Pròxima parada: l’adultesa 

Edicions del Pirata tradueix al català la col·lecció «Pubertat positiva per a nois/noies», de l’autora polonesa Barbara Pietruszczak.

En un món on les dones creixem hipersexualitzades i en el qual la majoria de les nostres principals referents a sèries, pel·lícules i xarxes socials presenten uns estàndards de bellesa impossibles i irreals, Pubertat positiva per a noies (Edicions del Pirata) és un crit alliberador, un bri d’esperança que fa pensar que aconseguir una societat millor és possible. Per la seva part, davant els estereotips sobre la masculinitat en què nens i joves estan subjectes al llarg del seu camí cap a l’adultesa, Pubertat positiva per nois és un llibre capaç de fer tombar el concepte d’home, tal com s’ha tingut entès fins avui dia. 

Barbara Pietruszczak © Maciej Okraszewski

L’autora d’aquests dos volums, Barbara Pietruszczak, és una periodista, educadora sexual i autora especialitzada en la menstruació i la positivitat corporal. No hi ha millor perfil que el seu per escriure aquesta col·lecció creada per acompanyar i guiar a totes les nenes i els nens en el seu viatge per l’adolescència. Amb unes il·lustracions senzilles, però delicades, Anna Rudak acompanya els textos de la millor manera possible. A més, els capítols que ho requereixen s’omplen amb dibuixos explícits i orientatius dels canvis que es poden experimentar durant la pubertat. 

Tinc vint-i-dos anys i Pubertat positiva per noies m’ha fet plorar, reconnectar amb el meu jo de catorze anys i inclús m’ha descobert coses sobre el funcionament humà, mental i físic, que desconeixia. Estructurat en capítols, el llibre se centra principalment en la importància de veure el teu cos com un temple i no com un enemic. Pietruszczak vol transmetre a totes les nenes que cadascú és com és, que cada camí és diferent i que el cos és prou savi per saber el que es fa. La naturalitat amb què tracta els temes més tabú de l’educació sexual o del creixement femení converteix aquestes pàgines en el llibre que tota escola hauria de tenir a la biblioteca i que tota preadolescent hauria de llegir. 

Doble pàgina de ‘Pubertat posivita per a nois’ © Cedida per l’editorial

Mentre devoro el primer de la col·lecció, no puc evitar pensar cap on hagués anat la meva vida si m’hagués topat amb aquest llibre quan tenia dotze anys. I suposo que no soc l’única que s’ho plantejaria. Els llibres d’aquesta sèrie no només són una guia conceptual dels canvis que es poden experimentar o les emocions que se solen sentir, són també una eina que es pot utilitzar com a arma contra tots els pensaments intrusius, les comparacions i els judicis que t’inunden el cap durant aquesta etapa tan dura i bonica. Entre les seves pàgines hi ha exercicis pràctics als quals recórrer en moment de col·lapse, d’apatia o de necessitat de treure allò que dus dins i sents que ha d’explotar. 

Arribats aquí, potser us pregunteu com pot una dona facilitar el camí cap a la maduresa a un nen. Jo també m’ho vaig preguntar abans de començar la lectura. Fins i tot crec que la mateixa autora s’ho va plantejar, ja que cada capítol inclou dues o tres experiències personals en què homes adults relaten la seva història. El tema principal d’aquest segon llibre són les emocions: com sentir-les i demostrar-les, per tal de rebatre un dels típics estereotips de la masculinitat, com ara el que afirma que “els homes no ploren”. De totes maneres, l’autora no deixa de banda coses com la positivitat corporal o com cuidar el cos durant el camí, posant especial èmfasi en el moviment i l’esport. 

Títols com aquests, que poden ajudar a milers de nens i nenes a entendre’s i conèixer-se, demostren que no tot està perdut. A casa nostra, i al món, cada dia hi ha més joves amb problemes de salut mental i, tot i que pugui semblar una ximpleria, l’educació i la lectura poden ser capaces d’alleujar les persones, fent-les sentir millor i més compreses. Pubertat positiva per a nois i per a noies és, per fi, una radiografia de les diferents realitats. No només visibilitza tots els tipus de creixement, tots els tipus de camins i tots els tipus de cos, també els accepta i els normalitza. Que simple i que difícil alhora, és parlar de realitats en el món actual.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació