Joventut, una editorial centenària

Els jardins del Palau Robert acullen una exposició que recorre un segle d'edició de la mà d'un dels segells més veterans del país

Per celebrar els seus cent anys, l’Editorial Joventut presenta als jardins del Palau Robert una exposició en homenatge als personatges més emblemàtics de les obres que ha publicat. Des del 28 de setembre fins al 29 d’octubre es podran visitar, de manera lliure i gratuïta, els 20 plafons que configuren aquesta mostra commemorativa.

Cartell promocional de Tintin | Imatge cedida per l’Editorial Joventut


L’Editorial Joventut va néixer l’any 1923 de mans de José Zendrera, un home amb interès pel món editorial europeu i amb un gran olfacte per detectar els textos que valia la pena traduir al català i al castellà. Des de Peter Pan a Tintin, passant per l’Alícia al País de les Meravelles, la Heidi o la meravellosa Pippi Calcesllargues, moltíssims personatges clàssics, que han acompanyat diverses generacions des de ben petites, van arribar a Catalunya a través de l’Editorial Joventut.


A banda d’haver traduït durant anys importants autors internacionals com Zweig, Curwood, Andersen o els germans Grimm, Joventut ha treballat des dels seus inicis amb autors i il·lustradors catalans de renom: Marià Manent, Josep Maria Folch i Torres, Josep Carner, Carles Riba, Joan Junceda, Lola Anglada, Elvira Elías… A més, no tan sols ha importat textos estrangers, sinó també dinàmiques i formats editorials, com per exemple el llibre de butxaca o l’àlbum il·lustrat, que fins a la creació de la col·lecció Grandes Álbumes Juventud no era un gènere gaire desenvolupat a Catalunya.


A la inauguració de l’exposició als jardins del Palau Robert, el passat dijous 28 de setembre, Eva Pomares –directora general de Difusió–, Mònica Baró –comissària de l’exposició–, Patrici Trixis – president del Gremi d’Editors de Catalunya–, Arianna Squilloni, Lluís Zendrera –representant de l’editorial– i Oriol Duran –secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió–, recordaven el pes que les traduccions de Joventut han tingut per a les criatures catalanes durant aquests cent anys, i pensaven amb il·lusió en el futur de l’editorial, que, consolidada com una de les editorials de referència pel que fa a la literatura infantil i juvenil, continua publicant llibres clau per a les biblioteques catalanes.


Joventut ha editat al voltant de 10.000 llibres, i té presència a més de 40 països. Ha iniciat, fins i tot, una línia de producció pròpia per a donar a conèixer l’obra de traductors nacionals arreu del món. Dona continuïtat, per tant, a la tasca que es va proposar el seu fundador José Zendrera: assegurar l’accés dels infants a una literatura de qualitat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació