La poesia reneix a Sant Cugat

Del 17 al 27 d'octubre se celebra la 23a edició del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

Torna el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat reunirà, que se celebra del 17 al 27 d’octubre. Amb la voluntat de donar veu a poetes contemporanis, especialment als més joves, però també d’homenatjar el llegat, s’hi presentarà obra nova i es llegirà des del Rector de Vallfogona a Josep Vallverdú. La poesia s’infiltrarà també en les arts escèniques: el certamen confirma la seva aposta multidisciplinar, amb recitals, concerts, funcions teatrals i projeccions cinematogràfiques. Dos espectacles, liderats per Maria Callís i Anna Güell, respectivament, fusionaran la tradició poètica femenina amb la contemporaneïtat.

Maria Callís

Per escalfar motors, Àngels Gregori i Joan-Carles Martí presentaran les seves últimes obres a la Llibreria La Salvatge, en diàleg amb la poeta Marta Pessarrodona i el cineasta Carles Torres. Això serà el 16 d’octubre. L’endemà mateix, al Teatre-Auditori, s’inaugurarà el Festival amb l’espectacle Tot el que puguem dir, un homenatge a Miquel Martí i Pol en el 20è aniversari de la seva mort. Tortell Poltrona, Sílvia Bel, Gemma Humet, Jordi Lara i Carlota Gurt faran seva l’obra del poeta de Roda de Ter.

El Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat recupera espectacles poètics que han tingut èxit darrerament. D’entrada, hi serà Una pedra a la sabata, de Joan Baixas, que enllaça l’obra de Joan Brossa amb la de Perejaume (19 octubre, Teatre-Auditori). Un espectacle de teatre visual amb paraules, imatges, titelles i suros de Montnegre. També es recupera la posada en escena del Pitó de Guim Valls que dirigeix Roger Vila (18 d’octubre, Teatre de Mira-sol). 

Els poetes Eloi Creus i Pol Vouillamoz protagonitzaran l’acte Darrera fornada (20 d’octubre, Cafè Auditori). La poeta Maria Callís i la cantant de Les Sueques, Blanca Lamar, han unit forces per crear Lleona (21 d’octubre, El Siglo Mercantic), un espectacle musical que donarà veu a les grans escriptores catalanes del segle XX, de Maria Antònia Salvà a Dolors Miquel. Una barreja d’estils, ritmes i capes de so que contrasten amb les melodies pop i el recitat, de vegades més aspre. En la mateixa línia, Anna Güell i Q-Ars Teatre estrenen una versió de la part poètica del llibre Baules (Comanegra), on Marta Nadal entrevista les grans autores del nostre temps, de Maria Mercè Marçal a Sònia Moll (25 d’octubre, Casa de Cultura).

L’actor mallorquí Toni Gomila portarà a Sant Cugat el Memorial de Setmana Santa (21 d’octubre, El Siglo Mercantic), un text que Blai Bonet va escriure com a pregó el 1980 i que conté tot el seu imaginari. Un espectacle que gairebé no ha sortit de Mallorca i que només s’ha vist una vegada a Barcelona, a la Sala Beckett. I més contemporanis reinterpretan el llegat: El 20 d’octubre (Teatre-Auditori), Lídia Pujol, Dani Espasa, Pau Figueres, Xavi Lozano, Carlos Montfort, Miquel Àngel Cordero i Didak Fernández protagonitzaran un concert poètic amb els versos de Whitman, Marçal, Verdaguer i Josep Piera, entra d’altres.

Josep Pedrals i Meritxell Cucurella protagonitzen el Gran Slam Ferrater-Vallverdú (24 d’octubre, Biblioteca Central Gabriel Ferrater), on jugaran amb els versos dels dos grans poetes. Alhora, Begonya Mezquita, Eduard Sanahuja, Pep Sanz, Laura G. Ortensi i Pau Vadell donaran nova vida als poemes del Rector de Vallfogona, de qui aquest any en celebrem els 400 anys de la seva mort (27 d’octubre, Monestir de Sant Cugat). En el centenari del naixement del pintor Albert Ràfols-Casamada, el festival no oblida que també va ser un gran poeta: Lluís Posada i Mònica Usart recitaran el seus poemes (23 d’octubre, Centre Grau-Garriga).

Passat l’Any commemoratiu, el festival no oblida Gabriel Ferrater i Maria Nunes farà la popular passejada ferrateriana per la ciutat (22 d’octubre). Per altra banda, s’estrena la pel·lícula Teoria dels cossos, de JR Armadàs Monclús (26 d’octubre, Cinemes Sant Cugat), una ficció protagonitzada per Miquel Sitjar i Ivana Miño amb l’obra del poeta com a rerefons i acompanyament.

Podeu consultar el programa aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació