb la inversió, que a sobre és insuficient», apuntava el president d’Òmnium.

Antich anava acompanyat de Mertxe París, vicepresidenta del Gremi de Llibreters, i Ignasi Sayol, president del Clúster de Logística de Catalunya, els quals han ajudat a portar a terme la gestió i implementació de la proposta. Pel que fa a les altres col·laboracions, des d’Òmnium han agraït la tasca que de l’IBBYcat (Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil) i de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, les entitats de referència que han fet la tria del centenar de títols que es podran comprar per renovar els catàlegs de les biblioteques escolars. Les dues entitats s’han sumat a la proposta de 134 llibreries d’arreu de Catalunya, a més dels punts de recollida distribuïts per part d’Òmnium. A banda d’això, des de l’entitat apunten que ja hi ha un total de més de 400 escoles que també donaran el seu suport. 

D’altra banda, Mertxe París ha destacat que la seva pretesa no és en cap cas la de suplir una proposta governamental, sinó més aviat de reforçar-la: «Volem adherir-nos-hi. Volem que hi hagi un catàleg de llibres aptes, de qualitat, que tots els nens i nenes puguin comprar el llibre que s’estimin més». D’altra banda, la vicepresidenta del Gremi de Llibreters agraïa a Òmnium el fet d’haver desplegat la proposta arreu de tot el territori, tot i que cal destacar que hi ha una enorme concentració de punts de recollida a Barcelona i els seus voltants, mentre que la resta del país compta amb un grau molt menor de punts de recollida respecte de la capital.

Podeu trobar els punts de venda i recollida de llibres en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació