El festival MOT s’endinsa en la literatura del jo

El festival MOT celebrarà el seu desè aniversari del 14 al 23 de març entre Olot i Girona.

L’any 2014 Girona i Olot eren dues ciutats que perseguien un mateix somni: fomentar i visibilitzar la lectura i la cultura. Deu anys després, el fruit d’aquesta unió continua creixent per apropar la literatura a tots aquells que vulguin gaudir-ne. Des de la literatura fantàstica a la literatura i la por, el festival MOT ha abordat temes com la història, la terra o la ruralitat, i servint-se d’aquests fils conductors, autors i lectors han anat teixint, any rere any, connexions que els han permès nodrir-se de la literatura. Ara, deu anys després de la celebració de la seva primera edició, el MOT és un festival consolidat que ha aconseguit captar l’atenció de noves veus i, sobretot, de nous ulls. 

Xavier Pla
Xavier Pla

Enguany, el Festival de Literatura Girona-Olot aposta per parlar de l’escriptor, de la persona que hi ha darrere els llibres que llegim. “Des de dins. La literatura i el jo” és el lema amb el qual el comissari del festival, l’escriptor i crític literari Xavier Pla, bateja aquesta nova edició. La proposta temàtica també vol traspassar fronteres i donar visibilitat a un ampli ventall de gèneres literaris, sempre que estiguin tractats des de la matèria autobiogràfica. “En els últims anys s’estan trencant tabús, i això permet als autors crear literatura relatant dols, experiències o traumes històrics”, ha comentat Pla durant la presentació del festival. Després de més de trenta anys soterrats pel silenci, se’ns obre un món que cada cop ens permet parlar de tot sense entrebancs, verbalitzant la por o la desgràcia. És des d’aquí, des de dins d’un mateix, el punt de partida del MOT d’enguany.  “Tot i ser un tipus de literatura força emergent, cada cop interessa més. Convida a reflexionar sobre la identitat, i és aquesta reflexió la que ens atrapa com a lectors o espectadors” afegeix Pla. 

Les reflexions sobre aquesta sensibilitat de la literatura escrita en primera persona, començaran a Olot del 14 al 16 de març, i es traslladaran a Girona del 21 al 23 del mateix mes. S’oferiran un total de catorze converses al voltant de la literatura del jo, on participaran una quarantena d’autors de renom local, nacional i internacional. La seu de les trobades literàries dutes a terme a Olot serà la Sala El Torín, mentre que les xerrades de Girona se celebraran a la Biblioteca Carles Rahola. A més, el festival torna a apostar per celebrar els VerMOT, converses més relaxades i a l’aire lliure, a totes dues ciutats. Aquests vermuts literaris tindran lloc a la plaça de Braus d’Olot i al Parc de la Guingueta de Girona. 

El tret de sortida del festival serà el dijous 14 de març amb La identitat del jo, una conversa entre Sergi Pàmies i Jordi Cornudella, i amb El jo familiar, un diàleg entre Marta Marín Dómine i Marcos Giralt Torrente. Divendres 15 es podrà atendre a El jo adolorit, i a Del jo al tu, amb la participació de l’autora internacional Claudia Durastanti. L’últim dia de festival a Olot hi haurà dues converses més: una sobre el jo polític amb Jordi Graupera i Ignacio Peyró, i una darrera sobre identitat i autopercepció; i també la celebració del VerMOT, en el qual Toni Sala, Marta Pasqual i Mar Bosch parlaran de l’exposició del jo en les obres literàries autobiogràfiques. 

El MOT a Girona arrencarà dijous 21 amb El jo escalat a càrrec d’Enrique Vila-Matas; i amb El jo desdoblat. Divendres 22 es despertarà amb El jo moral, en la qual participaran Jordi Amat i Valentí Puig, i també serà el torn d’El jo social, amb Anna Pazos i Gabriela Wiener, escriptora peruana. Dissabte 23 es tancarà el festival amb un últim VerMOT, amb Adrià Pujol, Vicenç Altaió i Blanca Llum Vidal com a convidats, i dues converses finals: El jo al dia a càrrec de Julià de Jodar i Júlia Bacardit, i Del jo al nosaltres amb l’escriptor francès Éric Vuillard. 

S’encarregaran de moderar i acompanyar les converses entre els diferents autors, escriptors, periodistes o editors de renom dins el món literari, com ara el comissari d’enguany Xavier Pla, el periodista cultural David Guzmán, la poetessa i periodista Anna Ballbona, la filòsofa i escriptora Cristina Massanés, l’escriptor i dramaturg Sebastià Portell o la periodista i guionista Anna Guitart.

A banda de la programació que es durà a terme durant les dues setmanes que s’allarga el festival, el MOT també és present a entitats literàries i biblioteques, així com a instituts i escoles, per tal d’intentar, durant tot l’any, apropar la lectura i l’experiència lectora a tots els col·lectius. A més, enguany, aprofitant la celebració dels deu anys de festival, el MOT ha habilitat un apartat de la pàgina web en el qual es poden recuperar totes les converses dutes a terme en les edicions anteriors. 
Podeu consultar la programació completa a la pàgina web del festival MOT.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació