XI Setmana dels Rahola: “El laberint de l’actualitat”

Repassem la programació de l’onzena Setmana dels Rahola de Girona que enguany convida a periodistes de renom com Manel Alías, Emilio Morenatti o Alba Sidera.

Núria Surrell

Núria Surrell

Periodisme cultural

Del 4 al 18 de febrer torna la Setmana dels Rahola a Girona, una setmana dedicada al periodisme i que ofereix converses i taules rodones al voltant de les actualitats periodístiques del moment. Aquesta setmana va coronada per la gala d’entrega dels XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que enguany se celebrarà el dimarts 21 de febrer a l’Auditori de Girona i serà novament presentada per Marc Giró. Cinc noms imprescindibles participen en aquesta onzena edició de la Setmana dels Rahola: Emilio Morenatti, Manel Alías, Alba Sidera, Eloi Vila i Santiago Niño Becerra. Cadascun d’ells, des de la seva parcel·la de coneixement i experiència, ens donaran les claus per no perdre el nord enmig de tota la marea de notícies que ens arriben a diari.

La presentació de la XI Setmana dels Rahola | Foto: Miquel Millan

La Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes segueixen reforçant els seus llaços amb aquesta col·laboració que ja fa molts anys que segueix viva: la Setmana dels Rahola. Enguany arriba a la seva onzena edició i ho fa sota el lema “El laberint de l’actualitat” per definir la realitat convulsa, agitada i marcada sovint per la confusió. Sota aquest títol s’hi agrupen les quatre grans línies temàtiques que cobrirà la programació: la guerra d’Ucraïna, la por a un feixisme que sembla que està retornant, la importància de la memòria de històrica i la situació econòmica actual.

Cinc converses de la Setmana dels Rahola

La setmana s’inaugurarà abans del previst: el dissabte 4 de febrer a la Casa de Cultura de Girona es podrà assistir a una conversa amb Emilio Morenatti titulada “Més que mil paraules”, una conferència que farà un repàs per algunes de les fotografies més impactants del premi Pulitzer Emilio Morenatti. La llegenda del món del fotoperiodisme, Emilio Morenatti, ha cobert conflictes armats a tot el món i s’ha construït un prestigi innegable a còpia d’honestedat i compromís amb la professió. En aquesta conversa Morenatti presentarà i comentarà una selecció que ell mateix ha fet de les seves imatges i conversarà sobre la seva trajectòria amb la periodista Sion Biurrun.

El dilluns dia 6, també a la Casa de Cultura, hi ha prevista una segona conversa amb el periodista Manel Alías titulada “Des de Rússia amb dolor”. La xerrada pretén cobrir la guerra d’Ucraïna, les complexitats de la política russa, els interessos internacionals del conflicte i la vivència de la població dels dos països implicats, tot això explicat per l’enviat especial de TV3 i Catalunya Ràdio. La conversa serà conduïda per la periodista Marta Costa-Pau.

La presentació de la XI Setmana dels Rahola | Foto: Miquel Millan

Per tractar el tema del feixisme i de la memòria històrica, s’ha convidat a Alba Sidera a ser la protagonista de la conversa titulada “Repetir la història: el feixisme a la cantonada”, on la gironina explicarà algunes de les claus per entendre l’auge de l’extrema dreta a Itàlia i a Europa i ho farà conversant amb el periodista Salvador Garcia-Arbós. També lligat al tema de la memòria històrica, el dia 16 de febrer es farà una xerrada a la Biblioteca Pública Carles Rahola amb Eloi Vila titulada “Viatge a les trinxeres”. Vila, conegut pel programa Al cotxe, partirà de la seva trajectòria professional per parlar sobre la influència de la memòria democràtica en l’agenda política i l’actualitat. A la conversa l’acompanyarà la periodista gironina Clara Vicenç.

Pel que fa les activitats més vinculades amb el món de l’economia, hi ha prevista una xerrada de Santiago Niño Becerra acompanyat de Teia Bastons Prat i titulada “Com sobreviure (o no) a la crisi econòmica”. L’economista Santiago Niño analitzarà la situació actual econòmica del país i donarà al públic pistes per tal de superar-la.

Entrega de premis i exposicions

L’onzena setmana dels Rahola acabarà amb l’acte de lliurament dels XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local el dimarts 21 de febrer, presentat per Marc Giró i on coneixerem els guanyadors de la beca dels Premis Carles Rahola i de les set categories dels guardons: projecte de comunicació periodística, premsa, ràdio (Premi Miquel Diumé), televisió, fotografia de premsa, informació digital i comunicació institucional.

Per altra banda, també hi ha programades dues exposicions. De l’1 al 28 de febrer es podrà visitar a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola l’exposició titulada “Pablito, una visió propera”, que fa una selecció d’imatges captades pel fotògraf Pablo García Cortés; i del 13 al 28 de febrer hi hauran exposades a la Casa de Cultura de Girona les fotografies del RaholaFoto2022, la tretzena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació